питане за цени на дървена дограма

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

питане за цени на дървена дограма

Мнениеот orgasmatron » Нед 29 окт 2006 20:20

интересувам се дали някой знае цени на дървена дограма със стъклопакет, предстои подмяна на дограма в апартамента и се двоумим каква да е, аз лично предпочитам дървена, но нещо не мога да намеря цени

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 окт 2006 22:19

със сигурност е по-скъпа от PVC, но конктерна цена не мога да кажа.

За стъклопакета бих ти препоръчал да е с К-стъкло с различна дебелина (примерно 4мм външно и 3мм вътрешно) - това се прави за по-добра звукоизолация (работи перфектно) и ако стъклопакета е пълен с аргон вместо въздух, ще си осигуриш и допълнителна термоизолация.

Да знаеш, че не точно материала на дограмата е важен, колкото качеството на изработката й и на самия монтаж. Аз лично залагам на PVC - по-евтина, шанс за по-добро качество (добра дървена дограма със сигурност е рядкост), по-дълготрайна, по-голям избор на цвят (два цвята примерно - отвън сива, отвътре червена :) ) и т.н.

Успех

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Нед 29 окт 2006 22:34

Качествна дограма правят в Девин! Един прятел си взе от там преди 6 г. за 250лв. квадрата. Ако искаш мога да го поразпитам и да ти кажа още нещо ако те интересува!!!

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 29 окт 2006 22:40

К-стъкло с различна дебелина (примерно 4мм външно и 3мм вътрешно) -

Каква е идеята за това стъкло, че изолацията от звука да е различна .... различна резонансна честота ли имат стъклата, когато са с различна дебелина, че да изолират по добре от звук отколкото 2 по 4 мм например ? я кажи , че ме заинтересува теорията в случая......

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 окт 2006 22:48

точно така, обаче ще излъжа къде се слага дебелото стъкло - но почти съм сигурен, че е отвън. Иначе това Кстъкло се различава от обикновенното по това, че е закалено и вътре има някакви материали, които позволяват много по-добра термо изолация. Ако обърнете внимание на магазините с чисто стъклени витрини (няма дограма) и стъклени врати - те са направени от такова Кстакло (понеже няма как да се сложи стъклопакетна прозрачна врата :)).

По принцип ми предстои и на мен процедурата "смяна на дограма" и затова поразучих малко по въпроса от разни приятели, които са в този бизнес и ме увериха (а и вече съм убеден практически), че първо е важно това, стъклото да е К-стакло, второ стъклопакета да е с аргон пълен, трето трикамерна PVC дограма на някоя добра марка е предостатъчна за нашия климат и четвърто е качествен монтаж, защото ако майсторите ти оставят фуги или нещо не направят както трябва, после става - хвърлих тука едни пари а в къщи стууууд :)

П.П. Препоръчаха ми и поставяне на термоизолация на тавна :) (от там бягало най-много топлото)

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Нед 29 окт 2006 22:49

Отразяват различно звуковите вълните. За да има наистина добър ефект външното стъкло трябва да е 2 пъти по-тънко от вътрешното.

К-стъклото НЕ Е закалено стъкло и витрините НЕ СА от К-стъкло. К-стъклото има фин метален слой за отразяване на топлината и нищо повече.

Предполагам че твоите познати са те предупредили, че К-стъклото и лятото действа по същия начин и отразява топлината в помещението, леко като в парник :) Ще трябва да си слагаш и външни ролетни щори или сенник ако не искаш да плащаш за охлаждане лятото, колкото за отопление зимата.

Последна промяна от stilko на Нед 29 окт 2006 22:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 окт 2006 22:50

stilko написа:външното стъкло трябва да е 2 пъти по-тънко от вътрешното.

:да:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 29 окт 2006 22:50

За добра дървена дограма ти трябват наистина много пари-иначе най-доброто е дървена с алуминиева капачка от външната част.Ако не разполагаш с тези пари или смяташ че не си струва-PVC-ако искаш добро ПВЦ-вземи с алуминиева капачка отвън и троен стъклопакет-мисля че това е оптималното за жилище :!:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 окт 2006 22:51

троен стъклопакет и петкамерна дограма май трябва, ако си изцяло със северно изложение и на доста ветровито място, иначе е хвърляне на пари на вятъра.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 29 окт 2006 22:56

musura написа:точно така, обаче ще излъжа къде се слага дебелото стъкло - но почти съм сигурен, че е отвън. Иначе това Кстъкло се различава от обикновенното по това, че е закалено и вътре има някакви материали, които позволяват много по-добра термо изолация. Ако обърнете внимание на магазините с чисто стъклени витрини (няма дограма) и стъклени врати - те са направени от такова Кстакло (понеже няма как да се сложи стъклопакетна прозрачна врата :)).

По принцип ми предстои и на мен процедурата "смяна на дограма" и затова поразучих малко по въпроса от разни приятели, които са в този бизнес и ме увериха (а и вече съм убеден практически), че първо е важно това, стъклото да е К-стакло, второ стъклопакета да е с аргон пълен, трето трикамерна PVC дограма на някоя добра марка е предостатъчна за нашия климат и четвърто е качествен монтаж, защото ако майсторите ти оставят фуги или нещо не направят както трябва, после става - хвърлих тука едни пари а в къщи стууууд :)

П.П. Препоръчаха ми и поставяне на термоизолация на тавна :) (от там бягало най-много топлото)

K стъклата са няколко вида е ефекта от тях е "двоинствен" така че ако няма кой да ти каже точния вид на стаклото няма смисал да даваш пари за него-иначе има найстина страхотни К стъкла.Монтажа и изработката найстина е от страшно значение.На камерите много не се втеляваи щото производителите всъщност лъжат за броя им,но това не ми се обяснява.Прозорците и тавана ядат основната част от топлината и те трябва да се изолират първо+изолация с алуминиево фолио зад радиаторите.Помисли и за апарати за контролирано пропускане на въздуха :wink:

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Нед 29 окт 2006 23:01

Rabbit_TDI написа:...Помисли и за апарати за контролирано пропускане на въздуха :wink:

Много правилно! Климабокса ще ти спести доста проблеми с конденз от непроветряване.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 29 окт 2006 23:13

Освен това главоболие в истинския смисал на думата и понижена имунна система.-а те са безценни :!:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 окт 2006 23:18

я раздуй за тези апарати, че ме "светваш" на нещо ново за мен :)
(надявам се до другата година да съм много "в час" с дограмите)

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 29 окт 2006 23:20

http://www.alsystems.bg/page.php?n=2443&SiteID=211&view_id=2441
ето тука се "раздува" това онова за стъклата и пакетите.....

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Нед 29 окт 2006 23:27

Проблемат на добрите дограми е че са почти "херметични" и затварят помещенията без проветрение.А човек с дишането си отдава много пари и безброй микроби който от уплътнената дограма няма каде да идат.Затова в нови жилища въздуха е един застоял и ти е някак си некомфортно.При старите го няма този проблем понеже си изпускат.По този повод производителите на дограма произвеждат малки кутии които се добавят в горната или долната част на дограмата които контролирано пускат въздух.Другия способ е да се махне част от точно определни уплътнения,но тои е малко в стил "сляпа баба".Лошото на цялата работа е че българина е "окономист" човек,а и доставчиците и "производители" са на 6 та тия модули зор се търсят и са по поръчка.Имай предвид обаче че са ефективни а не нещо в стил "доктор Ливайн"-препоръчвам ги на всеки който слага дограма.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”