Как се заличава ЕТ без осъществявана дейност?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Как се заличава ЕТ без осъществявана дейност?
Случеят е следния.Фирмата е основана 1999г. и не е извършвала дейност.Трябва ли да се публикува годишни финансови отчети (ГФО) за последните 3г.Моля за помощ от адвокати и счетоводители, че съм пълен профан в областа и тотално се обърках, от това което съм прочел до сега.
Последна промяна от pensiq на Сря 23 мар 2011 18:34, променено общо 1 път.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Re: Как се заличаване на ЕТ без осъществявана дейност?
Мисля, че пускаш отчети, ако си имал приход през периода, поне за дневен/месечен помня, че беше така.
Да ме поправят колегите, ако бъркам.
Да ме поправят колегите, ако бъркам.
А фирмата "замразена" ли е,т.е. преустановена ли е дейността й?Щом не извършва дейност значи имаш нулеви приходи.ЕТ,когато не осъществява дейност през годината е освободен от подаване на годишна данъчна декларация.
godfadar написа:А фирмата "замразена" ли е,т.е. преустановена ли е дейността й?Щом не извършва дейност значи имаш нулеви приходи.ЕТ,когато не осъществява дейност през годината е освободен от подаване на годишна данъчна декларация.
Сигурен ли си в думите си? Да не после да ми лепнат някоя глоба, че не съм ги публикувал? Ако може и закон да ми цитираш, та да съм подготвен както се казва.
pensiq написа:
Сигурен ли си в думите си? Да не после да ми лепнат някоя глоба, че не съм ги публикувал? Ако може и закон да ми цитираш, та да съм подготвен както се казва.
колега, много наивен въпрос. "Сигурен ли си" - ами аз ей така на майтап ще ти отговора "ДА", пък после ти ще си трошиш главата. А аз да ти чета след това следващите теми от сорта на "пипнаха ме данъчни" ит.н. и да се

форума, ако не съвсем, то е почти анонимно място и всеки който иска да си упражнява мускулите на пръстите може да си пише каквото си иска на клавиатурата.
За такъв въпрос като твоя не разчитай само на форум, фейсбук и т.н. Не че няма хора които ще ти помогнат, аз тук съм получавала не веднъж помощ. Но като видиш темите с "измамник" дето вече са през една, значи може да ти мине едно наум че не всички отговори ще са за твое добро.
Вземи утре мини през някоя счетоводна къща. Щото нямаш много време - не съм сигурна, ама ако не ме лъже паметта срока за декларации на фирми е до края на месеца.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Мога да ти кажа за ООД - няма такова нещо като "замразена". Може да не извършваш никаква дейност, но трябва да пускаш нулеви данъчни декларации + нещо в стастическия институт праща моята счетоводителка. За ЕТ за съжаление не знам как стоят нещата, но мисълта ми беше, че това "замразено" трябва да си провериш много добре как е и дали не трябва все пак да пращаш документи някакви в НОИ
Има наложил се термин "замразяване на фирма", но тово не касае "замразяването" като факт който подлежи на вписване във фирмените регистри. Този термин се е наложил относно временно преустановяване дейността на търговеца (важи само за ЕТ). Това обстоятелство се декларира само пред органите на социалното осигуряване, като въз основа на тази декларация, този който "замразява" дейността на фирмата си цели да бъде освободен от внасяне на задължителните социални осигуровки за определен период. За целта лицето - ЕТ подава нарочна декларация до РУСО с което декларира, че от еди коя си дата преустановява дейността си. Като поднови дейността си - следва нова декларация относно това обстоятелство.
А в общия случай - щом не се извършва никаква дейност, просто не се подават данъчни декларации - но тогава виси задължението за задължително социално осигуряване.
В годишната данъчна декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ изрично е записано, че ЕТ, когато не осъществява дейност през годината, е освободен от подаване на годишна дан. декларация.
НАЙ-ДОБРЕ ОБАЧЕ ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ СЪС СПЕЦ!!!ИНФОРМАЦИЯТА МОЖЕ ДА НЕ Е АКТУАЛНА!!!
А в общия случай - щом не се извършва никаква дейност, просто не се подават данъчни декларации - но тогава виси задължението за задължително социално осигуряване.
В годишната данъчна декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ изрично е записано, че ЕТ, когато не осъществява дейност през годината, е освободен от подаване на годишна дан. декларация.
НАЙ-ДОБРЕ ОБАЧЕ ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ СЪС СПЕЦ!!!ИНФОРМАЦИЯТА МОЖЕ ДА НЕ Е АКТУАЛНА!!!
godfadar
. Знаех си че някой тук ще се изкаже компетентно.БЛАГОДАРЯ и на всички изказали мнение по въпроса.
П.С. Aneto питам единствено и само тук,защото така или иначе не ползвам социални лайна за разтуха. С питането си дали колегата е сигурен исках просто да попитам за члена, с който да се аргументира, а не да се заяждам.

