Въпроси около напускане на работа - платен отпуск и др.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Въпроси около напускане на работа - платен отпуск и др.

Мнениеот Ivailo » Пон 20 юни 2011 16:29

Та колеги имам трудово-правен въпрос, който е що-годе спешен, защото очаквам шефа да ме привика и да го предложи...
Днес си пуснах молбата за напускане... Точно преди това ми връчиха измислено предупреждение-наказание, върху което естествено аз писах, че възразявам, но това няма значение вече.
Та предизвестието е 1 месец.
Колегата, който е напуснал в петък каза, че шефа му е предложил да не идва на работа, а ще се води на заплата до деня, който трябва да прекрати трудовите взаимоотношения.
Същото го предложи и на бившия ми мениджър и на приятелката му (те вече не са на работа) и е казал, че сигурно ще ми го предложи и на мен.
Това, което ме притеснява е - има ли възможност да ме уволни дисциплинарно, защото не съм идвал на работа? (да ме прецака)
Притеснява ме факта, че имам незавършен проект, който е уж много спешен, а друг php програмист в отдела няма (днес са пуснали обява и до там).
Другото - казал им е, че неизползвания платен годишен отпуск се прехвърля към следващата месторабота, а не се изплащал.
Това вярно ли е? По закон аз ли трябва да избера кое от двете или те?

Благодаря предварително.

Последна промяна от Ivailo на Пон 20 юни 2011 16:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпроси около напускане на работа - платен отпуск и др.

Мнениеот maxpayne » Пон 20 юни 2011 16:42

ISRalien написа:Колегата, който е напуснал в петък каза, че шефа му е предложил да не идва на работа, а ще се води на заплата до деня, който трябва да прекрати трудовите взаимоотношения.
Същото го предложи и на бившия ми мениджър и на приятелката му (те вече не са на работа) и е казал, че сигурно ще ми го предложи и на мен.

Това е стандратна практика, ние също го прилагаме към хората, които напускат. Обаче с малката, но съществена забележка, че става дума за хора, които фирмата иска да освободи, а не които искат сами да напуснат (във втория случай си бачкат до последно:-). Идеята е, че за да няма драми служителят напуска по взаимно съгласие, не му се плаща неустойка/компенсация, но му се дава един месец в който му се плаща заплатата, а той не идва на работа.

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 20 юни 2011 17:09

При положение, че нямаш черно на бяло написано, ако са решили да ти направят мръсно могат да те уволнят дисциплинарно за неявяване на работа.
Не приемай само на устна уговорка. Дисциплинарното се вписва в трудовата книжка и после ще ти е като черен печат в паспорта.
Неизползвания платен отпуск се изплаща от текущия работодател. Това за прехвърлянето са пълни глупости.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 20 юни 2011 17:56

Miki написа:При положение, че нямаш черно на бяло написано, ако са решили да ти направят мръсно могат да те уволнят дисциплинарно за неявяване на работа.
Не приемай само на устна уговорка. Дисциплинарното се вписва в трудовата книжка и после ще ти е като черен печат в паспорта.
Неизползвания платен отпуск се изплаща от текущия работодател. Това за прехвърлянето са пълни глупости.

Ако ни уволнят дисциплинарно (поне 4 човека сме така) ще заведем колективно дело срещу фирмата, защото реално те няма как да докажат, че не сме били на работа, а повечето колеги ще се застъпят за нас.
Не можело черно на бяло, защото това решение го взима той (шефа на отдела) и уж той отговарял за това.
За дисциплинарно уволнение не трябва ли 3 предупреждения?
А в случай на неявяване на работа - няма ли срок от 1 месец неявяване, след който да могат да уволнят дисциплинарно?
За плащането/прехвърлянето на отпуска - може ли да ми цитираш закона (или някой друг), за да имам какво да му покажа при срещата?

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 20 юни 2011 18:00

ако е толкова добонамерен може да те пусне в отпуска платена по време на предизвестието. Така хем ще си вземеш отпуската, защото иначе трябва а сия плати. Това е най чистия вариант според мен. Иначе си ходи на работа, дори и нищо да не правиш
Мисля че след три дни неявяване си те улвоняват без проблем. Няма кой да те чака един месец.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 20 юни 2011 18:09

Три неявки ( три дни да не се явиш на работа ) и могат да те уволнят дисциплинарно. Консултирай се със айдукат който се занимава със трудово правни въпроси.

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Пон 20 юни 2011 18:58

ISRalien написа:За плащането/прехвърлянето на отпуска - може ли да ми цитираш закона (или някой друг), за да имам какво да му покажа при срещата?

К.Т. Чл. 224. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Потребителски аватар
UnLucky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UnLucky » Пон 20 юни 2011 19:10

До колеката пуснал темата!
Има много случаи точно като твоя!
Ако те пусне да си ходиш без да изкараш 30-се дневка! Искай си документ за това нещо!
Не вярвай на такива устни обещания, да не се окаже после че си уволнен поради неявяване на работа!
Ако бях на твое място щях да си взема отпуската и да си изкарам 30-дневката и да си вземеш заплатата и после да ти разпишат трудовата книжка с печат и да си ходиш по-живо и по-здраво!

Имам много колеги дето са прецакани!
Надявам се да не си поредият!
Късмет!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 20 юни 2011 19:39

Ако в трудовия договор пише годишен отпуск 20 дни, това означава, че за тази година имаш да си взимаш пропорционално на месеците - от януари до юни - шест месеца - 1/2 от отпуската - 10 дни. Другите 10 дни за тази година ще си ги вземеш от следващия работодател.

Ако имаш и от миналата година да си взимаш отпуска - най-добре да си я ползваш.

В най-добрия случай си взимаш всичката отпуска и същевременно си търсиш работа.

Аз когато не се разберем с някой - предпочитам да не ми е в офиса, за да разваля настроението с негативизма си и да понижава ефективността на останалите.

Затова предпочитам когато с някого се разделяме да го пусна да си ходи, пък макар и да се води на работа.

Предполагам това е основната причина и политика на работодателя в случая, която не е хич рядкост.

П.П. Само да добавя, че по взаимно съгласие с работодателя, можеш и от утре да напуснеш. Стига и двете страни да се разберат за условията.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 20 юни 2011 20:35

ISRalien написа:За плащането/прехвърлянето на отпуска - може ли да ми цитираш закона (или някой друг), за да имам какво да му покажа при срещата?

В Кодекс на труда са написани всички възможни варианти за прекратяване на трудово правоотношение.
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/index.htm
В случая те интересува глава 16

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Вто 21 юни 2011 13:11

Това определено взе да става все по-честа практика - да те напускат един вид. И при нас се случва често. Това с устната договорка може и да е ОК, но си има и рискове. Аз съм решил, опитат ли да ме напуснат - 4 заплати и си стискаме ръцете на момента, иначе до последният час на предизвестието си (2 месеца) ще стоя и ще си клатя краката. Как ще въздейства на колегите това - не е мой проблем ;-)

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Вто 21 юни 2011 13:15

Не виждам нищо неразпространено в твоя казус.
Влад ти е написал как стоят нещата на практика, както и колегата в по-предните постове.

Събирай парцала и си търси работа. Тук идва тънкият момент, че не можеш да започнеш веднага при следващ работодател, при добро стечение на обстоятелства.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”