Измерване на радон в жилища на първи етаж и в къщи.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
petarkolev
Автомобил: Jetta II 1.8
Двигател: RP

Измерване на радон в жилища на първи етаж и в къщи.

Мнениеот petarkolev » Вто 13 сеп 2011 8:43

Здравейте, работя в Националния център по радиобиология и радиационна защита. В приложената брошура е описано какво представлява радонът в жилищата и последствията от високата му концентрация в жилищата. Това е обследване на районите в град София спонсорирано от Международната агенция по атомна енертия. Поставянета на детектори е най-добре да бъде в спалня или детска стая или място където човек прекарва по-голяма част от времето си. Приемайки да поставите тези детектори в жилището си (малка промяна в срока на престой, до 6 м. ще са необходими, за сметка на това поне габаритите са малки, поне няма да пречи) ще имате представа за концентрацията на радон дали е в допустими стойности и същевременно ще помогнете за обследването поръчано и спонсорирано от Международната агенция по атомна енертия. Тези които са съгласни да съдействат, моля да дадат адресите си (на ЛС), за да могат колегите да дойдат и да ви дадат детекторите (да уточня, колегата идва и дава детектора без да влиза в жилището. отделно може да се лигитимира с магнитния си пропуск за НЦРРЗ).
Broshura_BG_Radon.doc
(191.5 KиБ) Свален 401 пъти

Последна промяна от petarkolev на Вто 13 сеп 2011 14:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Измерване на радон в жилища на първи етаж и в къщи.

Мнениеот Ludia » Вто 13 сеп 2011 10:38

колега, идеята ми харесва. Ще питам тук, за да могат да видят и другите които с еинтересуват :
Възможно ли е аз да мина да взема въпросния детектор, вместо да се ангажирам да чакам някой да дойде до вкъщи ?
В случай, че не горното не може да стане, след 18ч възможно ли е да се запише час за посещение ?
Каква отговорност нося за този детектор и как се извършва предаването му в последствие ?
В случай че се установят завишени нива, могат ли да се вземат мерки за намаляване на радиационния фон ?
Благодаря предварително за отговорите !

Потребителски аватар
petarkolev

Мнениеот petarkolev » Вто 13 сеп 2011 10:56

Ludia написа:колега, идеята ми харесва. Ще питам тук, за да могат да видят и другите които с еинтересуват :
Възможно ли е аз да мина да взема въпросния детектор, вместо да се ангажирам да чакам някой да дойде до вкъщи ?
В случай, че не горното не може да стане, след 18ч възможно ли е да се запише час за посещение ?
Каква отговорност нося за този детектор и как се извършва предаването му в последствие ?
В случай че се установят завишени нива, могат ли да се вземат мерки за намаляване на радиационния фон ?
Благодаря предварително за отговорите !

Може да минеш да го вземеш от НЦРРЗ намира се в двора на ВМА. След седмица трябва да го върнеш пак тук. На радиационния фон не може да се влияе. Реално става въпрос за количеството радон, чиято концентрация е свързана с количеството влага в жилището т.е. колкото повече влага, толкова повече радон.

Последна промяна от petarkolev на Вто 13 сеп 2011 12:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Вто 13 сеп 2011 11:50

аз се вкл. :deal .. имаш ЛС колега

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Вто 13 сеп 2011 13:52

И аз искам да се включа. Майка ми работи във ВМА, може да го вземе и тя, предполагам..

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 13 сеп 2011 21:13

Само да кажа,че медицинската част от офертата е написана адски неграмотно...особено глупостите за белодробния карцином!!! scare -Явно лекар(или поне компетентен такъв) не е бил ползван за консултант....което навява съмнения....

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 13 сеп 2011 21:55

И аз имам интерес... :012: :applause:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 13 сеп 2011 21:56

Каква е гаранцията какво точно прави това устройство?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 13 сеп 2011 22:27

Ало ? Защо тук http://www.ncrrp.org/ думица не е спомената за това "обследване" ?
Защо първата индексирана тема в Google, по въпроса, е само тази ?
Пълно описание на "черната кутия" бих желал да прочета тук- производител, модел и спецификация.
Мераклиите е редно да знаят какво завинтват по домовете си, или?

