Насоки относно кандидатстване за магистратура

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Насоки относно кандидатстване за магистратура

Мнениеот stefan4o » Сря 14 сеп 2011 12:19

Колеги, прелиствам сайтовете на различните университети с идеята да намеря подходящата специалност за мен, с която да продължа обучението си. Нека започна отначало, пък после ще питам конкретно за някои неща.
Завършил съм спец."Социални дейности" в ТрУ-гр.Стара Загора. Бакалавър съм. Тъй като моментната ми месторабота що-годе ме устройва започнах да мисля как да се изкача по-нагоре в йерархията без да се налага да ближа нечий з@дн@к. Т.е. искам да сменя малко посоката и квалификацията си. Идеята е да запиша инженерна специалност и по-конкретно една от двете: "Комп.системи и технологии" или "Телекомуникации". В момента малко съм като в небрано лозе, понеже съм позабравил търчането по учебни отдели на университети, подаване на документи и т.н. За сметка на това в интернет има доста информация, но за съжаление сякаш непълна или поне така ми се струва на пръв поглед. В Пловдивския филиал на ТУ-София например за спец. "КСТ" пише "редовно, магистратура". Споменава се, че може да кандидатстват и хора без завършена такава специалност в степен бакалавър, предполагам се визират хора като мен. Но, за съжаление никъде не видях думата "Дистанционно" или "задочно" упомената някъде из сайта. Молбата ми е ако има запознати колеги, които да дадат малко жокери накъде да се насоча като университет, където има някоя от тези две специалности (предпочитам дистанционно обучение). Наясно съм, че семестриалната такса гравитира около хилядарката, но на този етап това не е проблем. Ще продължавам да звъня на телефоните в Габрово и Пловдив, за да ги попитам за нужната ми информация, но все пак ако някой нещо знае, нека го сподели, че времето лети, а гледам сроковете в някои университети са до края на този месец.

Мерси предварително

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Re: Насоки относно кандидатстване за магистратура

Мнениеот sam_boha » Сря 14 сеп 2011 13:21

Колега, не знам дали ти помагам, но в Шуменския имаха подобни специалности. Там магистратурите ги има и задочни, а ако е само редовна, се минава дистанционно обучение. Определено няма да ти тежи там.
http://www.shu-bg.net/
Малко далечко ти идва, де.

Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Мнениеот dj_nako » Пет 16 сеп 2011 10:06

Телекомуникации! Имам познати в м-тел и виваком с такова образование и заплатките им се равняват на тези в "НР" а там са около 2к. В ТУ София или РУ - Русе. Задочно за 3 семестъра си готов, като в русе минаваш по лесно, но софия си е по признато. www.ru.acad.bg виж там, че срока за подаване на док. е до 30.09.

Потребителски аватар
ico.stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico.stoev » Пет 16 сеп 2011 10:12

Колега аз подадох преди два дни документи за магистратура в Бургас в "Проф. Д-р Асен Златаров".
Тази специалност, която си писал я има "Компютърни системи и технологии-широк профил" ("широк профил" означава че може да се запишеш дори и да не си завършил същото направление).
Обучението е само "задочно" - 4 семестъра.
Цената на семестър е 480лв.
Срока за подавани на документи е от 14.09.2011г. до 23.09.2011г.
За повече инфо тук: http://www.btu.bg/bg/homebg.htm
Надявам се че сьм бил полезен.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 сеп 2011 0:05

ico.stoev написа:Колега аз подадох преди два дни документи за магистратура в Бургас в "Проф. Д-р Асен Златаров".
Тази специалност, която си писал я има "Компютърни системи и технологии-широк профил" ("широк профил" означава че може да се запишеш дори и да не си завършил същото направление).
Обучението е само "задочно" - 4 семестъра.
Цената на семестър е 480лв.
Срока за подавани на документи е от 14.09.2011г. до 23.09.2011г.
За повече инфо тук: http://www.btu.bg/bg/homebg.htm
Надявам се че сьм бил полезен.

