Защо при Априлското въстание няма окръг София?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Защо при Априлското въстание няма окръг София?
Някой да ме светне ако може....и другия въпрос: окръг Пловдив е еквивалент на окръг Панагюрище или? (молим ако бъркам с думата окръг да мЪ коригирате).
- Li4o
- Аватар:
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
buFka написа:може ли да ви помоля малко по-сериозно да подходите....спама беше в петък
Ами просто окръзите не са се определяли по това - кой град е по-голям, а по концентрация на съмишленици - революционери....
В Панагюрище е имало условия за създаване на революционен комитет и за това се е създал там, а не в Пловдив...това е според мен

- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Според някой източници има само 4 окръга, според други обаче 5...
ПС. Ако някой има конкретна информация да пише, щото предположения не ми вършат работа.
ППС. В големите градове и повече българя...следователно по голям шанс за успех!
ПС. Ако някой има конкретна информация да пише, щото предположения не ми вършат работа.
Ludia написа:ами много ясно.в големите градове-повече турчоля.в малките-по-малко.къде ще спретнеш възстание?
ППС. В големите градове и повече българя...следователно по голям шанс за успех!
- Dobermansp
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Явно пак ще го давам учител по история, Вие пък ще помагате ако имам грижои с Голфи
Та:
І-ви Търновски: с апостоли Стефан Стамболов, Георги Измирлиев, Христо Караминков, Христо Иванов Големия и др.;
ІІ-ри Сливенски с апостоли: Иларион Драгостинов, Георги Икономов, Георги Обретенов и Стоил Войвода;
ІІІ-ти Пловдивски с апостоли Панайот Волов, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Тодор Каблешков и др.;
ІV-ти Софийски с апостоли Никола Обретенов и Никола Славков и
V-ти Врачански с апостоли Стоян Заимов и Георги Апостолов
Това отговаря на въпроса ти че София и Пловдив са начело на окръзи, но в последстви нещата се изменят и например център на Пловдивския става Панагюрище защото:
В подбалканските градчета (изобщо тези които са разположени в планината) турската власт не е толкова силна - освен конак, мидюрин и някое и друго заптие, друго няма. В пловдив не е така, там има редовен турски аскер (били са няколко табора гарнизон - това е еквивален на днешните бригади) т.е сериозните войници, а не заптии или башибозук. Там бунт е невъзможен, че ще бъде веднага удавен в кръв, и без никакъв шанс за минимален успех - безсмислено клане!
Няка припомня идеята на Априлското въстание е да се развее байрака, да се прикове вниманието на европа към източния въпрос, да се издържи колкото се може повече време докато се намесят великите сили... Никой не е вярвал че с кремакликите си може да бутнем империята... Само за сведения към 1878 година на балканите турската армия е към 800 хиляди, цялата турска армия на империята е към 1 200 000....

Та:
І-ви Търновски: с апостоли Стефан Стамболов, Георги Измирлиев, Христо Караминков, Христо Иванов Големия и др.;
ІІ-ри Сливенски с апостоли: Иларион Драгостинов, Георги Икономов, Георги Обретенов и Стоил Войвода;
ІІІ-ти Пловдивски с апостоли Панайот Волов, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Тодор Каблешков и др.;
ІV-ти Софийски с апостоли Никола Обретенов и Никола Славков и
V-ти Врачански с апостоли Стоян Заимов и Георги Апостолов
Това отговаря на въпроса ти че София и Пловдив са начело на окръзи, но в последстви нещата се изменят и например център на Пловдивския става Панагюрище защото:
В подбалканските градчета (изобщо тези които са разположени в планината) турската власт не е толкова силна - освен конак, мидюрин и някое и друго заптие, друго няма. В пловдив не е така, там има редовен турски аскер (били са няколко табора гарнизон - това е еквивален на днешните бригади) т.е сериозните войници, а не заптии или башибозук. Там бунт е невъзможен, че ще бъде веднага удавен в кръв, и без никакъв шанс за минимален успех - безсмислено клане!
Няка припомня идеята на Априлското въстание е да се развее байрака, да се прикове вниманието на европа към източния въпрос, да се издържи колкото се може повече време докато се намесят великите сили... Никой не е вярвал че с кремакликите си може да бутнем империята... Само за сведения към 1878 година на балканите турската армия е към 800 хиляди, цялата турска армия на империята е към 1 200 000....

- joser
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
снощи видях темата, ама беше късно и сега ще дам малко по-различна гледна точка. Решение за въстанието по исторически сведения, доколкото помня, е взето от Централния комитет в Гюргево след неуспеха на въстанието 75г.и разпадането на Букурещкия централен ком. и то от радетели и революционери, които са избягали в чужбина след неуспеха на това Старозасгорско въстание, а не от "невиждащите" от канцелариите и т.нар. "буржоазия" (не знам дали е точната дума) . В София и около нея би било по-трудно да се подготви едно такова въстание. Разчитало се е населението да се включи след като въстанието придобие някаква мощ. Затова по план на въстанието се оформят 4 революц. окръга 1-Търновски, 2-Сливенски, 3-Врачански, 4-Пловдивски с центрове: Горна Оряховица, Сливен, Враца, Панагюрище. В 3ия не било обявено въстанието, апостолът Сто.Заимов остава без помощниците си, но подвигът на Ботев и четата му винаги ще се помни.
Някъде имам карта на въстанието, мога да ти я пратя.
Някъде имам карта на въстанието, мога да ти я пратя.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”