ВНИМАВАЙТЕ
Колеги,моля за внимание на поредните български измами.Днес ми се обаждат от номер +35989145 и млада жена ми казва че разговора е напълно безплатен за мен.Тоест това е телевизионната игра Стани милионер по НОВА телевизия.За порядъка от 5-6 мин се оказа че разговора ще ми струва 62лв.Като се има напредвид че е входящо обаждане, и зададените ми въпроси ми се сториха много лесни и затова и прекъснах разговора,но удоволствието ми струва 62лв.В последствие се оказа че майката на мой познат която също била подведена дължи 150 лв ,от същият телефонен номер.Утре ще пусна жалба към мобилният оператор ГЛОБУЛ макар че жалбата ще остане глас в пустинята.Най-интересното е че в рекламата по НОВА се казва за безплатен смс,което е пълна измама.Умолявам МОДовете да направят темата важна ,тъй като нямам желание някой колега да бъде прецакан по същият начин. И КОЛЕГИ МОЛЯ ВНИМАВАЙТЕ +35989145 запомнете номера и не си вдигайте телефона.Пуснах вече жалба и в Господари на ефира ,нека спрем поредните измами на българският народ.
вестник Труд написа:Комисията за защита на потребителите започва проверка на телефонната игра “Стани милионер”, съобщиха от ведомството на Веселин Златев във вторник.
Въпреки че хазартната игра стартира само преди седмица, оплакванията в комисията от клиенти на телекомите са повече от 20. Отделно и в кол центровете на мобилните оператори има много жалби.
За първи път чрез играта у нас се прилага моделът “позвънява ти друг, а ти плащаш”.
“Стани милионер” е организирана от “Ню геймс” ООД и при нея регистрацията е безплатна - става с обаждане или изпращане на SMS на кратки номера 145 или 1455. След това обаче клиентите получават SMS или обаждане от споменатите номера, в което се приканват да отговарят на въпроси с натискане на клавиш 1 или 2 на телефона си. Всяко кликване е равно на 2,40 лева, независимо дали отговорът е верен или грешен.
Моделът на “Стани милионер” е т. нар. ивент билинг - плаща се не самото обаждане, а залогът (ако бъде направен такъв).
В играта на “Ню геймс” преди поканата да отговаряш на въпроси ясно е посочена цената на всеки отговор - 2,40 лв. Проблемът обаче е, че по-възрастните хора трудно възприемат модела да плащаш при входящ разговор и не обръщат внимание на предупреждението. Затова и повечето жалби в Комисията за защита на потребителите са от пенсионери.
“Вече се срещнахме с представители на фирмата организатор. Ще имаме разговори и с мобилните оператори и ще излезем с решение в кратки срокове”, обявиха от КЗП.
Улеснявали се хората, които не ползват SMS-и
Играта е в противоречие на досегашната политика на "М-Тел", "Глобул" и "Виваком", които доскоро не позволяваха натоварване на телефонната сметка при входящо обаждане. Всеки оператор може да откаже достъп на хазартни фирми до номерата си, дори и те да имат лиценз от Комисията по хазарта. Сега, след като икономическата криза свали приходите им, явно GSM операторите са променили политиката си.
"Наистина доскоро се въздържахме от подобен тип игри и чакахме реакция от страна на клиентите. Много хора не могат да изпращат SMS-и и за тях залагането след телефонно обаждане е улеснение." Това обясни пред "Труд" Атанас Райков, който отговаря за услугите с добавена стойност във "Виваком". Според него всеки, който иска да опита късмета си в "Стани милионер", плаща по 2,40 лева при посочване на отговор. Говорихме с "Ню геймс" и поискахме условията да са ясно посочени, иначе и при нас има доста оплаквания от клиенти, обясни Райков. Въпреки че хазартната игра стартира само преди седмица, близо 6% от клиентите на "Виваком" вече я играят, уточниха от компанията.
За оплаквания признаха и от "Мобилтел". Оттам обаче уточниха, че не са организатор на залаганията и че предоставят само инфраструктурата си. Същото казаха и от "Глобул".