Разрешително за тухлена ограда

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Разрешително за тухлена ограда

Мнениеот rainheart » Чет 17 фев 2011 11:23

Здравейте!
Намислил съм като се позатопли да подменя старата ограда към улицата, направена от винкели и арматури на нещо плътно ... общо взето се спирам на масивна тухлена ограда с бетонни колони. Въпросът ми е дали някой е правил същото упражнение и да ме насочи, каква е бюрократичната процедура. На места четох, че само кмета на общината трябва да разреши, чрез молба. На други, че ми трябва проект от архитект :screwy . В квартала половината диваци са се оградили без разрешителни, проекти и т.н. с идеята "да идват да ме глобяват" или "да идват да я бутат".
Другият момент е тухлена ограда към съседите - 3 етажна къща, на всеки етаж различно семейство с различно мнение (да/не/ако материалите и труда са от теб прави, каквото искаш). В този случай, какво бихте ме посъветвали да правя със съседите (трябва ми мнозинство за съгласието или всички трябва да са съгласни) и с разните разрешителни, как стоят нещата.

Код: Избери всички

Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм., бр. 103 от 2005 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект и след заключение на общинския експертен съвет.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Re: Разрешително за тухлена ограда

Мнениеот Layer » Чет 17 фев 2011 11:29

Аз когато купих вилата имах големи дразги с комшийката, искаше тя да я вземе преди мен и редовно правише някви скандали , когато мен ме няма.
та се консултирах насам и натам.
трябва да имаш разрешение и от комшийте, не само от кмета.
но ако я направиш с отваряеми капаци или като мен с битонки ,но през ред има шарка никой не може да ти каже копче.

сега точно как и къде не мога да ти кажа се ходи, но ако искаш ще потърся всички документи който съм ровил.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 17 фев 2011 11:54

Трябваше разрешение за строеж, с което автоматично се изисква и проект. За по- сигурно отиди до общината/ако можеш да стигнеш до гл. архитект е най- добре/, но първоначално може и в устройство на територията да питаш. Имай в предвид, че ако тръгнеш да правиш масивна, тухлена ограда, за самото строителство ще ти трябват фирми за стр. надзор и лицензирана строителна. В последствие, трябва да отидеш до данъчната служба, за да регистрираш оградата. РЗП-то на оградата ще се добави към РЗП-то на къщата, от което следва, че ще плащаш по- висок данък на имота. Заради тея глупости, масово се строят незаконни огради. Възможно е от общината да отхвърлят искането ти, ако с прибавеното РЗП надхвърлиш % на застрояване, но до това едва ли ще се стигне, понеже при проектирането архитекта би следвало да каже дали няма да има ядове.
За съседите не съм сигурен как стоят нещата.

В кой район си?

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 17 фев 2011 12:06

Вече не минава ли номера като си построиш нещо незаконо да дойдат да ти напишат акт от общината след това то вече се узаконява?
Един комшия така си затвори терасата и си направи 2 стаи там. Лично сам си ги извика от общината написаха му акт за 200 лв. и сека твърди, че има към апартамета си още 2 стаи закони.

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Чет 17 фев 2011 12:38

Района ми е Връбница. За 10 метра ограда ще дам повече пари на разни фирми, архитекти, проектанти, надзор и прочие, като мога за забъркам 2 бъркала бетон и да извъртя 2 палета тухли и ще мога спокойно да си пия бирата в басейнчето с жена ми без всеки минувач да ми се пули :screwy
И за съседите ли е същото чудо - проект, архитект...?
Layer, мерси за съвета за шарката. Има ли ограничение в "плътността" им?

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 17 фев 2011 12:41

Незнам дали има значение плътноста на шарката, а може и нещата да са се променили доста.
Аз моята ограда я правих преди 3 години.

Сега ще ти направя една снимка да предобиеш престава кво съм направил, и да чукна на дърво съм нямал ядове.

СНИМКИТЕ НА ЛС.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 17 фев 2011 13:19

Не се съмнявам, че почти всеки може да забърка две баркала и да нареди тухлите, но идеята на законодателя не е такава. При положение,че ще ти трябва поне седмица за да я направиш и и докараш завършен вид, че имаш проблемни съседи, а и от инспектората цяла зима са се чешали по мъдите и сега им започва "жътвата" трябва да се пазиш, защото като нищо да те праснат за незаконно строителство, където остави че ще си я направиш сам, а и ще почерпиш държавата за тая работа. Като нищо и да си я събориш сам. Това с незаконните огради само доган го владее.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 17 фев 2011 15:52

Adnan написа:Вече не минава ли номера като си построиш нещо незаконо да дойдат да ти напишат акт от общината след това то вече се узаконява?
Един комшия така си затвори терасата и си направи 2 стаи там. Лично сам си ги извика от общината написаха му акт за 200 лв. и сека твърди, че има към апартамета си още 2 стаи закони.

