Сланина, как я приготвяте?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18732
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот hooligans » Вто 21 дек 2010 3:21


Днес един приятел от форума ми даде малко сланинка :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown
Кажете как се приготвя, на много места чета, че ред сланина ред сол, но искам някоя "бабина рецепта" за да ми е вкусничко, когато си пия домашното винце с домашна сланинка.
Използвах гугъла, ама навсякъде едно и също - сол и праз
Благодаря предварително

ПП: Някой ако може да ми намери домашен бахур, ще е златен :bowdown
За оферти на ЛС mhihi




Потребителски аватар
inzovo
Мнения: 1128
Регистриран на: Нед 25 май 2008 15:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ямбол

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот inzovo » Вто 21 дек 2010 3:55


Навремето много я харчех тая сланинка особено с винце,ама сега нещо взе май кръвното да се обажда и вече само се облизвам като някой вълк :banghead:


Потребителски аватар
vanko_VW
Мнения: 2380
Регистриран на: Сря 03 окт 2007 11:36
Автомобил: Ford Focus
Двигател:
Местоположение: Враца/из България и чужбина

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот vanko_VW » Вто 21 дек 2010 8:43


hooligans написа:......


преди време когато по-село гледахме гуцки(прасета) дядо ми правеше много сланина,технологията мога да ти я кажа в неделя,че да го питам него как става

но си спомням,че след като се заколи прасето той си режеше сланината с дебелина около от 3 до 4см като в това влизат;
1.кожата
2.2-2.5см сланина
3.останалото месо

след това я редеше в един казан като слагаше сол,там престояваше ...дни и след това се пуши пак ... дни

за бяло/червено вино нема такова мезе
ако искаш пиши като се прибера на село ще запиша цялата технология


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот mely » Вто 21 дек 2010 9:11


ХОЛЕСТЕРОЛАААААААААААААА еййй. :lol: :lol: :lol: mhihi mhihi

Иначе праз на ситно
Червено пиперче ,чубричка,черно пиперче
Първо престоява в сол поне 24 часа
разцепваш на кръст и натупваш с подправките.Може и други подправки /чесън,копър,целина ..../ но внимавай - сланината поема страшно ароматите и да не сложиш нещо което не можеш да понасяш.
и после ред праз ред сланинка ....та така .Ха наздраве :beer :beer

Има варианти със заваряване в зелева чорба ...ставала хрупкава....но това не съм го пробвал и не коментирам.

Последна промяна от mely на Вто 21 дек 2010 10:03, променено общо 2 пъти.


Потребителски аватар
haplio
Мнения: 279
Регистриран на: Сря 09 сеп 2009 14:43
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Sofia

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот haplio » Вто 21 дек 2010 9:27


Не мога да помогна на Хули, но и аз имам въпрос по темата. Един път ми се случи щастието да ям печена сланина. Има ли нещо особено в приготвянето й или просто я мятам на скарата?


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот mely » Вто 21 дек 2010 9:59


haplio написа:Не мога да помогна на Хули, но и аз имам въпрос по темата. Един път ми се случи щастието да ям печена сланина. Има ли нещо особено в приготвянето й или просто я мятам на скарата?

Нацепваш я лекичко /не от страната на кожата/ на ни много дълбоки квадраччета горе долу по но 1 см х 1см.
За вкуса няма значение но след опичане изглежда невероятно - на таралежче.


Потребителски аватар
Booster
Мнения: 488
Регистриран на: Чет 15 апр 2010 10:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Варна

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот Booster » Вто 21 дек 2010 10:39


Хмм , разбирам ви ... mhihi , в студените зимни дни , нищо не може да се сравни с една добре приготвена сланинка с винце край камината.Майка ми умее да я прави , смея да кажа , занимава се , слага и доста подправки и тва онова , мога да я разпитам подробно , обаче някой имал ли е удоволствието да пробва Домашна пушена сланина с подправки ... Имам един познат който сам си я прави , просто е уникална.Неведнъж сме хапвали и пиивали и чесно да Ви кажа , ако примерно има някъв суджук и от тая сланинка , няма как да си вземате само от едното , даже смея да кажа , сланинката се ослажда и въобще не отстъпва на суджучето.


Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Мнения: 6844
Регистриран на: Пет 20 юни 2008 13:44
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF
Местоположение: София(Обеля)

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот Bobi_S13 » Вто 21 дек 2010 10:41


@Booster

ти кажи как се приготвя сланинката, па суджука остави на нас mhihi


Потребителски аватар
knight-errant
Мнения: 167
Регистриран на: Съб 24 май 2008 21:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот knight-errant » Вто 21 дек 2010 10:50


hooligans написа:Днес един приятел от форума ми даде малко сланинка :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown
Кажете как се приготвя, на много места чета, че ред сланина ред сол, но искам някоя "бабина рецепта" за да ми е вкусничко, когато си пия домашното винце с домашна сланинка.
Използвах гугъла, ама навсякъде едно и също - сол и праз
Благодаря предварително

ПП: Някой ако може да ми намери домашен бахур, ще е златен :bowdown
За оферти на ЛС mhihi



Сланината търпи още чер пипер, червен пипер, кимион, чимен.Лека му пръст на баща ми, той я завиваше в тензух и я държеше 48 часа в морска сол.След това я овалваше в предварително омесените подправки.Важно е да се знае, т.к. е възможно да стане прекалено люта от черния пипер, същия може да се счука в гаванка, а не да се слага млян, както например трябва да е кимиона.Чимена също се слага счукан.Важно е също така да се подбере тънка сланинка с кресчинка и по-нежна кожица.

Да ти е сладко :)


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот mely » Вто 21 дек 2010 11:16


Абе спрети се с тези теми през работно време бе.Бюрото ми цялото е олигавено.Тюююю не се научихте значи по кое време на детотощието се пише за такива работи. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Пушената сланинка е нещооооооо чудноооооооооооо.Само да има кой да ти я опуши.


Потребителски аватар
Matematiks
Мнения: 3168
Регистриран на: Вто 27 ное 2007 17:29
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот Matematiks » Вто 21 дек 2010 12:35


Мислех скоро да правя такава тема-за разни по така рецептички
Айде да обедин или някой да направи тема-ще е много полезно,аз съм голем фен на тия нища


Колега защо я увива в тензух? :roll: да не хваща много сол ли? :roll:


Потребителски аватар
mirkata 4020
Мнения: 905
Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996
Местоположение: Ловеч-старият град

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот mirkata 4020 » Вто 21 дек 2010 12:44


haplio написа:Не мога да помогна на Хули, но и аз имам въпрос по темата. Един път ми се случи щастието да ям печена сланина. Има ли нещо особено в приготвянето й или просто я мятам на скарата?

Мяташ я на скарата и по време на печенето от време на време я мушкаш под течаща вода,става крехка и пада солта.
Това е така наречената;къпана сланина; :012:


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот Varbona » Вто 21 дек 2010 12:49


Колеги що за тема, грехота е - пости са, анатема :bishop


Потребителски аватар
k_garchev
Мнения: 2721
Регистриран на: Съб 08 мар 2008 13:12
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Местоположение: Пирдоп
Контакти:

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот k_garchev » Вто 21 дек 2010 12:49


Я да каже някой как се опушва?Аз първо я минавам на пара и след това я опушвам!Като след опушването я намазвам с подправки и на тавана!Така правя и свинска плешка,като тя стои 24часа в сол и след това няколко часа във вода!


Потребителски аватар
knight-errant
Мнения: 167
Регистриран на: Съб 24 май 2008 21:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Сланина, как я приготвяте?

Мнениеот knight-errant » Вто 21 дек 2010 12:58


Matematiks написа:Мислех скоро да правя такава тема-за разни по така рецептички
Айде да обедин или някой да направи тема-ще е много полезно,аз съм голем фен на тия нища


Колега защо я увива в тензух? :roll: да не хваща много сол ли? :roll:


Да.Така разпределението е по-равномерно.Всъщност по подобна технология приготвяме в къщи и суровата риба и рибиците (филето).



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot], goppa, sesi85 и 47 госта