Здравейте колеги, искам да ви помоля да ми дадете малко съвети по един правен въпрс,ще ви разкажа цялата история за да видите позицията и да ме насочите какво да права.
Значи това лято в мазаето в блока в който живея беше станала авария с канализацията и се беше наводнило и съседите от моя вход оставяха широко отворена входната врата на входа и вратата на мазето за да се проветрява и да няма влага. Обача стана един фал един съсед ще го нарека Божидар си оставил в мазето части от един бракувано Пежо 106 като мазето няма никакви заключващи механизми (катинари,брави) и е оставено с отворена врата с месеци. Наскоро обаче видял,че му нямало частите и някакви гуми и ме обвини мен тъй като аз често слизам в мазето и имам доста части,кабели и инструменти които ми вършат работа. И ме отвини мен и пред целия вход ме изложи,накърни авторитета ми и ме изкара крадец като ми заяви,че щял да подаде жалба в полицията. Искам вас да ви попитам мога ли да го съдя за обида защото това са абсолютни лъжи и много се срамувам за нещо дето не съм го направил. Искам да го осъда този човек,но кажете вие имам ли шанс? И другото все още не са ме викали в районното за обяснения.
Колеги дайте съвет по един правен въпрос
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- blaze
- Автомобил: Кораб Майка
- Двигател: AHF BAU
Re: Колеги дайте съвет по един правен въпрос
Пускай веднага жалба срещу него за клевета и оронване на авторитета, дори и за психически тормоз. Но задължително със свидетел за думите обидите и обвиненията.... Полицията набързо ще установи, че си невинен и всичко останало отива във фактор клевета и...завеждаш иск за 8000лв примерно, съда разбира се ще е снизходителен и ще го осъди на 2000-3000лв - примерно.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
blaze написа:Пускай веднага жалба срещу него за клевета и ...
... и след това се обръщай на другата страна, когато случайно е засечете пред блока.
Обръщай се и при случайна среща на половината комшии, щото ще решат, че си постъпил недобросъседски и че си (извинявай за израза) "гадно копеУе" и т.н.
Държа да подчертая, че горния израз не е квалификация от мен към теб, просто предполагаемо отношение от страна на комшиите!!! Наясно съм, че в случая си невинно потърпевш!
Лично аз бих предпочел да уредим нещата помежду си, убеждавайки го, че не съм виновника.
Ако не възприема - тогава бих го провокирал да предизвика полицейска проверка.
... и ако толкова държиш да му го върнеш - след проверката, с подходящи подмятания и ненатрапчиво 'мърморене' пред другите комшии, ще изкараш него 'гадното копеуе' и портаджия, дето те е 'натопил пред куките' за нещо, което не си извършил.
- blaze
radotom написа:blaze написа:Пускай веднага жалба срещу него за клевета и ...
... и след това се обръщай на другата страна, когато случайно е засечете пред блока.
Обръщай се и при случайна среща на половината комшии, щото ще решат, че си постъпил недобросъседски и че си (извинявай за израза) "гадно копеУе" и т.н.
Държа да подчертая, че горния израз не е квалификация от мен към теб, просто предполагаемо отношение от страна на комшиите!!! Наясно съм, че в случая си невинно потърпевш!
Лично аз бих предпочел да уредим нещата помежду си, убеждавайки го, че не съм виновника.
Ако не възприема - тогава бих го провокирал да предизвика полицейска проверка.
... и ако толкова държиш да му го върнеш - след проверката, с подходящи подмятания и ненатрапчиво 'мърморене' пред другите комшии, ще изкараш него 'гадното копеуе' и портаджия, дето те е 'натопил пред куките' за нещо, което не си извършил.
Има го този момент, колегата е прав. Но аз не обичам да си трая и ако не вкарам нещата в ред, после ще има лоши последици за него и след това по-лоши за мен.
От друга страна, след полицейска проверка, която ще бъде един елементарен фиктивен довод, като минеш по законовите стъпки, които споменах - едва ли съседите ще те гледат с лошо. По скоро ще бъдат окуражени, че има справедливост и някой ден ще последват примера ти, както трябва да бъде. Крайно време е всеки един от нас да започне да си търси и най-малките права по съдебен ред.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Ако имаш излишни пари и много свободно време да ходиш по дела, го съди. На психари и лумпени просто не трябва да се обръща внимание, мое мнение. Ако нещо е било ценно за твоя съсед, то е трябвало да си го прибере и заключи в своя имот, общите части не са място за съхранение и е трябвало да очаква, че ще стане така. 