Колега, хич не е така. Искат да си завършил степен бакалавър от няколко специалности. Ти каква специалност бакалавър си?
Прегледах и русенското ТУ, но и там греда - искат да си завършил висше с инженерна специалност, а моята не е такава :|

Потребителски аватар
ico.stoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico.stoev » Съб 17 сеп 2011 7:50

Аз съм завършил в "Технически колеж"-Ямбол.
Специалност: Автоматика, информациоона и управляваща техника.
Не съм Бакалавър, а Професионален бакалавър, което е по-ниска степен.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 сеп 2011 8:15

Е, това е друго. Аз писах в първото си мнение, че НЕ съм завършил инженерна специалност, което е явна спънка за по-нататъшно евентуално такова развитие... Остава ми като вариант само Търновския Университет, където мога да запиша Информационни технологии в СИВ(Съд.Изп.Власт). Другото е... да се насоча към някоя икономическа специалност и като завърша да облека ризата и панталона :roll:

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 17 сеп 2011 8:31

Не знам дали ще помогне, но да кажа, а ти си прецени. Завършил съм в ТУ-Габрово магистратура и съм горе-долу запознат с правилата.
Завърших Електроника там, но се чудех каква магистратура да запиша. Избора беше следния - моята специалност магистратурата беше 3 семестъра редовно или задочно/редовното е почти недостъпно, разбирай че е платено!/. Ако исках в друга специалност да продължа - 5 семестъра. Първите два семестъра се изучават основните предмети на специалноста, изготвя ти се индивидуална програма и ходиш с различни групи по лекций и упражнения. От третия семестър мисля че се започваше с традиционните лекции и упражнения характерни за магистратурата.
Това че не си завършил инженерна специалност не е проблем, но ще трябва да караш 5 семестъра. Имаше хора дето караха с мен, а бяха Икономика.
Редовното обучение - там в някакъв срок се подаваха документи и избора се правеше по успех като имаше мисля ограничени бройки. Не знам ти като си на друго място завършил дали можеш да кандидатстваш за редовно? Иначе задочното мисля че нямаше ограничение в бройките. За платеното е ясно, подаваш документи и си плащаш.
Така беше преди няколко години, дори да има изменение няма да е огромно.
Аз не го препоръчвам ТУ-Габрово, но просто с тамошните условия съм запознат. Иначе ако те интересувам, там има специалност КСТ и Комуникационна техника и технологий/КТТ/.
http://www.tugab.bg/ - малко инфо нагледно.
Успех :да:

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Съб 17 сеп 2011 15:44

Колега имам едно питане. За какво точно ти трябва тази степен? Ако е, за да започнеш работа не си прави труда и не си харчи парите. В този сектор не се гледат дипломи. Почти всички фирми си имат входящи тестове, които са критерий за наемане и никой не го интересува какво си учил или учиш. Имал съм колеги филолози, машинни инженери, а аз лично съм Електроника, но никога не е ставало въпрос каква диплома имам. В никоя от фирмите, в които съм работил.

П.П. Тестовете съм ги решавал със знания, които не са придобити в университета.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 сеп 2011 15:57

В повечето от големите в бранша се иска диплом, за да започнеш работа на хубава длъжност. На мен точно той ми липсва :wink:
Ще дам и пример защо се амбицирах. Отвори ми се възможност да започна в голяма тел.ком. фирма работа като "Техн.супервайзор" или някаква подобна длъжност. Единственото условие, на което не отговарях е, че нямам завършено КСТ или Телекомуникации...

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Съб 17 сеп 2011 16:03

Тия изисквания са толкова... Всичко се преценява на място според човека. Ако са те върнали само, защото нямаш диплома, но всичко друго ти е наред, определено проблема не е в дипломата.

