Напускане на работа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Напускане на работа

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 11:44

Започвам в една бензиностанция работа от понеделник,ще съм на 30дни изпитателен срок и после на безсрочен трудов договор,но как да напусна работа възможно най-бързо,без да се налага да плащам някакви парични обещетения?

Да подам още днес молба за напускане и след 30 дена като ми мине изпитателният срок да ми платят и да ме освободят или да мина изпитателния срок и тогава да подам молба и след 30 дена да напусна?

Посъветвайте ме какво да правя!

Благодаря много :beer

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Напускане на работа

Мнениеот maxpayne » Сря 18 май 2011 11:50

Не те разбрах, още не си започнал работа, а вече кроиш планове как да напуснеш? Защо изобщо започваш?
Трудовия договор в изпитателния срок обикновено е в полза на работодателя - той може да те изгони когато си реши, но ти трябва с предизвестие да напуснеш.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 18 май 2011 11:55

:screwy и аз така разбрах като колегата по-горе
искаш да работиш само месец като още при постъпването си на работа да предупредиш че напускаш?
каква ти е файдата да заемеш мястото което на някой може наистина да му трябва

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 11:56

Ами подписах,работата е само 5 дена на месец от сутрин до вечер,но вече се разколебах,бях 2-3 дена но обучение и е тежка работа и не ми харесва,освен това ми се отдаде възможност да замина на морето при едни познати хора!

Така или иначе ще изкарам месец работа (5 дена) понеже имам и изпити тук в ПД,но какво да правя за да напусна?

Последна промяна от stoi4o.d на Сря 18 май 2011 12:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 18 май 2011 12:01

По закон ако си редовен студент можеш да напуснеш работа с един ден предизвестие :idea:

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 12:02

vasstop написа:По закон ако си редовен студент можеш да напуснеш работа с един ден предизвестие :idea:

Да редовен студент съм,това предизвестие след 30дни изпитателен срок ли да го дам или може и още днес и ще отнеса ли някаква парична глоба в полза на работодателя?
Да подчертая,че работа започвам от понеделник,5 дена на месец!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 18 май 2011 12:04

Няма парична глоба.
Кодекс на Труда:
http://www.az.government.bg/Legislation/KT.html
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
...
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 12:07

Значи още днес ще бягам да го подам! :beer
Някаква форма за написване на заявлението има ли или е свободен текс?
http://blog.muffty.org/files/predizvestie.pdfно вместо чл.326 цитирам чл.327?

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Сря 18 май 2011 12:09

Мен нещо ми се върти из главата,че ако си в изпитателния срок можеш по всяко време да напуснеш с 1ден предизвестие и без да си студент редовно...

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 18 май 2011 12:18

ahhi написа:Мен нещо ми се върти из главата,че ако си в изпитателния срок можеш по всяко време да напуснеш с 1ден предизвестие и без да си студент редовно...
Зависи от договора.
Обикновено работодателят може да те освободи без предизвестие, ако си в изпитателен срок, а работникът не може да напусне без предизвестие, освен в предвидените от закона случаи.

Аз първо бих пробвал по нормален начин и в разговор с шефа да му обясня ситуацията.
Ако не иска - тогава ползвай чл. 327 от КТ.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 12:22

Да,първо ще поговоря с него,все пак е разбран човек,но ако да имам и план Б :beer

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Сря 18 май 2011 21:56

В повечето случаи изпитателният срок е и за работник и за работодател - тоя срок е точно като за твоя случай, освен ако няма допълнения в договора. Защо още масово хората си мислят, че работодателите са некви много велики и могат да правят каквото си искат? Какво ще стане ако днес кажа, че от утре ме няма на работа, защото не съм доволен от еди какво си и се махам?

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 18 май 2011 22:12

Ще ти кажа какво ще стане ако в трудовия договор е записано, че изпитателният срок е в полза на работодателя.
Ще дължиш едно брутно трудово възнаграждение на работодателя си като обезщетение за неспазено предизвестие. Не чиста сума, която си слагаш в джоба, а брутната.
Ще кажеш - ами няма да я платя! Тогава на работодателят не му пречи да ти прекрати договора и в трудовата книжка да запише дисциплинарно уволнен за неявяване на работа (самоотлъчка). Тогава пак дължиш онази брутна заплата, но вече си имаш в трудовата книжка дисциплинарно уволнение.
Не казвам, че всички работодатели в Бг са стока, но това се отнася и за служителите.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Сря 18 май 2011 22:16

Първо съм написал " ако няма допълнителни условия", второ - като напише работодателя дисциплинарно уволнен - вадя си удостоверение за стаж, айде друга книжка, пък заплатата ако иска да я търси... Не стига, че на интервютата те избират, пък ти не можеш даже за фамилията да ги питаш, а ще им дължа като не ми харесат... Трябва да спреме да сме дупедавци!!!
Още нещо се сетих - то ако пише, че изпитателният срок е в полза на работодателя, никога няма да подпиша :bishop

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 18 май 2011 22:35

Лично аз се разбрах,ще изкарам месец,т.е. 5 дена,ще ми плати и по взаймно съгласие ще прекратим ако все още искам да напусна,каза ми можеш да си тръгнеш по всяко време даже още днес или утре,но ако ще работиш и след някой месец решиш да си ходиш ще е добре да ми кажеш поне седмица по-рано за да намеря нов човек,изглежда е разбран и понеже съм редовен студент мога по всяко време да напусна,все пак ще си изкарам месеца и тогава ще реша.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”