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Не си много прав по 2 причини - едната е, че щом са били в мазето на комшията му, то значи нещата са били в неговия си му имот.
Че не се е било заключвало това мазе е вярно, но и баба ми на село не държеше кокошките в блиндиран кокошарник с 3 независими алармени системи. Това не значи, че някой има право да й ги пипа
Другата причина, по която не си съвсем прав в написаното е, че това не променя публично нанесената обида към колегата.
То с комшии да си нямаш разправии!
Ако го осъди - що го е осъдил!
Ако не го закача повече - ми то щото той е бил!
Абееее.... мани!
Че не се е било заключвало това мазе е вярно, но и баба ми на село не държеше кокошките в блиндиран кокошарник с 3 независими алармени системи. Това не значи, че някой има право да й ги пипа

Другата причина, по която не си съвсем прав в написаното е, че това не променя публично нанесената обида към колегата.
То с комшии да си нямаш разправии!

Ако го осъди - що го е осъдил!
Ако не го закача повече - ми то щото той е бил!
Абееее.... мани!
Ми то не е в общите части в неговото си мазе са били,но не си го е заключил оставил го е отворено и си набутал работите вътре и после са му изчезнали.
Ще изчакам да вида ако е пуснал жалба срещу мен ще мога ли да я използвам срещу него в съда?
Ще изчакам да вида ако е пуснал жалба срещу мен ще мога ли да я използвам срещу него в съда?
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
плюй и отмини
ако имаш нерви се занимавай
колкото той ще докаже, че си крал от частите, толкова и ти, че е те обиждал чак толкова ужасно, свидетели, полиция, липса на съставомерност, разхождане по институции, дъра бъра
ако имаш нерви се занимавай
колкото той ще докаже, че си крал от частите, толкова и ти, че е те обиждал чак толкова ужасно, свидетели, полиция, липса на съставомерност, разхождане по институции, дъра бъра
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
и не на последно място много вероятно проточване на делото и на съдебното решение.....
- joro_tt
- Автомобил:
- Двигател:
Комшийските взаимоотношения са винаги много сложно нещо...
Така или иначе вече сте се скарали с тоя човек и едва ли ще станете "добри приятели" след случилото се...
Има една приказка много вярна "бий за да те уважават". Лично аз колкото пъти съм си замълчавал в подобни разправии (в повечето случаи, такъв ми е характера) , толкова пъти после съм съжалявал. Качват ти се на главата и започват да се опитват да те тъпчат.
Друг е въпроса, ако оставиш така нещата, след време като изчезне нещо друго в блока и ще се говори:
"Мдаа, преди време оня открадна на Божидар нещата, сега сигорно пак е той."
И ходи обяснявай, че "нямаш сестра"...
Така или иначе вече сте се скарали с тоя човек и едва ли ще станете "добри приятели" след случилото се...
Има една приказка много вярна "бий за да те уважават". Лично аз колкото пъти съм си замълчавал в подобни разправии (в повечето случаи, такъв ми е характера) , толкова пъти после съм съжалявал. Качват ти се на главата и започват да се опитват да те тъпчат.
Друг е въпроса, ако оставиш така нещата, след време като изчезне нещо друго в блока и ще се говори:
"Мдаа, преди време оня открадна на Божидар нещата, сега сигорно пак е той."
И ходи обяснявай, че "нямаш сестра"...
Да аз за това вдигнах скандал и заплаших,че чуя ли нещо по мой адрес от някой ще го съда за клевета.Бях така малко подпийнал и си излях нервите пред блока
поне сега ми олекна , така и до сега жалба не беше пуснал сега незнам казах му,че ще го осъдя ако ми опети името още веднъж.

- blaze
Saho_Golf написа:Да аз за това вдигнах скандал и заплаших,че чуя ли нещо по мой адрес от някой ще го съда за клевета.Бях така малко подпийнал и си излях нервите пред блокапоне сега ми олекна , така и до сега жалба не беше пуснал сега незнам казах му,че ще го осъдя ако ми опети името още веднъж.
За момента и това е добре

Докато не е пуснал жалба в полицията не прави нищо - освен да го заплашиш, че ще последва дело за клевета. Не може да го съдиш, защото те бил заплашил че ще пусне жалба.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion
Нито единия нито другия имат доказателства. Поне аз не видях в горните постове че има доказателства - за кражбата или за отправеното обвинение. Така че докато досъдебното производство се произнесе по жалбата(ако има такава и от двете страни) на когото и да е, то не може да се предприеме нищо на този етап.
Доколкото разбирам вече са минали 6-7 дена от събитието и ти си вече склонен да не предприемаш действия за защита на своята личност (защото нямаш официално отправени обвинения).
Доколкото разбирам вече са минали 6-7 дена от събитието и ти си вече склонен да не предприемаш действия за защита на своята личност (защото нямаш официално отправени обвинения).
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Saho_Golf написа:Ми то не е в общите части в неговото си мазе са били,но не си го е заключил оставил го е отворено и си набутал работите вътре и после са му изчезнали.
Е що не го арестуваш бе, Мети ?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”