Колега G6o, аз на млади години съм се занимавал "почти професионално"

с много видове маратонки, а в момента ми е малко като заглъхващо хоби...Та да ти кажа: Дори и моделите преди 10ина години много да са ти допадали не е гаранция, че сега ще ти паснат както тогава.
Едно, че сигурно походката ти се е изменила с годините, отделно може да си качил килца (при мен са има-няма 15 кг) - може (като мен) да си станал от Black Swan просто КроманЙонеца
Второ, че фирмите масово пускат на пазара т.нар ретро модели, които обаче са със съвсем друго качество, макар и външно да са идентични (един и същ модел)
Мога да ти дам и конкретни примери по модели, но те едва ли биха те интересували, защото гледам те интересуват съвсем друг тип обувки от тези, с които аз имам опит.
П.С. Всичко горе важи само ако маратонките ги ползваш по предназначение, а не като заместител на всекидневни обувки - тогава е почти все тая и едва ли би осетил разлика в качеството на един и същ модел.
П.С.2 Модели на повече от 10 години могат да се намерят без проблем, защото фирмите ги произвеждат под наименованието "ретро"