Борба с къртици? как?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Gazaro_wow
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1.6 EZ 1990

Борба с къртици? как?

Мнениеот Gazaro_wow » Пон 03 юни 2013 21:02

Здравейте колеги :smile
Имам сериозен проблем с двора на вилата ми. Целия двор прилича на минно поле на всякъде е прекопан от къртици и няма спасение. Някой има ли идея как мога да се спася от тези гадинки?
Слагах от онези машинки дето са на батерии и вибрират ,но ефект нулев. Също така слагах и димка ,но на утре ден разкопах около дупката и гаднинката мръсна беше затрупала канала. И вече съм вдигнал ръце някой ако има идея как може да ги прогоня ще съм благодарен :)

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Борба с къртици? как?

Мнениеот tdi fen » Пон 03 юни 2013 21:09

капан

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Пон 03 юни 2013 21:51

Има един вариант, но се прави късна есен, малко преди началото на зимата. И се действа началото на пролетта.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Вто 04 юни 2013 6:27

Гадинките свикват с вибрациите от машинките и ги игнорират. Един познат ми каза за следният трик.
Забиваш метална тръба и върху нея с дебела тел към нея слагаш една консервена кутия като камбана. Така дрънчи на случаен принцип от вятъра. Не знам само дали това ще изгони първо тях или теб :c010

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Вто 04 юни 2013 7:42

Вземи си куче, порода ДАКЕЛ.

Преди много години, бях на масата за сутришно кафе, долу на плажа. Че дойде един възрастен човек, който разхождаше дакел. Че от дума на дума каза, че дакела преди година го взел на майтап, да пробва дали може да се махнат картиците. След седмица няма и следа от тях. А кучето му останало и душа не му давало да го махне.Така, че махнал едни животни, взел си друго.

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Вто 04 юни 2013 8:24

Пробвал съм какво ли не:
- рицин - растението ги гони с миризма... май - след като изби къртичина точно до растението беше изкоренено
- димки - беше забавно, само аз май се натрових
- ултразвукови устройства - самия производител ми каза, че положението е или-или. Или ги пъди, или ги събира и от съседните дворове.
- куче - не ги отразяваше
- обгазяване с пропан бутан - нищо
- маркуч с вода по цял ден в дупката - водата си се отбива някъде и изобщо не му наводнява "апартаментчето"

... докато не намерих моя метод. Мотика!!! Имам една облегната на удобно място. Сутрин и привечер кръта обича да почиства. Особено ако е поливано или е валяло. Като видя прясна къртичина я разравям. Пъхам средния пръст за да открия на къде сочи дупката и чакам. Шумовете я карат да се върне да си зарови отворената дупка. Като вземе да надига и на 3-4 път с мотиката и на светло. С времето се специализирах и до сега съм извадил поне 4-5 броя. Пак ме навестяват от време на време, но поне не е минно поле.
Докато чакаш на дупката пазиш тишина, защото много чува гадината.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Вто 04 юни 2013 9:16

един съсед ги мореше с пиратки от тези дебелите в прясно изкопаните дупки. вземаше от тези които вдигаха наи много шум. нямаше много голям ефект но като цяло беше забавно преживяване :bowdown

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 04 юни 2013 9:20

засега и аз съм в питанка
миналата година купих от практикер тези колове с ултразвук-една година страхотия-нито една къртица не припари, втората година, демек тази, е пълно, оглушаха ли, кво ли....и засега с мотиката...ама не е работа и с нея, досега 3 броя дадоха фира, и има още поне една, после идват братовчедите и пак същата сага

Берба
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Берба » Вто 04 юни 2013 10:30

Мотиката му е майката.Кучето ако може да дебне вместо теб добре.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 04 юни 2013 11:03

Ние решихме проблема с едни таблетки :mhihi
Разриваш, слагаш таблетката, зариваш и поливаш с вода :death
До 30 минути къртицата е излезнала и умира. :death
Преди това какво ли не бяхме пробвали, ефект нулев.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 04 юни 2013 11:13

мотичето само, на двор повече от 4-5 кърта едва ли ще има.

