Как се прави пaстърма?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Как се прави пaстърма?

Мнениеот buFka » Пон 07 авг 2006 12:27


Значи баща ми беше правил пъстърма, ама бях малак и гледах повече електронните игри отколкото мезето mhihi mhihi mhihi....сега обаче ситуацията е друга. Незнам месото дали само се суши и какви подправки се слагат и прочие...ако някой има идея моля да я сподели, а да - какво месо точно се полза (от коя част на тялото на животното)

Последна промяна от buFka на Пон 07 авг 2006 14:14, променено общо 1 път.




Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 07 авг 2006 13:39


Телешка пастърма
българска кухня, консервиране



ПРОДУКТИ:
телешки шол
сол (80 гр. сол на 1 литър вода)

подправка:
3 пълни супени лъжици червен пипер
20 гр. сол
2 гр. захар
1 чаена лъжица риган
1 чаена лъжица сминдух
15 зърна ситно смлян черен пипер
15 зърна счукан чимен
6 скилидки пресован чесън
прецедения сок на средно голям лимон
50 гр. червено вино
бяло вино



ПРИГОТВЯНЕ:
Телешки шол (нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см) се поставя в саламура в съотношение 80 гр. сол на 1 литър вода. Престоява 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода. Изважда се от водата пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече месо се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик. След 24 часа се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) с подправка за пастърма, приготвена по следния начин: 3 пълни супени лъжици червен пипер, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 чаена лъжица риган, 1 чаена лъжица сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос. Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още едно денонощие, след което се освобождава и се оставя да съхне. Може да се консумира още на четвъртия ден. За по – продължително съхранение, след като месото изсъхне се намазва отново с пастата за пастърма и се държи в найлонов плик във фризер. В случай, че пастърмата се приготвя през по-топлите месеци от годината сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от месото влага.


ИЗТОЧНИК: В.С.


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 07 авг 2006 13:53


тенк Ю

:bowdown :bowdown :bowdown


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 07 авг 2006 13:55


Нямаш грижи, само внимавай да не предозираш сминдуха и чимена и си готов :wink:


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 25 окт 2006 10:38


вече съм на фаза "сушене" mhihi mhihi mhihi

Изображение


Потребителски аватар
dready
Мнения: 1844
Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот dready » Сря 25 окт 2006 10:41


Обади се когато си на фаза хапване mhihi mhihi


Потребителски аватар
batmilko
Мнения: 8857
Регистриран на: Чет 22 юли 2004 10:19
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 25 окт 2006 10:44


имам остър нож подходящ за рязане на текива месца
имам и рикийка
имам и желание


Потребителски аватар
dready
Мнения: 1844
Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот dready » Сря 25 окт 2006 10:45


Това колко килограма е ?


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 25 окт 2006 10:53


batmilko написа:имам остър нож подходящ за рязане на текива месца
имам и рикийка
имам и желание


а заслуги, заслуги имаш ли :don't worry

Колега Обувка, кажи сега, убий ме, тва някъде в Германия ли виси??


Потребителски аватар
batmilko
Мнения: 8857
Регистриран на: Чет 22 юли 2004 10:19
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 25 окт 2006 10:55


Varbona написа:
batmilko написа:имам остър нож подходящ за рязане на текива месца
имам и рикийка
имам и желание


а заслуги, заслуги имаш ли :don't worry

Колега Обувка, кажи сега, убий ме, тва някъде в Германия ли виси??

заслуги пред колегата Буфка, бол
а дъските атзад са си немски отсекъде


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 25 окт 2006 10:59


Varbon, виси у немско да :) че тука не продават пастърмичка, има некви подобия по 50€ килограма...

dready, това парче е около 500 гр сурово месо

а относно дъските - тва ми е гардероба, овесих го на него, щото на прозореца светлината за снимата е много силна, иначе седи на прозореца - на проветливо и хубаво местенце на 9 етаж, далеч от автомобилни газове :)


Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Мнения: 16338
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:57
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 25 окт 2006 12:32


е това е човек, браво, каза, рече и направи
да ви е сладко да теб и жинъ ти :wink:


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 25 окт 2006 12:34


Не е женен човека, още има шанс :!:
Нека почерпи некой немец, да видят що БГ е благинка....


Потребителски аватар
L&R
Мнения: 9371
Регистриран на: Чет 09 юни 2005 15:19
Автомобил: CCC
Двигател:
Местоположение: coffeeforums.bg
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 25 окт 2006 12:36


Буфка внимавай къде го сушиш има много гладни студенти от източна Европа :lol:


Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Мнения: 16338
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:57
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 25 окт 2006 12:36


Varbona написа:Не е женен човека, още има шанс :!:
Нека почерпи некой немец, да видят що БГ е благинка....

по Коледа се жени, ако не избега зад морето-океан, нема мърдане при него :P



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 43 госта