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Вто 13 сеп 2011 22:38

До колкото имам информация, базирана на източник работещ в ИЯИЯЕ, радиациония фон около ЦУМ и Шератон е много по-висок от колкото в АЕЦ Козлодуй между 5-ти и 6-ти енергоблок !

Този "уред" каквото и да покаже винаги ще е под съмнение !

Истината е там вътре в ИЯИЯЕ, която е държавна институция и ако има нещо по -сериозно, то това никога няма да излезе наяве, както стана през далечната дата на 26 04 1986год !

Потребителски аватар
petarkolev

Мнениеот petarkolev » Сря 14 сеп 2011 7:46

joker написа:Само да кажа,че медицинската част от офертата е написана адски неграмотно...особено глупостите за белодробния карцином!!! scare -Явно лекар(или поне компетентен такъв) не е бил ползван за консултант....което навява съмнения....

Докторе почти съм сигурен, че си прав. Това са колеги от друг отдел и им правя услуга да намерим повече места за детекторите, може наистина да не са ползвали лекар като консултант. А относно съдържанието на радон е добре да се знае какво все пак.

Потребителски аватар
petarkolev

Мнениеот petarkolev » Сря 14 сеп 2011 7:48

bobocamaro написа:Ало ? Защо тук http://www.ncrrp.org/ думица не е спомената за това "обследване" ?
Защо първата индексирана тема в Google, по въпроса, е само тази ?
Пълно описание на "черната кутия" бих желал да прочета тук- производител, модел и спецификация.
Мераклиите е редно да знаят какво завинтват по домовете си, или?

Вътре има поставен ЕЛЕКТРЕТ единствино. Всеки в Гугъла може да си прочете.

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Сря 14 сеп 2011 8:22

Аз понеже съм скептична и не искам да си раздавам адреса ей така, затова попитах може ли сами да си го вземем. :roll:

Към автора: Все пак е добре да се легитимираш наистина по някакъв начин, след като приканваш хората да си раздават адресите. Струва ми се съвсем нормално.

П.П. За да не се изтълкува последното погрешно, да добавя, че съм далеч от мисълта, че темата е пързалка или ти ще злоупотребиш по някакъв начин - не, още по-малко пък си регистриран от 5 години и сигурно много хора те познават...

Аз пък подочух, че датчикът трябвало поне 6-12 мес. да стои. Но това е от някаква физичка във ВМА и не знам колко е вярно, но каза, че наистина имало такава програма от 2 години...

Сега се загледах, че аз като живея на 7-мия няма смисъл... освен да го сложа в мазето. :hmmmm

Потребителски аватар
petarkolev

Мнениеот petarkolev » Сря 14 сеп 2011 8:52

Да, по отношение за детекторите наистина трябва да се намират в къща или на първия етаж на блок. Престоят е 6 месеца. А за детектора за тебе няма проблем да то дамна майка ти щом работи тук във ВМА, само трябва да ми напише адреса за да се знае къде отива устройството. От 01.10.11 ще се раздават детекотрите.

Потребителски аватар
petarkolev

Мнениеот petarkolev » Сря 14 сеп 2011 8:58

PyMu написа:Аз понеже съм скептична и не искам да си раздавам адреса ей така, затова попитах може ли сами да си го вземем. :roll:

Към автора: Все пак е добре да се легитимираш наистина по някакъв начин, след като приканваш хората да си раздават адресите. Струва ми се съвсем нормално.

П.П. За да не се изтълкува последното погрешно, да добавя, че съм далеч от мисълта, че темата е пързалка или ти ще злоупотребиш по някакъв начин - не, още по-малко пък си регистриран от 5 години и сигурно много хора те познават...

Аз пък подочух, че датчикът трябвало поне 6-12 мес. да стои. Но това е от някаква физичка във ВМА и не знам колко е вярно, но каза, че наистина имало такава програма от 2 години...

Сега се загледах, че аз като живея на 7-мия няма смисъл... освен да го сложа в мазето. :hmmmm

Може и там. Става и на майката ти да го сложи в тях, ако не живее на високо.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”