П.С. Aneto питам единствено и само тук,защото така или иначе не ползвам социални лайна за разтуха. С питането си дали колегата е сигурен исках просто да попитам за члена, с който да се аргументира, а не да се заяждам.
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
За ЕТ- то ми, което никога не е осъществявало дейност, подавам всяка година ГДД и ГФО. Счетито ми взима 20-30лв. за тая работа. Прецених, че от чужди мнения мога да си изпатя и реших, че подаването на нулеви декларации е единия вариант. Дали трябва или можеш да не подаваш... Другия е да закриеш фирмата, ама така и така я има що като ти потрябва да трябва да правиш на ново всичко.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Само да добавя, че ако не си пререгистрирал фирмата, следва да го направиш, срокът за това за пореден път го удължиха до края на тази година. В противен случай не може да я закриеш, а следва служебно ликвидиране, което ще ти излезе в пъти по-скъпо от това сам да го направиш. 

ако нямате някаква много основателна причина да държите тези ЕТ-тата, по-добре ги закриите, само главоболия и разходи могат да ви донесат, ако не си следите нещата регулярно, ами ги проверявате веднъж на няколко години. (Аз също знам, че декларация за ЕТ без дейност не се подава, но нещата може и да са се променили последните години). Имаше и друг момент, че покрай новият регистър, всички фирми са задължени да се пререгистрират, тези които не го направят по собствена воля, се пререгистрираха служебно от агенцията, за което собствениците им щяха да бъдат глобени (около 500 лева твърдяха някои). Срока за това беше миналата година, може да е било само слух, може и да не е.
(колегата по горе явно има по-прясна информация ...
абе ЕТ си е разправия)
(колегата по горе явно има по-прясна информация ...

