Към колегите, които се занимават с GSM-и, за съвет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Към колегите, които се занимават с GSM-и, за съвет

Мнениеот Plamen_RI » Сря 11 окт 2006 11:12

Значи имам следния проблем /предполагам не само аз/ - имаме една къща на село, преди няколко месеца закрих стационарния телефон, защото през повечето време там няма хора и таксата ми се стурва голяма. Проблема е обаче че обхвата на ГСМ-ите е много слаб,от вътре можеш само да изпратиш СМС, не и да говориш.Та въпроса ми е как да си реша въпроса със обхвата? Пробвах със стар модел ГСМ,уж по-мощни, ама пак не става.Ще се радвам ако ми дадете съвети относно следните варианти които обмислям:
1. ГСМ гейт - връзвам си обикновения телефон към него, незнам обаче дали изходната му мощност ще е по-голяма от тази на обикновен ГСМ, защото ако не , процедурата се обезмисля
2. ГСМ за автомобил + външна антена - с повече търсене се намира по разни оказиони, ще трябва обаче да му мисля захранване обаче...
3. Само антена за кола - някои модели ГСМ /предимно по-стари/ имат вход за антена
Подчертавам че и за трите варианта само съм чел, не съм ги пробвал, предварително ви благодаря за споделените мнения

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 11 окт 2006 11:18

А смяна на оператора не върши ли работа?
Не всички стари апарати са подходящи - търси си такъв с външна антена. Примерно Nokia 6110 или Siemens S25 (стига да ги намериш :) )

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Сря 11 окт 2006 11:22

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Сря 11 окт 2006 11:24

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Сря 11 окт 2006 11:26

ако стигнеш до стари телефон имам едни сименси c25 (це), ще ти дам да пробваш

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Сря 11 окт 2006 12:26

а аз още си пазя мобифона

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 11 окт 2006 12:32

Пламене, имам една древна Моторола Т180 с външна антена. Ако искаш, ще ти я дам за проба, но батерията е тотално сдухана и трябва да се смени, иначе дори не ебава да откине!

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Сря 11 окт 2006 13:15

Значи пробвал съм със Нокия 5110 и не става, не мисля че с друг стандартен телефон ще стане.....затова пуснах темата. Днес ходих до един магазин тук, има GSM антени за кола - към 30 лева, мисля да взема една и да пробвам....

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 11 окт 2006 13:21

Не е оферта в твоя случай с външна антена. Колкото ще усили сигнала антената, толкова и ще затихне по пътя до нея(кабел, букси). Антената е за да се изведе сигнала от затворени , екраниращи пространства - автомобил например.
Единственото смислено нещо е да намериш стар GSM апарат от кола. Те са със завишена мощност и добри антени. Пробвай при автотърговците :twisted:

ПС Ти пък баш с Нокия си тествал за сигнал . Любимци са ми , но не блестят с добра работа при слаби сигнали. Може да изровиш от някъде стар sagem 8xx или 9xx виждал съм ги да правят чудеса или поне alcatel DB.

ПС2 Я дай точни координати на селото да видим дали все пак някой оператор няма покритие там.

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Сря 11 окт 2006 13:46

И трите оператора имат антени,които са поставени на едно и също място /телевизионната кула в съседното село/, пък явно че и самите антени са със приблизително еднакви параметри, защото някаква значителна разлика в обхвата аз не съм забелязал...
И аз стигам до извода че стар модел автомобилен ГСМ ще ми свърши работа, сега чета че някои имат мощност от по 3-4 Вата, ей такъв ако намеря ще стане!!То доколкото знам, при вноса голяма част от автомобилите втора употреба имат такива, ама в темата за "подаръците" още никой не се е похвалил, явно трябва да се разходя до Горубляне, ония кожодери трябва да имат
ПС Селото е малко, едва ли сте го чували

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Сря 11 окт 2006 14:12

Мисля, че тук има нужда от едно уточнение.
GSM сигналът работи на принцип на споделяне на една честота между няколко GSM-a. За целта им се задава едно отместване във времето (кога да започва да излъчва). така че излъченият сигнал да пристигне в базовата стания на оператора по време, когато другите GSM-и не излъчват - т.е. да няма смущения.

Това означава, че при разстояние над една определена стойност (мисля, че е около 30 км) е невъзможна комуникацията каквато ще и антена да си сложиш, понеже GSM-а не може да си уцели таймфрейма.
Мобифоните са на друг принцип и те си работят - само мощност им трябва.

Фактът, че успяваш да изпратиш SMS означава, че все пак има някакъв сигнал, но може да няма свободни канали (SMS-а се праща по общият канал за информация). Една антена на базовата станция може да потдържа определен брой канали за разговор едновременно (примерно 8 - някой който работи в тази област може да каже и по-точна цифра). Пробвай от време на време да се свържеш, защото точно в този момент може и да няма свободен ресурс.

И вместо да даваш пари за гейтуей пробвай с някоя евтина Motorola - чувал съм, че имат добра радио-част ... иначе, като телефони може и да не са кой знае какво ;)

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 11 окт 2006 14:18

35km е максималното разтояние от базова станция до апарат.

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Сря 11 окт 2006 14:22

Стоянов, виждам че си доста начетен, ама ти много далече отиде бе човек, и аз знам какво е честотна модулация, повременно делене - TDMA, скачаща честота със кодиране - CDMA, тъй да се каже не съм съвсем бос :lol: ама това е съвсем друга бира....
В случая, условно казано "клетката" не е на повече от 30 км., просто терена е пресечен...това е. Надявам се със автомобилен да стане.....

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 11 окт 2006 22:25

имам един "кар-кит" за ериксон ама ми гепиха антената :cry:
ако искаш мога да ти го дам, но такива ериксони едва ли вече има :D

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Чет 12 окт 2006 8:00

Благодаря ти Голфер, ама кар кит мисля че няма да ми свърши работа, аз сега търся цял комплект /демек със устройството заедно/, прилича малко на радиостанциите на бакшишите

Върни се в “ОФФ-Топик - други”