външна изолация
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
външна изолация
Колеги сложил съм пвц дограма но явно има фуга от която се усеща лек повей като си сложиш ръката до дограмата. Мисля си да реша проблема с външна изолация - хем ще е по-топло, хем евентуалните фуги ще се запушат. Дайте някои идеи - гледам някои слагат стиропор, други слагат едно приличащо на азбестова вата.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Re: външна изолация
Често се случва дограмата да не стяга в някоя ъгъл или страна. Извикай си фирмата да си я оправи. Най-много да се наложи да сложат още една панта. Да не се окаже, че след 2000лв за изолация, пак ти духа!
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
За съжаление фирмата която поставяше дограмата фалира. Проблема не е в дограмата(така си мисля поне) - усеща се лек полъх на нивото на перваза. Отвън гледам има пукнатини по мазилката(външният перваз) и мисля че това е проблема. Относно топлоизолацията мисля че ще мина тънко тъй като площа не е голяма. Под прозореца имам стена 2.20х1, над прозореца е 3.30х40. Говорим и за стена която е на тераса и монтажа не е труден.
- djofar
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: 1.9TDI ARL 2003
майсторите броят и прозореца като квадратура за труда
- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
Защо не помислиш за вътрешна изолация? Всяка си има плюсове и минуси. Според случая направи правилното решение.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Прозореца се смята в линейни метри на обиколка и цената му на метър за обръщане е колкото цената за квадрат външна изолация да речем. Та няма да е толкова евтино както си мислиш. По добре си плати повече топло или запуши цепките.
А дали ще е по-топло особено ако е качествено строителство с тухла е под голям въпрос
На старите тухли единички например ефекта е по-скоро плацебо и разлика няма особена освен външното измазване и боядисване.
Виж с фибран е малко по-друго ама и цените там са други. 
А ефекта от изолация само на 1 стена ще е точно 0 с каквото и да е изолирана.
Излющващ старата мазилка. Цепката отдолу може да я напълниш с тая полиуретановата пяна дето слагат около дограмата с еднократната тръбичка, измазваш я, боядисваш я да не изгори и си готов. Накрая черпиш по 1 бира че си минал тънко.

А ефекта от изолация само на 1 стена ще е точно 0 с каквото и да е изолирана.

Излющващ старата мазилка. Цепката отдолу може да я напълниш с тая полиуретановата пяна дето слагат около дограмата с еднократната тръбичка, измазваш я, боядисваш я да не изгори и си готов. Накрая черпиш по 1 бира че си минал тънко.

Последна промяна от black` на Чет 01 дек 2011 16:24, променено общо 1 път.
- djofar
- Автомобил: Golf 4 GTI
- Двигател: 1.9TDI ARL 2003
за еденичните тухли незнам колко изолират но за четворките знам че имат въздух в тях и той е един вид изолация
аз имам тухлен апартамент от бай Тошово време на който нямам никаква изолация и друг панелен който е напълно саниран и мога да кажа че е тука тука като топлина през зимата и хлад през лятото
смених си дограмата и също като колегата пуснал темата имах фуги който се опитаха да ги запълнят с пяна майсторите (небяха големи но ги имаше) след тях се наложи аз да си го до запеня и викнах фирма и ми направи външна изолация и обръщане на прозорците и ефекта е невероятен преди пердето се мърдаше при вятър
за това колега съветвам те санирай си апартамента отвън и всичко ще е ОК
аз имам тухлен апартамент от бай Тошово време на който нямам никаква изолация и друг панелен който е напълно саниран и мога да кажа че е тука тука като топлина през зимата и хлад през лятото
смених си дограмата и също като колегата пуснал темата имах фуги който се опитаха да ги запълнят с пяна майсторите (небяха големи но ги имаше) след тях се наложи аз да си го до запеня и викнах фирма и ми направи външна изолация и обръщане на прозорците и ефекта е невероятен преди пердето се мърдаше при вятър

за това колега съветвам те санирай си апартамента отвън и всичко ще е ОК
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Имам една книга със забавни въпроси за физиката. Имаше и такъв въпрос " как духа от напълно затворен и уплътнен прозорец" - отговора беше, че усещането за духане идва от въздушни течения в самата стая, прозореца има сравнително студени части и те способстват за възникването на "студени въздушни маси", които вероятно ти усещаш с ръката си. Дори да направиш изолация сигурно пак ще ти "духа".
В момента си правя вътрешна изолация и от опит разбрах, че хамалогията около прозорците е огромна и майсторите ще са напълно прави да ги включат и тях в квадратурата. Също от опит разбрах, че ефекта от добре направената изолация е огромен. Аз използвах стиропор, но ако изолацията беше отвън щях да използвам фибран - той е два пъти по-скъп, но така или иначе цената му се губи в общите разходи за лепила, шпакловки, мрежи и труд.
Тухлите са направо свръхпроводници на топлина, ако ги сравняваш с вата, стиропор или фибран.
В момента си правя вътрешна изолация и от опит разбрах, че хамалогията около прозорците е огромна и майсторите ще са напълно прави да ги включат и тях в квадратурата. Също от опит разбрах, че ефекта от добре направената изолация е огромен. Аз използвах стиропор, но ако изолацията беше отвън щях да използвам фибран - той е два пъти по-скъп, но така или иначе цената му се губи в общите разходи за лепила, шпакловки, мрежи и труд.
Тухлите са направо свръхпроводници на топлина, ако ги сравняваш с вата, стиропор или фибран.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Така е но при качествено тухлено строителство сега като грее слънце да речем тухлата ми се напича директно и не ползвам никакво отопление през деня. С изолация ще е друго яче вече.
Гледам комшиите със стиропора палят печки в слъчевото време и ми се струва доста.
Лятото разликата в една къща с единички и стиропор от моята гола четворка беше само 2-3-4 градуса надолу. Което е пренебрежимо малко за такова огромно вложение на труд и пари. А там беше и първи етаж. А аз съм под тавана дето още не съм го изолирал. Горе над мене е ад под небето за живеене.
Та засега най-много да си направя тавачето с вата. За другото съм не мерси. Докато наистина няма някакъв осезаем и видим ефект от това. 
Ефекта на изолациите може да се наблюдава и в хале направено от тия сандвич панелите. Уж много и много дебела модерна изолация между тях, а лятото вътре е ад. По топло е отколкото навън.
Та на хартия е едно ама на практика е съвсем друго. Дано не ви се налага да работите в такива супер изолации и супер модерно изолирани кнструкции та да ви питам тогава ще искате ли изолация.
То без тухлата на стената тая изолация става по-топла от оранжерия. Влагата и запаряването не прощават в тия стиропори и пяни.

