Некоректен колега и търговец

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Некоректен колега и търговец

Мнениеот Dead man » Сря 03 авг 2011 16:54

Не ми се искаше да пускам тази тема,но след като колегата е мъж на "късо"... :012:

Става въпрос за колегата marrs-Веселин Ников...
memberlist.php?mode=viewprofile&u=102709
Това му е в профила :
http://xenon.gate.r.bg/

История е следната :

Искам да си сложа на евтината си Мазда скъп ксенон.Решавам че колегата разбира и е "точен".Взимам си от него H4 биксенон + монтаж.Дава ми една година пълна гаранция.Всичко е ок ( малко монтажа беше лош,но си затворих очите)...

Минават 10 месеца и едната крушка при паленето си променя цвета.Обаждам му се и се разбираме да я смени гаранционно.Докато я сменим,крушката изгоря.... :deal

Обаче забелязах че и другата е почнала да си сменя цвета... :banghead:

Идва Веселин и ми казва че ще ми ги смени и двете за 60 лева ( нали бяха в гаранция ??? )...
Навивам се,но му казвам че ще му дам половината пари сега,другите като изтече гаранцията... :012: :deal
Слагаме новите крушки и на 7мия месец се почва първо с едната ( смени си цвета ),после с другата... И накрая в рамките на 12 дена и двете изгоряха... :banghead:

Отивам да ги сменям ( нали и тези са в гаранция,УЖ ),но ми се казва че не дам ли пари,нищо няма да се смени... :screwy :screwy

Аз ли нещо греша или съм прав? :talk:
Колегата прави пари от форума,но не е КОРЕКТЕН... :banghead:

Пиша тази тема,за да няма и други "колеги на моя хал след време"... :deal :012: :dummy: :horror:

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Re: Некоректен колега и търговец

Мнениеот bobo7 » Сря 03 авг 2011 17:04

па те крушки мое всеки месец/денд а ти горят, или не е ясна гаранцията на кой компоненти е или...

Потребителски аватар
GREEN_lADY
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GREEN_lADY » Сря 03 авг 2011 17:07

Саше май много ти се е насъбрало та чак и тема да пуснеш. :shock Знам ти случая, но досега с мене Веско си е бил коректен.
Вярвам, че нещата ще се оправят и за двете страни :beer:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 03 авг 2011 17:11

Първо споменаваш 10 месеца, после още 7. Това значи, че комплектът е на година и половина близо.
Нека ти кажа как стояха нещата, когато работех като продавач-консултант в ПЦ-фирма. Примерно купуваш си ХДД с гаранция 24 месеца. Дискът ти дефектира на 22-рия месец. После ти се дава друг, като, забележи - гаранцията се ПРОДЪЛЖАВА. Т.е. новият ти диск има останалите 2 месеца. При ел.компонентите мисля е така навсякъде, щото инак си представи, че ти дефектира 3 пъти харда - ехее, че тя ще ти стане 6 години гаранцията mhihi Ако правилно съм разбрал становището ти мисля, че не си прав в исканията си.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 03 авг 2011 17:12

Колега, имаш ли писмена гаранция на крушките или всичко е било на приказки? Ако наистина има писмена гаранция, а продавачът се прави на разсеян, то той е некоректен и не трябва да се пазарува от него. :idea3

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 03 авг 2011 17:15

интересен факт колега Стефанчо ,ама тук гаранцията включва първо ремонт(замяна на ел.компоненти) и при втори проблем в гаранционния срок се подменя с НОВО
в конкретния случай тук слагат направо нов к-т ксенон :idea:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 03 авг 2011 17:18

Ами не знам аз си го обяснявам така. Купувам някакъв компонент от Китай вземам 1000 бройки и китаецът ми дава примерно 3 години гаранция за всеки от тях. Аз като направя една смяна на компонент, примерно на 30-тия месец, излиза, че аз за да му дам нови три години трябва да бръкна от джоба си. Т.е. аз съм взел цената на 1 хард примерно, а реално съм дал нов с нова гаранция от 3 години, която вече поемам аз, понеже тая дето китаецът ми е дал е вече изтекла и не мога да претендирам пред него да ми го подмени. Имам спомен, че и в големите вериги Техно* гаранцията им беше по същия начин - дават ти ново, но гаранцията си ти остава пак същата, не ти дават наново още 3 години гаранция :beer
Моята логика е следната. Примерно - купувам монитор с 3 години гаранция, давам 200 лева. Той изгаря не по моя вина на 2рата година и ми дават същия но чисто нов и гаранцията му остава 1 година. Т.е. ти плащаш 200 лева за нещо, което има гар.срок 3 години и съответно го ползваш 3 години, след което вече гаранцията му отпада, въпреки, че вторият монитор е също чисто нов.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 03 авг 2011 17:31

stefan4o написа:....Примерно - купувам монитор с 3 години гаранция, давам 200 лева. Той изгаря не по моя вина на 2рата година и ми дават същия но чисто нов и гаранцията му остава 1 година. Т.е. ти плащаш 200 лева за нещо, което има гар.срок 3 години и съответно го ползваш 3 години, след което вече гаранцията му отпада, въпреки, че вторият монитор е също чисто нов.

