Проблем с осигуровки!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с осигуровки!

Мнениеот SnowMaster » Вто 15 фев 2011 19:57

Здравейте колеги.Искам съвет.Фирмата в която работя ми бави внасянето на здравните осигуровки, съответно счетоводитлката(оперативната)отказва да ми издаде бележка за доходите,които ми трябват за детските.Срока за подаване на док. за детските е 20-ти,а бележката може да не ми издадат до тогава.Въпроса ми е какъв е срока за внасяне на осигуровките(гугъл не ми отговори)и къде мога да се оплача че не ми издават бележката ,и че не ми превеждат осигуровките.Предварително благодаря за отговорите!
Или дайте някакъв съвет моля!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Проблем с осигуровки!

Мнениеот Pichaga » Вто 15 фев 2011 20:31

осигуровки се внасят до 10 число на месеца следващ месеца,за който се дължат
иначе Главна инспекция по труда е твоя орган

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 15 фев 2011 20:32

А изплащат ли самите заплати? Защото има вариант само да ги начисляват, но да не ги изплащат. Тогава се дължат осигуровките (да бъдат внесени) от работодателя до края на месеца през ,който е извършено начислението. Примерно през февруари начисляват заплатите за януари и до края на февруари трябва да се внесат осигуровките, т.е. да е подадена декларация 6 и 1. Тук няма да изпадам в подробности.
Институцията, на която можеш да се оплачеш от некоректен работодател е Инспекция по Труда (ИТ).

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 15 фев 2011 20:44

Чудно са ти го обяснили колегите по-горе.
Тъкмо сега инспекцията май реве за такива работодатели.
Лошото е само, че най-вероятно това няма да реши проблема ти с бележката до 20-ти.
Може първо да позаплашиш счетоводителката с инспекцията :wink:

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Вто 15 фев 2011 20:45

Изплатени са заплатите по сметка в банка с карта.В смисъл-парите са в сметката,сложил съм подпис на ведомостта.Заплатата е за ян,2011.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 15 фев 2011 20:55

Разбира се това ще доведе до проблеми с работодателя... :?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 15 фев 2011 21:06

Колега, от колко време работиш в тази фирма!? Ако си от 2,3 месеца може да те водят още "Ученически стаж" И тем подобни, по-добре иди си говори с работодателя, иначе каквото и да направиш няма да ти помогне, и ние за жалост неможем да ти помогнем! Но иначе усигуровките не трябва да ти се бавят, те явно не те усигоряват! :screwy

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Вто 15 фев 2011 21:09

Код: Избери всички

Разбира се това ще доведе до проблеми с работодателя...

Да.В тез времена мин. по взаимно съгласие. :(
Мисля че няма да имам сили-финансови да се заяждам с фирмата, та дори и психически.Май да го отнасям и тва е......5 години стаж.Парите за осиг просто не са преведени по думите на пачата(счетоводителката).

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 15 фев 2011 21:28

SnowMaster написа:Изплатени са заплатите по сметка в банка с карта.В смисъл-парите са в сметката,сложил съм подпис на ведомостта.Заплатата е за ян,2011.

Това е тъпо. В смисъл, чудно ми е, как ще ти преведат заплатата по банка, като преди това трябва да внесат осигуровките. По закон, мисля, че за да бъдат изплатени заплати на работниците, по банка или на рака, трябва да са внесени осигурителните вноски. В тоя ред на мисли, ако съм прав (а това е 99% сигурно), работодателите ти са в нарушение и то сериозно.

Фирмата какво означава, че ти бави здравните осигуровки?! Ако си на ТД те боли фара кога фирмата ще ги внесе. Важното е ТД да е обявен в НАП. НО!!! В случай че е обявен, то би следвало когато проверяваш здравноосигурителния си статус, да излезе, че си с непрекъснати права. Ако ти изпише, че са прекъснати и са дадени месеци оцветени в червено, то значи че не си назначаван на работа и ТД е фиктивен, колкото да ти замажат очите.
В много случаи фирмите, за да не излизат със задължения към НАП, не подават декларация обр.. (де да знам кой беше), щото тогава не могат при нужда да извадят чисто удостоверение за наличие или липса на задължения, както и рискуват запор на сметки, дерегистрация по ДДС, ревизии и т.н. Което пък не означава, че нямаш ТД и той не е валиден. Просто в определен момент се подава тая декларация за минал период и се плащат всички задължения на куп. Проблема при тази ситуация е, че най-вече банките, като видят че излиза и се плаща всичко "на куп", започват да не те одобряват за кредит, овърдрафт и секви такива. За фирмата също не е изгодно, ама... то в един момент трябва да свалят гащи.
Относно служебната бележка и отказа на счетито да я издаде- според мен причините могат да бъдат три- една от двете, които изброих по- горе или третата- тя е тъпа, проста патка с садистични наклонности и страда от сбор комплекси сред които малоценност, недооцененост и други такива, включително някой да я забелязва и освен това явно шефа я е малтретирал психически и физически и гледа са да тъпче и мачка когато може, или прост мързел, щото отнема около 30мин.
До кое число се внасят осигуровките? 30февруари. Най- късно. Пич осигуровки може и никога да не ти се внесат. Просто се трупат се лихви на на тях. И ако е рекъл господ, в един момент може и тях да внесат.
Първо виж дали си на ТД. Едно време ходих и до НАП-а по регистрация на една фирма да видя дали на истина са ме пуснали на договор или са ме пуснали по пързалката.
И да, ИП е твоята дружка, но трябва да докажеш че работиш във фирмата и на истина ти се отказва сл. бележка. За целта пусни една молба до управителя, да ти издадат тая бележка, занеси я на счетито и искай да ти я входира. Пази номера ако ти даде. Ако не ти даде Господари. цом също могат да се включат.

