Регистрация на домашно куче ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Регистрация на домашно куче ?

Мнениеот Ludia » Съб 28 май 2011 9:31

Здравейте,

казуса е следния - позната има куче кокер, което иска да регистрира. Процедурата да кажем, че й е ясна. Това което я притеснява е, че чиповете били вредни и причинявали рак. Били регистрирани много случаи в които около чипа се обеазували тумори известно време след поставянето му.
Та въпросът е има ли начин да се регистрира кучето без да му се поставя чип ? Тя се обърна към мен, след като от някъде подочула, че ако кучето се регистрира като ловно, не било задължително да му се поставя чип... - Вярно ли е това ?
Четох по кучкарските форуми но нищо конкретно не намерих. А и предпочитам опит да сподели някой съфорумец който е по-наясно със системата.
Искам да подчертая, че не смятам да влизам в спорове с нея дали чиповете са вредни или не, за това моля и вие не насочвайте темата в тази посока. Аз самия имам регистрирано ловно куче с поставен чип. Благодаря !

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Регистрация на домашно куче ?

Мнениеот scuba » Съб 28 май 2011 9:33

Тва с чипа и рака е супер тъпо.
както и да е. Другия начин за регистрация е татиуране на номер на кучето. Друг начин няма. Чип или татуу. Ловено, не ловно, за слепи, за инваливи.. всички трябва да имат чип или татуу

Последна промяна от scuba на Съб 28 май 2011 9:47, променено общо 1 път.

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Съб 28 май 2011 9:35

Имам куче със чип,имам и с татуиран номер от вътрешната страна на ухото.Тя защо иска да го регистрира?Има ли определена причина?

Питам защото имам и нерегистрирано.

Последна промяна от los_tigros на Съб 28 май 2011 9:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Съб 28 май 2011 9:45

Чиповете не са вредни,към чипа ще получи един номер който трябва да запази,ще и лепнат номерче и в паспорта на животното,по добре да го регистрира,че ония в тъмно зеленото са тръгнали яко на проверки и глобяват не си играят :D даже получихме бонус към чипа един кокал :D

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 28 май 2011 9:47

los_tigros написа:Тя защо иска да го регистрира?Има ли определена причина?

Питам защото имам е нерегистрирано.

първо - за да започнем да се държим и мислим като граждани
второ - защото правят проверки там където го извежда

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 28 май 2011 9:53

aRoGaNsS написа:Чиповете не са вредни,към чипа ще получи един номер който трябва да запази,ще и лепнат номерче и в паспорта на животното,по добре да го регистрира,че ония в тъмно зеленото са тръгнали яко на проверки и глобяват не си играят :D даже получихме бонус към чипа един кокал :D

Върни се на първия ми пост, и прочети болдваното.

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Съб 28 май 2011 10:04

Ок, по въпроса.По закон ТРЯБВА да има чип или татуировка.Това за ловните конкретно.Но има случаи,в които се регистрират и без това и не правят проблеми.Друг е въпроса дали за да регистрираш ловно куче не трябва да си ловец :idea:

Потребителски аватар
venelintomov
Автомобил: VW Passat 3B
Двигател:

Мнениеот venelintomov » Съб 28 май 2011 10:06

Да отиде при най-близкия ветеринарен лекар,той ще обясни най-добре!Иначе друг начин освен чип или татуировка няма!

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Съб 28 май 2011 10:07

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/ ... en_chip_i/ татусите май ги махнаха,мисля,че може да го регистрира и с медалъон на който пише цялото инфо за кучето и има баркод на синджира

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Съб 28 май 2011 10:35

Луд.. аз бях до тук бате.. Смятам да спра да споря с многознайковци... Ако имаш въпроси- ЛС.
Регистрирах куче преди 10 дена... знам целия закон на изуст

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 28 май 2011 10:41

scuba написа:Луд.. аз бях до тук бате.. Смятам да спра да споря с многознайковци... Ако имаш въпроси- ЛС.
Регистрирах куче преди 10 дена... знам целия закон на изуст

Ама недей да спориш... Тва кой какво чул или прочел не го взимам предвид. Ако имаш желание и време, сподели опита който имаш и темата се заключва и остава информативна. А ако все пак нямаш възможност да го пишеш тук, дай тел или скайп на ЛС, за да ми разясниш някои работи :drunk

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 28 май 2011 11:33

Луд имам кокер ,чипосан през 2008г. Няма страшно от чипа . Много по опастни са кърлежите и комарите ./лаймска болест и дирофиларията.Последната настъпва яко с затоплянето/. Кокерите потенциално страдат от уши -възпаления.

