Търся съвет за изготвяне на договор за съдружие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Търся съвет за изготвяне на договор за съдружие

Мнениеот pit » Чет 23 юни 2011 14:56

Здравейте, ще напиша накратко за каво става дума:

Аз имам помещение което е собствено, а мой приятел има пари. Искаме да отворим заедно магазин, аз ще участвам само с помещението а той с началния капитал.

Въпроса ми е, към какъв човек трябва да се обърна за съвет, може би юрист? Който да ми предложи схема по която да работим с приятеля ми. Става дума за това че той ще вложи пари в началото а аз нищо, просто ще ползваме мое помещение. Интересува ме договор на който да работим, в смисъл, аз давам помещението,, което например наема му е 300 евро, по 12 месеца=3600евро влагам на година, да кажем че сме отворили и работим, и изкарваме пари, какъв процент би трябвало да взима той и какъв аз, като се има предвид че той е вкарал пари и мисля че трябва аз да му върна част от вложеното, но пък аз давам сумата от наема, той няма да плаща наем.
Ето такива въпроси ме интересуват, търся човек който може да ме консултира и предложи някаква схема на работа.
Благодаря на тези които ще ми помогнат с някакъв отговор :wink:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Търся съвет за изготвяне на договор за съдружие

Мнениеот kris11 » Пет 24 юни 2011 9:23

1. OOД най-добре. С адвокат изготвяне на документите.
2.Предполагам знаеш, че наема подлежи на обявяване в НАП.ти не получаваш целия обявен наем. Потърси " Авансов данък за доходи от наем през 2011 година" и приятно четене.
Още "Наемодателят е длъжен да декларира получените доходи от наем в годишна данъчна декларация, която се подава в срок до 30 април на следващата година, към която прилага и издадената му от наемателя служебна бележка за доказване на удържания данък." Потъмненото е много важно защото "пак глоби".

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Търся съвет за изготвяне на договор за съдружие

Мнениеот dobrin » Пет 24 юни 2011 23:00

Първо трябва да се разберете вие помежду си какво точно искате и как виждате от ваша гледна точка нещата - кой колко ще дава и кое ще бъде справедливо и според двама ви. След това намирате адвокат и той го облича в правна форма.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”