Обаче, ако си на граждански договор мисля, че всичко което написах няма да ти помогне щото той е друга бира.

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Мнениеот ilia_d008 » Сря 16 фев 2011 3:31

Не бързай със ходенето до Инспекцията по Труда ще те върнат!Първо както ти писа колегата в горния пост напиши една молба до фирмата и задължително искаи входящ номер или поне накараи секретарка или тн. да се подпише че е приета,направи си копие!След подаването на тази молба са длъжни в 14 дневен срок да ти я издаде овцата нужната бележка ако ли не тогава във Инспекцията!
И да вършат си институциите работата ама по Български мнооого бавно,проверени лично 3-4 държавни институции mhihi бившия ми работодател ще ме помни дълго mhihi
Лошото е че става бавно,споредмен искаи среща със управителя/директора на фирмата и му обясни за какво става дума ако не е пълен ръб ще те разбере и ще се оправят нещата!
Не се отказваи със тяхната немърливост ще те лишат от децките надбавки колкото и да не са велика сума те са си ваши!
Да.В тез времена мин. по взаимно съгласие.
Мисля че няма да имам сили-финансови да се заяждам с фирмата, та дори и психически.Май да го отнасям и тва е......5 години стаж.Парите за осиг просто не са преведени по думите на пачата(счетоводителката).

Е точно със това мислене няма да ни бъде ама никога,както от теб работодателя изисква да си вършиш работата както трябва така и ти трябва да изискваш от тях същото защото това е тяхната работа,не да си чешат мъ.те по цял ден и да правят на велики!
Само едно не мога да разбера защо всеки 2-ри работодател като наеме човек на работа и си мисли че му става собственик и едва ли не работника му е длъжен до гроб че го е взел във фирмата и си правят каквото си поискат!

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 16 фев 2011 10:15

Не мога да си обясня защо счетоводитлеката ще ти отказва служебна бележка при положение че ти вече си получил заплатата си. Иди при главния счетоводител и му обясни за какво става въпрос. Те не могат да ти откажат издаването на служ бележка. А ако не се внесли осигуровките, а са изплатили заплатите жална им майка. Има огромни глоби за изплатени заплати а невнесени осигуровки в бюджета. С това можеш директно да ги разплачеш в инспекцията по труда и в НАП. Иди подай жалба и в НАП и гледай сеир. Това е вариант а ти си решаваш кое да бъде - с добрата или с рогата напред. Вземи поговори отново с тях. Ако ли пък не се навият им кажи да ти изплатят за тяхна сметка детските.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 16 фев 2011 10:53

Чудя се дали колегата въобще се води на ТД. Дано, щото в противен случай :предавам се :banghead: :banghead: :banghead: Човека може да получава заплатата си по картова сметка, но като основание за плащане да пишат "захранване на сметка", "плащане по договор" и др., но не и "заплата". По принцип при превод на работна заплата по банка, работодателя попълва едно поле, където декларира, че осигурителните вноски за месеца за който внася заплата са изплатени. Едва ли има толкова тъп и прост работодател който да улети по този начин.
При плащането на рака, работника се подписва на ведомостта за заплати и получава фиш за работна заплата, не разходен ордер, а фиш, в който е отразено каква е заплата, колко и за какво са удръжките, колко в крайна сметка са му изплатени.

Филм:
Казва се на работника, че е подписват и е назначен на ТД. Обаче работодателят "забравя" да го назначи. Превежда уговорената заплата по банка, но не като заплата, като друг вид плащане. Работника се предоверява, и не се замисля за коректността на работодателя. Така с години, до като не му се наложи да използва правата си на осигурено лице в България /леле как звучи, чак да повярваш/. Обаче греда. В един момент разбира, остави че не е осигурен, а дължи на държавата поне здравните осигуровки за миналия период. Остави здравните, всичките пари които е получавал, се оказва, че не е декларирал и не се е осигурявал от което следва, че дължи и глоба за неподадена декларация за ФЛ, данък върху доходите, осигуровки за същите, лихви, а... и някой лев на счети да го оправи с документацията.
Така че ходенето до НАП и реването пред ИТ преди да се удостовери валидността на ТД реябва да е премерено.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 16 фев 2011 11:24

Този филм може лесно да се разгадае като колегата ни каже дали има копие на трудов договор - работодателя е длъжен да издаде и копие за наетото лице при подписването му. Ако колегата няма такова копие е хубаво да си поиска от счетито копие на трудовия си договор или да отиде в бившето НОИ да му издадат един персонален нкод, с който онлайн да си провери изобщо от кога не са му внасяни осигуровки.
Филма е малко вероятен, защото фирмата как ще оправдае преводите към това лице като няма разходооправдателен докумен. И това да се случва с години е малко вероятно.

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Сря 16 фев 2011 11:47

3) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Длъжностно лице, което начисли, не начисли и/или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв
Имам копие от трудовия договор.Говорих с управителя.По думите му най-късно утре ще имам бележката.Мерси за отговорите.Ако следващия път се получи подобно нещо, ще има жалби ИТ и НАП.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 16 фев 2011 11:49

:applause: :applause: :applause:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”