Разламиниране на акт за раждане, как???

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Разламиниране на акт за раждане, как???

Мнениеот Гергин » Сря 24 авг 2011 9:11

Ламинирах акта за раждане на синът ми преди да изплатят еднократната помощ 600лв.защото ми е второ дете.
СЕга отказват, защото нямало как да ударят печат на него. С дубликат не става, защото можело след време да извадиш оригинала и
пак да искаш пари :shock Декларация не ставало, абе нищо не ставало(дървата за зимата заминаха.) Това по думи на жена ми.
Меко казано съм ядосан. Четох, питах, пробвах и не става и не става. Ламинирал съм няколко листа и пробвам.
В нета не намерих информация. Ако някой знае нещо да пише.
Благодаря. И не ламинирайте документи.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Re: Разламиниране на акт за раждане, как???

Мнениеот DimitarBT » Сря 24 авг 2011 9:15

абе де да знам...не ми се е налагало да правя такава интервенция.Пробвай с макетно ножче да изрежеш залепените(споени) ръбове на ламината....ако само там е споено,мисля че ще се справиш

Гергин

Мнениеот Гергин » Сря 24 авг 2011 9:19

Пробвал съм и не става. Рязах, кълцах, с игла с макетен нож с обикновен нож и не става.
Явно има някакво лепило на самото фолио. Нещо с нагряване трябва да е, но явно с определена температура.
ТРябва в единия край да го отворя колкото за един печат. Няма нужда да е цялото.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 24 авг 2011 9:28

казваш че е загубен. Аз така преди 2 години си вади нов. Няма да се обясняваш ламиниран или не... казваш влезнаха у нас и взеха документите. Нямат основание да ти откажат издаване на нов.

Гергин

Мнениеот Гергин » Сря 24 авг 2011 9:34

Не е проблем да се извади нов. Проблемът е, че удрят само на оригиналния, печат. Тяхната мамица.
Дубликата не върши работа. Ша тегля една на жена ми и ще отида да видя аз какво става. Ама съм малко избухлив и други работи
и да не направя някоя глупост.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 24 авг 2011 9:50

ламинат няма как да се свали. Тва е целата на ламината

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 24 авг 2011 10:40

Гергин написа:Проблемът е, че удрят само на оригиналния, печат. Тяхната мамица.

Прави са хорицата, че се напълни с мошеници и тарикати (мангали), дето гледат само да цоцат парици от държавата, вместо да работят. :beat_butt2 :bishop
Пробвай да омаяш някоя лелка на гишето в общината да ти издаде нов оригинал, обяснявайки за истинската причина, поради която ти трябва, кажи и че си във финансов колапс, както и че глупостта на жена ти да ламинира въпросната хартийка ти е дошла в повече и ти идва да я напердашиш здраво. mhihi Тактично предложи и сериозна почерпка. Няма невъзможни неща. :idea3 Все пак тук става дума за едни 600лв. дето са си солидна сумичка, както и да го погледнеш. :deal
Ако и това не сработи се възползвай от високите технологии, като за целта вложиш част от очакваната сума за труда на специалист. :012:

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 24 авг 2011 11:37

Ljubon написа:...Прави са хорицата, че се напълни с мошеници и тарикати (мангали), дето гледат само да цоцат парици от държавата, вместо да работят...

Не съм съгласен, колега! Б@си и територията сме - да ти удрят печат на документ, който е по-важен и от личната карта и паспорта. Едно време слагаха печат на международния паспорт, след като си купиш колосалните 30 долара от БНБ - пълен смях. И аз бях изумен, като минах по тази процедура с дъщеря ни. За какво са им тези компютри, след като всичко се обработва на хартия? Малоумие е това и целенасочено създаване на бюрокрация, която си взима заплатата от нас, данъкоплатците.
По темата: колега, на твое място бих се заинтересувал кой е този юридически акт, принуждаващ ни да предоставим ЗА ПЕЧАТ оригиналния акт за раждане на детето, за да се възползваш от правото си на помощ. Бих потърсил помощ и от омбудсмана, според мен поне ще изкаже компетентно мнение.

Гергин

Мнениеот Гергин » Сря 24 авг 2011 11:50

Благодаря за мненията на всички.
И да допълня картината. Жена ми е данъчен инспектор в НАП, държавен служител. И не и казват какво да прави тея смотльовци и това си е.
Викам и дай една декларация да попълним, че сме ги получили, дай нещо да се разпишем, е не ставало.
Ша слеза долу и дано се овладея.
Раждаемост нямало, ми как да има. То проблем с детските, то в детска градина проблем, па незнам си какво още. Уж и двамата сме образовани и четем внимателно, второ дете ми е не да е за първи път, но накрая все нещо сме в грешка, тяхната ..................мръсна.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 24 авг 2011 13:16