а какви са тия таблетки, от къде ? аз си мислех да пробвам и с тва тубофло, дето е за каналите, супер задушаващо смърди ... та в дупката, заливаш с вода и затапваш, все на някъде трябва да отиде.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 04 юни 2013 11:34

Довечера ще пиша какви са.
От агро-аптека ги взимаме.

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Вто 04 юни 2013 14:09

Ние на вилата имахме и къртици и земно куче (мисля, че гофър му е му е официалното име).
Димки - не вършиха работа, самоделни или фабрични, няма значение
Татул - прехвалено растение, от което няма полза
Ултразвуковите устройства - къртицата не ги чува :mhihi поне плъховете и мишките отидоха при съседите
Решението - удължител е оголена фаза накрая завързан на дълъг(поне 3 метра) дървен прът и забити през два метра парчета арматура или дълги пирони (клинци). Мокриш около пирона, пускаш фазата на безопасно разстояние - излизат и къртици и червеи и бръмбари и каквото друго се сетиш и от там мотиката или продължаваш с кабела :death Действайте с повишено внимание!

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Вто 04 юни 2013 18:58

Както всеки и ние си имаме, къща и някой други зарзавати и т.н. Та за какво иде реч. Лекът против тия бесове като къртици и слепи кучета /така ги наричат в нашия край/ го научих съвсем случайно от един старец и той е следният. Края на есента или хайде да го кажем средата на есента, в края на мястото имам предвид целия двор, се копае една дупка образно казано диаметъра да е 1 метър и да е дълбока 1.5 метра, може и повече стига да ви се копае, според желанието но да не е по малко от метър. В самата дупка, хвърляш сено, дървени пилки, стари парцали някъде колкото да закриеш дъното и да се постели добре. После взимаш, давам пример един стар балатум затваряш дупката и разбира се покриваш я с някакви тежести, аз съм използвал бетонни колове, който се ползват за лозята, за да не го отвеее вятъра и да не се отваря. Да имаш в предвид, че ще гледаш как ти я мястото да не е под наклон за да не се събере вода в дупката. След като си закрил и затиснал добре чергилото /така да го кажем/ леко хвърли пръст, разбира се да не провисне самия балатум или какъвто и материал да си използвал. Цялото това нещо го оставяш така, цяла зима без да го отваряш без да го пипаш. На пролет малко само да се стопли времето както се казва първият малко по топличък ден, взимаш 3-4 литра бензин, трябва да сте двама задължително, единият отваря другият веднага полива с бензина и палиш няма да ти кажа какво пищене и какви ревове ще се чуят. Казвам ти го така както ми го обясни този старец. Като изкопаеш дупката в нея въздухът става топличък повече от колкото е топла земята /а тя земята никога не изстива/ и това тия животни го усещат намират я, влизат в нея и там се котят, раждат малките си и прекарват зимата,точно затова е онзи момент с хвърлянето на сламата, пилките и парцалит тоест за да има направиш готино на тях. И на пролет палиш и всичко отива на небесата. Мен в началото ме обвзе едно недоверие но след като се замислих разбрах, че има логика. И го споделих на баща ми. И той също ми каза, че всичко това не е лишено от логика. И така един ден взех лопатата и за някой друг час изкопах дупката, и така останалото вече по нагоре съм го написал и ти го знаеш. На пролет като отворихме с баща ми няма да повярвате, но бяха долу свити като хамстери, много нещо хора казвам ви преплетени са като змии, и залееш ли ги всичко отива по дяволите. И със всяка година намаляват усърдно. Не казвам, че 100 процента има оттървия, но поне със 95 процента ги намалям. И това го правя през година, а тя дупката си стои.

Надявам се да съм бил полезен. Може за Вас да е налудничево, и за мен бе така но аз го видях с очите си. Мога само да съжалявам, че няма снимки да видите за какво става на въпрос.

Поздрави от Русе.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Вто 04 юни 2013 22:22

не само ако е отворена дупката излизат ,само ако пусна една капачка от бира след време го изхвърля ,аз ще слагам капан за мишки в шише или тръба така по-дълго да е поне едно куче трябва да влезе .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”