Въпрос за стандарти на цветна телевизия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за стандарти на цветна телевизия

Мнениеот Стиви Джи » Пон 21 авг 2006 11:13

Интересува ме някой дали знае дали има разлика в стандартите в БГ и Франция. Т.е. дали телевизор закупен в БГ може да има проблем с приемането ако се занесе във френско? Както и обратното разбира се. Ако е много дълго за обяснение ще съм благодарен и на някой линк.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 21 авг 2006 11:15

не би трябвало..
телевизорите поддържат всички стандарти..
ПАЛ, Секам, и разни му там простотии..

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Пон 21 авг 2006 11:17

Абе и аз така знам, ама едни познати, които живяха известно време там ми казаха, че има. Също така казаха, че техните "консултанти" по магазините били гола вода и е добре да се провери оттук.

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за стандарти на цветна телевизия

Мнениеот kotse_botse » Пон 21 авг 2006 11:41

Стиви Джи написа:Интересува ме някой дали знае дали има разлика в стандартите в БГ и Франция. Т.е. дали телевизор закупен в БГ може да има проблем с приемането ако се занесе във френско? Както и обратното разбира се. Ако е много дълго за обяснение ще съм благодарен и на някой линк.

Факт е, че телевизор, донесен от Испания, не можа да тръгне директно в България, тъй че явно има някаква разлика, но не знам в стандарти ли, в кво ли?

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 21 авг 2006 11:45

Ако телевизорът е по-известна марка можеш да пишеш на производителя едно мейлче... би трябвало до 2-3 дена да получиш отговор.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пон 21 авг 2006 12:14

във франция се използва масово стандарт СЕКАМ който се поддържа от всеки телевизор в бг (канал1 е още на секам)
също се ползва ПАЛ и ако не броим някоя архивна "Опера" се поддържа и той от всички ТВ-та
някой щатски програми са на NTSC и прочее
носи смело - ще работи

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Пон 21 авг 2006 12:39

ОК
Мерси за отговорите!

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Пон 21 авг 2006 12:46

Няма начин да не стане - стандартите за телевизионния сигнал са 3 - PAL, SECAM, NTSC, с по две разновидности - BG и DK - при разновидностите изместването на носещата на звука спрямо носещата на телевизонния сигнал е 6.5 или 5.5MHz - при всеки телевизор може да се настройва, ако не е по дифолт. Освен ако не е София '8х от '8х година, де... :)

iav
Автомобил:
Двигател:

въпрос за стандарти за цветна телевизия

Мнениеот iav » Пон 21 авг 2006 13:16

френския секам е различен от този в бг.той е с друга модулация.TV трябва да подържа стандарт SECAM L и тогава ще може ползва във Франция

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Пон 21 авг 2006 13:45

Не бъркайте понятията ! Secam-a е един исъщ навсякъде! Разликата идва от тия буквички BG/DK,L и т.н. Това е носещата на звука и за BG e 5,5MhZ , a за DK е 6,5MhZ !

iav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iav » Пон 21 авг 2006 15:32

чувал ли си нещо за позитивна и негативна модулация

Потребителски аватар
spokomen
Автомобил: VW Passat B3 Ford C-Max
Двигател: RP 1991 Durateck 2_0
Контакти:

Мнениеот spokomen » Пон 21 авг 2006 21:33

Ами да напиша и аз малко по темата. SECAM е система за цветово кодиране. Ако започна с подробности , какво точно означава абревиатурата и т.н.т ще стане скучно за четене. Но в общи линии в честотната лента на яркостния ( Y) сигнал се изрязват две тесни честотни ленти и там се вкарват две носещи, които са честотно модулирани със сигналите за цветност( R-Y) (B-Y). При декодирането матрицата в ТВ - то по определен алгоритъм получава трите основни цвята. Отстоянието на звука е по скоро елемент от начина на пренасяне и излъчване. Повечето от съвременните телевизионни приемници автоматично разпознават и съответно превключват на BG/ DК стандарт. По принцип един мултистандартен телевизионен приемник би трябвало да работи и във франция. Проблеми могат да възникнат от преноса. В повечето страни от западна Европа масово се минава към DVB-T и DVB - C и за да гледате ще ви трябва така наречения SET TOP BOX. Абе много дълго стана и май доста заплетено. Много може да се пише по темата. Между другото, в БГ вече няма телевизия която се разпространява по секам. Канала приключи доста отдавна, макар че някои от техническите мощности там все още са на тази система.

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Пон 21 авг 2006 21:57

няма страшно, включи го там и ако има проблеми - пиши;)
(ако картината е чернобяла - може би има разлика в честотите на вертикалната развивка (50-60HZ) и цветовата носеща, евентуално -конвертор за NTSC).
каква марка е ТВ между другото? ако е след 2000г. за повечето марки неби трябвало да има проблем. а и нали Франция, както е писал nii е на secam;)

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Пон 21 авг 2006 23:23

Ехааа колко много инфо. Благодаря на всички.
След допълнителен разговор с хората, които ме информираха, че имало някаква разлика в стандартите бе уточнено, че става дума за проблеми със звука, а не с цветовете. Т. е. очевидно трябва да се огледам за буквичките (DK, BG и най-вече L), за да знам дали ще има проблеми тв във френско.

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Вто 22 авг 2006 6:16

Има един декодер за приемане на стерео звук NICAM, в западна Европа първата честота на подносещата е 5.5 МHz(UK е 6). ЗА да се декодира ппавилно картина и звук трябва да се подавиш подносещата на звука спрямо сигнала на изображението на 20 dB. за специалистите не е проблем сега. Носи си ТВ и не се бой;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”