Така е гаранцията и при бойлерите и всякаква друга техника. С касовата бележка, фактурата и гаранционната карта имаш един гаранционен срок от тяхната дата. Аз един бойлер навремето купих от Рикошет и за 5 години смених 3 бойлера и 4 пъти идваха гаранционно да им сменят нагревателите, сега гаранцията вече е изтекла въпреки че последния бойлер дето го взех нов беше 2 месеца преди да изтекат 5 години от датата на закупуване на първия бойлер. Естествено цената на самия уред доста се беше променила за което пък не съм доплащал примерно. Пръвоначалната покупка беше на стойност 135 лв, в момента са по 267 лв. Така че ако е минала гаранцията и не е писана друга няма некоретност. И друг пример мога да дам с един часовник касио на който гаранцията изтича октомври месец и се повреди. Занесох го в сервиза, ремонтираха го и решихме да сменим батерията, защото старата не се знаеше още колко време ще изкара, та да не се налага след 2-3 месеца пак да го нося през Петрохан за смяна на батерия. Та човека в сервиза ми написа отделна гаранционна карта за батерията за срок от 1 година.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 03 авг 2011 17:37

това с искането на пари не е никак гаранционно - погледни в гаранцията какво пише (ако имаш такава) може крушките да не влизат в нея
иначе след като ти ги е сменил на 10тия месец ти остават още 2месеца гаранция а не още 12
то така много удобно
аз като взема машина за ремонт след всеки извършен такъв да му удължавам гаранцията с 24 месеца ли ? (не че не се е случвало някой тарикат да ми донесе къртач на 23-тия месец да му го оправя и след 6-7 месеца пак да го носи с идеята че съм му я удължил от последния ремонт с 24 - така НЕ става!)

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 03 авг 2011 17:39

Могат много размисли да се изпишат, ама малко четат.
Има два аспекта:
На 10ти месец му изгарят крушките. Системата е още в гаранция. Ако гаранцията покрива крушки, е редно да се сменят за сметка на продавача, а не с/у 60лв.
Сашо купува (въпреки горното) две крушки. Ако те имат гаранция 1 година, а на него му изгорят на 7ми месец, какво следва?
Та нека първо Сашо уточни какви са гаранционните условия.
Ако гаранцията покрива крушки, още първия път е трябвало да се пусне тази тема :idea:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Сря 03 авг 2011 17:39

При така представения казус и вариантите,които разисквате,дори и Стефан каквото казва (за оставащите месеци гаранция),все пак първия път когато е изгоряла,трябва да я е сменил с нова,защото не подлежи на ремонт.

В гаранционната карта,виж конкретно как стоят отношенията,които предполагам са описани обстойно.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 03 авг 2011 17:41

Е така погледнато, излиза, че колегата Веселин не е трябвало да му иска пари при първата смяна (освен ако не е изрично упоменато, че крушките не влизат в тая 1-годишна гаранция). Май оттам иде цялото разминаване. :screwy Т.е. на 10-ия месец става греда, подменя му ги гаранционно и така крушките при все, че са нови, имат още 2 месеца гаранция. След като тя изтече е в правото си да иска пари, ако пак изгори някоя от тях. Излиза, че УмрЕлМъж не е трябвало да дава пари на 10-ия месец :beer

Последна промяна от stefan4o на Сря 03 авг 2011 17:43, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 03 авг 2011 17:42

Ето и отговорът в сайта на продавача:
Гаранции

Предлаганите системи имат гаранция от 1 година, както за баластите така и за крушките.
Гаранцията се дава от производителя.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 03 авг 2011 17:51

group® написа:Ето и отговорът в сайта на продавача:
Гаранции
Предлаганите системи имат гаранция от 1 година, както за баластите така и за крушките.
Гаранцията се дава от производителя.

Това означава вече със сигурност, че продавачът е некоректен (меко казано). :idea3
Обикновено за покриване на гаранции производителят дава някакъв процент крушки в повече и не се занимава с това, а търговецът гледа да продаде и тях, за постигане на максимална печалба.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 03 авг 2011 17:53

Три дни срок за продавача да отговори/обясни (ако има какво) и/или да оправи нещата!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”