Както писах
Информацията е от преди 3-4 години,може да има куп промени от тогава!!!
На твое място бих проверил,може дори да ни пишеш все още ли е така,за да знаем всички.
Успех!
Информацията е от преди 3-4 години,може да има куп промени от тогава!!!
На твое място бих проверил,може дори да ни пишеш все още ли е така,за да знаем всички.
Успех!
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Процедура по заличаване на eдноличен търговец (ЕТ)
Представяме ви последователно стъпките за заличаването на Едноличен търговец (ЕТ):
1. Пререгистрация на ЕТ в Агенция по вписванията – в случай, че все още не е пререгистриран.
2. Подаване на заявление-декларация съгласно изискванията на чл. 5 ал. 10 от КСО.
Изискванията гласят, че при прекратяване на дейността на осигурителите, които нямат правоприемник, разплащателните ведомости се предават в съответното териториално поделение на НОИ, освен ако в закон не е определен друг ред за съхраняването им. Към разплащателните ведомости се прилагат и трудови договори, заповеди за преназначаване, заповеди за ползван неплатен отпуск над 30 работни дни, заповеди за прекратяване на трудови или служебни правоотношения. Когато прекратяването на дейността на осигурителя се извършва със съдебно решение за заличаване, удостоверението за предаване на ведомостите, издадено от териториалното поделение на НОИ, е задължително условие за постановяване на решението.
Трябва да се подготвят и предадат в архива на Националния осигурителен институт всички необходими документи, свързани с трудово-правните отношения, съгласно „ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. За приемане и съхранение на разплащателните ведомости на прекратени осигурители без правоприемник”.
В срок до 30 дни от НОИ ще Ви определят дата, за приемане в архива, като процедурата е тромава и отнема 2-3 месеца.
В случай, че търговеца е нямал наети служители на трудов договор, удостоверението се изготвя бързо.
3. Подаване на уведомление по чл. 77 от ДОПК /Уведомяване при прекратяване, прехвърляне и преобразуване на предприятие/ в Териториална дирекция на НАП по седалището на търговеца. Срока е не по-късно от 7 дни преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. ТД на НАП издава на търговеца удостоверение за уведомяването и изпраща служебно на Агенцията по вписванията съобщение за наличието или липсата на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при условията и в срока по чл. 87, ал. 6. Удостоверението се прилага към заявлението за вписване.
С други думи, най-добре е да се подаде уведомлението до НАП след като е приключила процедурата по издаването на архива в НОИ. При подаването на уведомлението се издава удостоверение с входящ номер, което е необходимо за вписване на заличаването на ЕТ. Самото удостоверение за липса или наличие на задължения се изпраща по служебен ред от НАП в Агенция по вписванията.
Преди да се подаде заявление А1 за заличаване на Едноличен търговец, трябва да се изчака удостоверението за липса или наличие на задължения да се появи в сайта на Агенцията по вписванията. Ако в него има вписани някакви задължения, те трябва да се погасят, за да се продължи процедурата по заличаване на ЕТ.
4. Подаване на заявление А1 за заличаване на ЕТ – заявлението се попълва с данните на ЕТ и данните на заявителя, като в самото заявление се отбелязва отметка за заличаване на търговеца.
5. Към заявлението се прилагат:
- Удостоверение от НОИ по чл. 5 ал. 10 от КСО;
- Удостоверение от НАП за подадено уведомление по чл. 77 от ДОПК;
- Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР;
- Декларация по чл. 13 ал. 5 от ЗТР – прилага се само в случай, че заявлението се подава от приносител.
- Ако заявлението се подава от приносител, различен от заявителя, трябва да има нотариално заверено пълномощно от заявителя, а заявление А1 също трябва да бъде с нотариална заверка на подписа на заявителя.
- Уведомление по чл. 77, ал.1 от ДОПК;
- Заявление-декларация по чл. 5 ал. 10 от КСО.
Представяме ви последователно стъпките за заличаването на Едноличен търговец (ЕТ):
1. Пререгистрация на ЕТ в Агенция по вписванията – в случай, че все още не е пререгистриран.
2. Подаване на заявление-декларация съгласно изискванията на чл. 5 ал. 10 от КСО.
Изискванията гласят, че при прекратяване на дейността на осигурителите, които нямат правоприемник, разплащателните ведомости се предават в съответното териториално поделение на НОИ, освен ако в закон не е определен друг ред за съхраняването им. Към разплащателните ведомости се прилагат и трудови договори, заповеди за преназначаване, заповеди за ползван неплатен отпуск над 30 работни дни, заповеди за прекратяване на трудови или служебни правоотношения. Когато прекратяването на дейността на осигурителя се извършва със съдебно решение за заличаване, удостоверението за предаване на ведомостите, издадено от териториалното поделение на НОИ, е задължително условие за постановяване на решението.
Трябва да се подготвят и предадат в архива на Националния осигурителен институт всички необходими документи, свързани с трудово-правните отношения, съгласно „ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. За приемане и съхранение на разплащателните ведомости на прекратени осигурители без правоприемник”.
В срок до 30 дни от НОИ ще Ви определят дата, за приемане в архива, като процедурата е тромава и отнема 2-3 месеца.
В случай, че търговеца е нямал наети служители на трудов договор, удостоверението се изготвя бързо.
3. Подаване на уведомление по чл. 77 от ДОПК /Уведомяване при прекратяване, прехвърляне и преобразуване на предприятие/ в Териториална дирекция на НАП по седалището на търговеца. Срока е не по-късно от 7 дни преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. ТД на НАП издава на търговеца удостоверение за уведомяването и изпраща служебно на Агенцията по вписванията съобщение за наличието или липсата на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при условията и в срока по чл. 87, ал. 6. Удостоверението се прилага към заявлението за вписване.
С други думи, най-добре е да се подаде уведомлението до НАП след като е приключила процедурата по издаването на архива в НОИ. При подаването на уведомлението се издава удостоверение с входящ номер, което е необходимо за вписване на заличаването на ЕТ. Самото удостоверение за липса или наличие на задължения се изпраща по служебен ред от НАП в Агенция по вписванията.
Преди да се подаде заявление А1 за заличаване на Едноличен търговец, трябва да се изчака удостоверението за липса или наличие на задължения да се появи в сайта на Агенцията по вписванията. Ако в него има вписани някакви задължения, те трябва да се погасят, за да се продължи процедурата по заличаване на ЕТ.
4. Подаване на заявление А1 за заличаване на ЕТ – заявлението се попълва с данните на ЕТ и данните на заявителя, като в самото заявление се отбелязва отметка за заличаване на търговеца.
5. Към заявлението се прилагат:
- Удостоверение от НОИ по чл. 5 ал. 10 от КСО;
- Удостоверение от НАП за подадено уведомление по чл. 77 от ДОПК;
- Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР;
- Декларация по чл. 13 ал. 5 от ЗТР – прилага се само в случай, че заявлението се подава от приносител.
- Ако заявлението се подава от приносител, различен от заявителя, трябва да има нотариално заверено пълномощно от заявителя, а заявление А1 също трябва да бъде с нотариална заверка на подписа на заявителя.
- Уведомление по чл. 77, ал.1 от ДОПК;
- Заявление-декларация по чл. 5 ал. 10 от КСО.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
В края на 2011-та свършва срока за пререгистриране и ако не си го направил ще ти я заличат автоматично (безплатно), а ако си се объркал да го пререгистрираш тогава ще ти струва пари да го закриеш 

azrod написа:В края на 2011-та свършва срока за пререгистриране и ако не си го направил ще ти я заличат автоматично (безплатно), а ако си се объркал да го пререгистрираш тогава ще ти струва пари да го закриеш
няма безплатно
Върни се в “ОФФ-Топик - други”