Аз виждам два пътя и двата ще те доведат до успешен финал, така че спокойно. Не съм адвокат де но разсъждавам като нормален човек.
Първи начин - изваждаш си копие от акта, като носиш и копието и оригинала - на копието слагат печата, а оригинала го късаш пред тях (в случая нарязваш с ножица). Малко е екстремно но така или иначе си тръгнал да го унищожаваш махайки ламината.
Втори начин - взимаш приятел адвокат и отивате в общината на разговор. Адвоката кротко им обяснява че правото на еднократна помощ от държавата се придобива с раждането на детето и това право е безусловно и не може да зависи от наличието или липсата на място за поставяне на печат. Т. Е. Акцентирате върху отказа на общината да ти въздаде според получено право по несъществена причина. Или нещо такова, нека адвокатите да помогнат тук. Ако отказват записвате си час при кмета, като при записването на час при секретарката казвате въпроса си и пояснявате че ще присъства екип на Тази сутрин или здравей българия. Съответно звъните в съответните предавания и подвате темата - сега е лято и нямат какво да дрънкат, така че ще захапят. Кмета като чуе за телевизии, деца и пари ще се изприщи - идват избори все пак.
В никакъв случай не се отказвай от парите. Ако трябва заведи дело, като ги осъдиш ще платят и твоя адвокат.
П. С. Всичко което си казал за държвата и отношението им към децата е вярно, но това го знаем хората с деца.
Успех

lilibg66
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lilibg66 » Сря 24 авг 2011 14:03

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Приет с ПМС № 139 от 05.07.2002 г.
Обн. ДВ. бр.67 от 12 Юли 2002г., изм. ДВ. бр.93 от 19 Октомври 2004г., попр. ДВ. бр.97 от 2 Ноември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 8 Май 2009г., изм. ДВ. бр.27 от 9 Април 2010г., изм. ДВ. бр.29 от 16 Април 2010г., изм. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.7 от 21 Януари 2011г.
Глава втора.
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Чл. 11. (1) Еднократна помощ при раждане на живо дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
(2) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лична карта (за справка).
(3) (Нова - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) По реда на ал. 1 и ал. 2, т. 2 - 4 помощта може да се изплати по изключение въз основа на представен дубликат от удостоверението за раждане на дете след извършване на проверка от дирекция "Социално подпомагане", която обхваща:
1. установяване наличие на промяна на постоянния адрес на майката за периода от датата на раждане на детето до датата на подаване на молба-декларацията чрез справка от компетентните органи на МВР;
2. предоставяне на данни за изплащане/неизплащане на помощта по чл. 6 ЗСПД от съответните дирекции "Социално подпомагане" по предходен постоянен адрес на майката.
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Длъжностното лице, извършило изплащането, отразява на гърба на удостоверението за раждане: основанието за извършеното плащане; размера на помощта; поредността на детето, за което е изплатена помощта; датата на изплащане.
(2) Верността на отразените данни се удостоверява с подпис на съответното длъжностно лице и печат.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Удостоверението за раждане се връща на майката срещу подпис, като към молба-декларацията се прилага копие от него.

След прочитане на предните мнения, лично на мен най-много ми допадна да потърсиш помощ от омбудсмана, отколкото от кмета, да не говорим хич пък за разни телевизии и медии. Лично съм се обръщала към омбудсмана по мои въпроси и получих почти навреме компетентен отговор.
Ламинирането не означава, че нямате право на помощ - имате, ама най-хубаво да предложите на социалните начин за трайно отбелязване. Върху ламината, ако трябва, с мокър печат.

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Сря 24 авг 2011 14:08

Не знам как се прави,но съм виждал ламиниран лист с печат.Безцветен и релефен.Предполагам ще се сетите за какво говорим.Така няма ли да стане?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 24 авг 2011 14:36

los_tigros написа:Не знам как се прави,но съм виждал ламиниран лист с печат.Безцветен и релефен.Предполагам ще се сетите за какво говорим.Така няма ли да стане?

това е сух печат и се прави с преса, каквато тея лелки сигурно нямат.
....
коригирам си мнението щото чак сега видях цитата на закона ... за мен е тъпо по такъв начин да решаваш такъв въпрос, но ...
....
Питай за съвет и в бгмама, там всичко знаят и всичко могат, а и тоя проблем е в тяхната компетенция ;) или ще ти кажат как се разламинира документ, или ще дадът ъкъл от опит, щото тоя филм все некой трябва да го е гледал.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 24 авг 2011 14:40

След прочитане на предните мнения, лично на мен най-много ми допадна да потърсиш помощ от омбудсмана, отколкото от кмета, да не говорим хич пък за разни телевизии и медии. Лично съм се обръщала към омбудсмана по мои въпроси и получих почти навреме компетентен отговор.

Не си права за медиите - те са силата днес. Но пък това което си постнала от закона отговаря на въпроса - има възможност да се издаде и с копие, така че колегата да си принтира текста и бегом в общината.
А това че си получила отговор и то компетентен от омбудсмана е чудесно. Но мнението му е пожелателно а не задължително за никоя институция. Т. Е. има малко по голяма тежест от нашите мнения тук ;)

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Сря 24 авг 2011 16:33

Колега отиваш в служба ГРАО в общината я която си регистриран и от която е издаден акта за раждане. Там искаш да ти издадат нов АКТ ЗА РАЖДАНЕ(не дубликат) понеже си загубил или скъсал другия, плащаш си съответната такса и всичко трябва да е ОК.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”