От както е Бате Бойко няма такова чудо узаконяване на незаконна постройка - всичко незаконно се бута :wink:

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 17 фев 2011 21:26

hooligans написа:От както е Бате Бойко няма такова чудо узаконяване на незаконна постройка - всичко незаконно се бута :wink:

Позатегнаха се нещата, верно е. Обаче точно под носа на бат Бойко, в Банкя, къщите с Акт 16 или Разрешение за ползване са кът. Масово остават на 14-ка и 15-ка. Само вметвам, че ако няма РП една сграда, по Закон не мое са намъкнеш в нея да живееш, но на практика в Банкя има доста шопи, които необезпокоявано обитават на практика полузаконните си постройки. И никой, ама никой няма да се наеме да оправи нещата, щото това е огромен обем от работа, с който местната администрация едва ли ще има някога ресурси да се справи. Кой надстроявал, кой пристроявал, ограда, гараж... heavy metal zork Луда работа. Но не само в Банкя е така. По селата не е по- различно. Говоря за къщи, строени от преди 20-25г. та до днешен ден.

Така, че колега, ако си решил да правиш оградата законна- свиркай, ще помагам с каквото мога.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 17 фев 2011 21:33

hooligans написа:От както е Бате Бойко няма такова чудо узаконяване на незаконна постройка - всичко незаконно се бута :wink:

От 2001г. е това, не от как е бате Бойко. Забраната за узаконяване на незаконни строежи влезе в сила от влизане в сила на Закона за устройство на териториите.
Така или иначе, на всеки бих препоръчал да си прави подобренията в имота с разрешение за строеж, особено когато става въпрос за огради и т.н. имоти, при които възможните проблеми със съседите са налице. За масивна ограда, такава, каквато ти искаш, задължително ти трябва разрешение.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 17 фев 2011 23:39

Добре на село оградата ни беше стара кирпичена. Една зима от многото сняг падна една част от нея с дължина около 7 метра. Съседи нямам. Съсед ми е улицата. За това ако ми искат план направо незнам.

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Пет 18 фев 2011 0:21

Ако ше вдигаш ограда под 2 метра може да минеш с конструктивно становище само.намери си геодезист,той ще оправи нещата! :да:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 18 фев 2011 0:41

dobrin написа:

От 2001г. е това, не от как е бате Бойко. Забраната за узаконяване на незаконни строежи влезе в сила от влизане в сила на Закона за устройство на териториите.
Така или иначе, на всеки бих препоръчал да си прави подобренията в имота с разрешение за строеж, особено когато става въпрос за огради и т.н. имоти, при които възможните проблеми със съседите са налице. За масивна ограда, такава, каквато ти искаш, задължително ти трябва разрешение.

Прав си, но напоследък почнаха да бутат, преди не беше така :beer

Потребителски аватар
ВАН
Автомобил: VW Golf II 1991 1.6 Keihin
Двигател: PN

Мнениеот ВАН » Съб 19 мар 2011 23:30

dobrin написа:От 2001г. е това, не от как е бате Бойко. Забраната за узаконяване на незаконни строежи влезе в сила от влизане в сила на Закона за устройство на териториите.

:!:

Може вече да е късно, но при положение, че самата ограда като материали няма да е евтина, препоръчвам ти консултация с геодезист. В район "Връбница" по спомен има приета кадастрална карта, която определя границите на имотите спрямо правата за собственост. Трябва да се сравнят документите за собственост с наличните планове и скици на имота. За безплатна консултация можеш да ми пишеш на ЛС.
Не винаги новата ограда съвпада с тази, която е била на терена. Всеки случай има своите подробности и специфика.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 19 мар 2011 23:51

Бре кой какво бута бре?! :063: :screwy Значи тука трябва да се бутнат над половината хотели и всички вили дето никнат като гъби всеки ден, защото и 1 няма законен от 2001 насам. Стига сте писали по инерция. И спрете с новините по телевизията, че хич не ви се отразяват добре тия барбекюта и бараки в Несебър. mhihi Дигай си оградата и хич да не ти е. До 2.2 метра както пише в закона не ти трябва и проект даже. Нито другите глупости дето се пишат тук. Имота си е регулиран отдавна. Има си поне колчета. Без регулация едва ли ще има и къща. Може би само пишеш до кмета една молба-заявление и толкоз. Даже не чакаш и отговор. Не се иска и съгласието на комшиите, освен ако не им засенчва прозорци от къщата да речем или не влиза в техния имот. Зимай лопатата, бетона и си ти на ход. Не им слушай глупостите на колегите... mhihi И за какво само пита да изпадаш в такива ненужни филми не знам, за една ограда те пратиха в космоса... mhihi
И лятото да ни покнаиш и ние да се топнем в басейнчето с биричка. mhihi :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”