Ефекта на изолациите може да се наблюдава и в хале направено от тия сандвич панелите. Уж много и много дебела модерна изолация между тях, а лятото вътре е ад. По топло е отколкото навън.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ако отвън не е обърнат прозореца, през тая пяна си духа все едно я няма там, а и водата минава без проблем.
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
ktamen написа:Аз използвах стиропор, но ако изолацията беше отвън щях да използвам фибран - той е два пъти по-скъп, но така или иначе цената му се губи в общите разходи за лепила, шпакловки, мрежи и труд.
Само с това не мога да се съглася.
Фибрана /XPS/ е плътен материал, който е паро не пропусклив.
Стиропора /EPS/ е паропропусклив.
Вътрешна изолация с EPS не е добра оферта.
Топлите пари минават през материала и кондензират на студената стена.
Вода, влага, мухъл....
Има си спецификации, има много писано в нета и в този форум дори.
Не ми се пише коментира, повече.
Който иска ще си намери информация

-
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
При мен пък като пусна абсорбатора в кухнята и там дето са пантите на дограмата почва яко да духа
Не са изрязали плътно уплътненията при пантите и има някакви фугички и наистина си духа... Но когато не работи абсорбатора поне не духа 

-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Съгласен съм с golfer, но имай предвид, че съм говорил с майстори и всички предпоръчаха външна изолация. Най-логичното обяснение беше, че при затопляне (считай с печки или климатици) самата стена акумулира топлината и по тоя начин се задържа повече ако я изолираш отвън, а не отвътре. Както и да е, може изобщо да няма вярно, но аз принципно бих си предпочел външната изолация с каменна вата и тия декоративните панели върху тях.
П.П.: Принципно колегата ми е строител освен комп. специалист и сподели, че по последни изисквания в строителството предписанието за изолация на нови сгради е 10 см!
П.П.: Принципно колегата ми е строител освен комп. специалист и сподели, че по последни изисквания в строителството предписанието за изолация на нови сгради е 10 см!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
golfer написа:ktamen написа:Аз използвах стиропор, но ако изолацията беше отвън щях да използвам фибран - той е два пъти по-скъп, но така или иначе цената му се губи в общите разходи за лепила, шпакловки, мрежи и труд.
Само с това не мога да се съглася.
Фибрана /XPS/ е плътен материал, който е паро не пропусклив.
Стиропора /EPS/ е паропропусклив.
Вътрешна изолация с EPS не е добра оферта.
Топлите пари минават през материала и кондензират на студената стена.
Вода, влага, мухъл....
Има си спецификации, има много писано в нета и в този форум дори.
Не ми се пише коментира, повече.
Който иска ще си намери информация
Май трябваше по-рано да пиша, че ще слагам изолация, вече съм я шпакловал и днес купих латекса.
Като се замисля май където съм виждал вътрешна изолация навсякъде е с фибран.
Аз умишлено взех стиропор да може да съхне бетона точно заради газопропускливостта на стиропора. Май съм се прецакал.
Предполагам, че шпакловката също е газопропусклива, не мога ли да я мина с някакъв газонепропусклив грунд преди латекса?
А как стои въпроса с ватата под гипсокартона, би трябвало и под нея да мухлясва - какво е различното?
Избрах вътрешна изолация не защото е по-лесно (на първия етаж съм и отвън щях да се оправя само с едно скеле от работата ми), а защото не искам да се акумулира топлина в стените - връщам се вечер включвам печката и цяла нощ зъзна докато се стоплят стените, сутринта вече са се стоплили, но аз излизам и стените поддържат комфортна температура за паяка на тавана. Освен това, ако комшиите нямат изолация външната изолация не е толкова ефективна. Акумулирането има смисъл, ако помещението се отоплява непрекъснато, иначе е вредно.
ktamen написа:
Избрах вътрешна изолация не защото е по-лесно (на първия етаж съм и отвън щях да се оправя само с едно скеле от работата ми), а защото не искам да се акумулира топлина в стените - връщам се вечер включвам печката и цяла нощ зъзна докато се стоплят стените, сутринта вече са се стоплили, но аз излизам и стените поддържат комфортна температура за паяка на тавана. Освен това, ако комшиите нямат изолация външната изолация не е толкова ефективна. Акумулирането има смисъл, ако помещението се отоплява непрекъснато, иначе е вредно.
Напълно те подкрепям колега, и аз съм само с вътрешна изолация и дограма, и да ти кажа съм много доволен! От както майстори ме навиха да направя само вътрешна, без външна съм доволен, отделно че спестих някой лев, и мисля че така е по-добре! Защото когато се отоплявам зимата топлината си стои вътре! И отвън няма как да прониква студена вълна когато имам вътрешна изолация! Но всеки си има виждане! Ако колегата пуснал темата се колебае, му казвам да си направи само вътрешна изолация и ще види че ще остане доволен!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”