Ако е силно познат доктора може да впише в паспорта на кучето , ч е епоставен чип и да лепне номера без да слага чип. Никой засега освен оборудван вет.доктор не може да познае има или няма чип кучето. Скенери имат само вет.доктоеи, полицаите и тем подобните нямат нищо. Има и друго - чиповете имат определен срок за поставяне / годност/ . Годноста на вече поставения чип - вечен.

Друга тъпотия е проверяващите кучетата, както и сътворилите този закон са МАЛОУМНИЦИ да искат да се носи паспорт на кучето. Виждали ли са от колко стр. е паспорта и при ежедневно носене ще стане бетер от халваджийски тефтер. Да се носи копие - пак същата малоумщина - ами нали се правят ваксини през определен период, обезпаразитяване вътрешно външно също - тр. постоянно да се преснема.
Като са толкова вещи да си купят скенер и да сканират за чип кучето.
Регистрация в общината - само след като изчезнат бъкащите с паразити и болести помияри от улиците , парковете и градинките.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 28 май 2011 11:37

kris11 написа:Луд имам кокер ,чипосан през 2008г. Няма страшно от чипа . Много по опастни са кърлежите и комарите ./лаймска болест и дирофиларията.Последната настъпва яко с затоплянето/. Кокерите потенциално страдат от уши -възпаления.

Ако е силно познат доктора може да впише в паспорта на кучето , ч е епоставен чип и да лепне номера без да слага чип. Никой засега освен оборудван вет.доктор не може да познае има или няма чип кучето. Скенери имат само вет.доктоеи, полицаите и тем подобните нямат нищо. Има и друго - чиповете имат определен срок за поставяне / годност/ . Годноста на вече поставения чип - вечен.

Друга тъпотия е проверяващите кучетата, както и сътворилите този закон са МАЛОУМНИЦИ да искат да се носи паспорт на кучето. Виждали ли са от колко стр. е паспорта и при ежедневно носене ще стане бетер от халваджийски тефтер. Да се носи копие - пак същата малоумщина - ами нали се правят ваксини през определен период, обезпаразитяване вътрешно външно също - тр. постоянно да се преснема.
Като са толкова вещи да си купят скенер и да сканират за чип кучето.
Регистрация в общината - само след като изчезнат бъкащите с паразити и болести помияри от улиците , парковете и градинките.

да, варианта с фиктивно поставяне на чип е в краен случай ;) сега проучвам въпроса с таусите и/или номер на нашийника...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 28 май 2011 13:10

@да, варианта с фиктивно поставяне на чип е в краен случай сега проучвам въпроса с таусите и/или номер на нашийника...

Няма такъв вариант .Закона е чип. И на лвоно куче чип, но за да се регистрира трябва да се рег на ловец с актуален ловен билет. Тогава се освобождава от данък на общината.Губи си смисъла за 25 лв такса. При чипосване сега пишат, че първата годиня няма данък .
Иначе при комбоваксина / бяс , гана и др./ вет. доктор дава 1 тенекийка с името му, телефон, адрес и номер.За 2011 тенекето е със зелен цвят. Но тя не указва, че песа има тег и чип.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Съб 28 май 2011 15:04

kris11 написа:..
Иначе при комбоваксина / бяс , гана и др./ вет. доктор дава 1 тенекийка с името му, телефон, адрес и номер.За 2011 тенекето е със зелен цвят. Но тя не указва, че песа има тег и чип.

Няма такова нещо!!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”