А иначе ако си решил да кандидастваш за работа в София за предпочитане сигурно е да си завършил някъде в София и съответно важи за останалите градове с ВУЗ-ове.

Също погледни и програмата "Аз мога повече"

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 17 сеп 2011 19:46

nurv написа:Тия изисквания са толкова... Всичко се преценява на място според човека. Ако са те върнали само, защото нямаш диплома, но всичко друго ти е наред, определено проблема не е в дипломата.

А иначе ако си решил да кандидастваш за работа в София за предпочитане сигурно е да си завършил някъде в София и съответно важи за останалите градове с ВУЗ-ове.

Също погледни и програмата "Аз мога повече"

Нека не изпадаме в излишни полемики. Всеки мениджър на голяма телеком. компания би предпочел да назначи на такъв пост човек с нужното инженерно образование пред такъв със средно ел.техникум и висшист социални дейности :Mr Green Fun Това за знаенето и моженето става само в малките фирменца за съжаление. Дори при нас като вземат нови техници вече инженерите са с предимство, последните момчета всички до едно са инженери :wink:

Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Supawiza » Съб 17 сеп 2011 20:21

Съмнява ме да го има това като опция в,който и да е университет.
Нали се сещаш,че хората учат 5 висши математики и още куп специалности докато стигнат до такава магистратура.Ти даже не си учил математика минавал си с рефератчета повечето от изпитите и изведнъж искаш да вземеш инженерна магистратура :063: .
Тоя ъпсурт едва ли го има било то и във България.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 18 сеп 2011 8:49

stefan4o похвално е, че искаш да си продължиш обучението и да станеш магистър. Още повече, по специалност, в която искаш да се развиваш. Аз като работодател ще ти кажа, че дипломата си е важна. Тези, които те разубеждават - :screwy :screwy :screwy

Има изложения - http://diploma.bg/index.php?p=view&aid=4612 - но това като гледам е февруари-март. А иначе пак на този сайт има доста университети - http://diploma.bg/index.php?offset=0&p=list&tid=12

Не случайно са казали хората, че човек се учи докато е жив. Особено като гледам каква негеамотност цари във форума...

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Нед 18 сеп 2011 19:49

Vlad777 написа:stefan4o похвално е, че искаш да си продължиш обучението и да станеш магистър. Още повече, по специалност, в която искаш да се развиваш. Аз като работодател ще ти кажа, че дипломата си е важна. Тези, които те разубеждават - :screwy :screwy :screwy

Не се заяждам, но ми е интересно на колко човека си работодател и в коя сфера? Нито работя във "фирмичка", нито работя ниско квалифицирана работа. Никъде не съм и казал, че е излишно да имаш диплома, но споделих опита си, защото не съм рабодотел, но съм в сферата от около 5 години и имам наблюдения. Софтуерната сфера и тази на телекомите са нещо много различно от всичко останало в България и заслуга има почти 100% чуждият мениджмънт. В този ред на мисли колегата по-горе е споделил каква степен има и нищо не е казал дали наистина го влече сферата на телекомите. Надявам се този път да бъда правилно разбран, но човек с диплома и липса на познания няма да получи работа, а човек без диплома, но със знания ще получи. Това ти го гарантирам. В този ред на мисли е важно какво наистина искаш да правиш, а не каква диплома ще вземеш, за да започнеш дадена работа.

П.П. За да стане ясно все пак, аз съм Инженер по Електроника, скоро надявам се и магистър по Бизнес администрация и ти твърдя, че това никога не ми е помогнало, заради самата диплома. Подвизавам се в сферата на софтуерната разработка.

П.П. 2 stefan4o Далеч по-лесно ще ти е да вземеш диплом в областта на управлението. За инфорамация виж катедрите по Управление и администрация на икономическите университети. За българските ти препоръчвам УНСС или ВИНС-а. Там няма да те спъва липсата на инжерно образование. И ще ти даде ясни переспективи щом искаш да "надзираваш" хора.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”