Формула за дебит при определено под/налягане

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Формула за дебит при определено под/налягане

Мнениеот stefan4o » Съб 21 яну 2012 22:23

Разрових из нета, но не успях да намеря това инфо, което ме интересува. Някой знае ли формулата за дебита при определено налягане, знаейки лицето на площта, през която той минава под влиянието на подналягане, което го "засмуква". Не зная дали достатъчно точно попитах за това, което ми е нужно. Ще дам и пример - имаме тръба с лице 50мм2, и подналягане 0.3 бара, какво количество флуид (газ) в секунда/минута/час може да премине през нея.
Благодарско предварително. :beer
п.п. питането ми е свързано конкретно с АГУ и по-специално тройник и неговия дебит.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Re: Формула за дебит при определено под/налягане

Мнениеот Vizor » Съб 21 яну 2012 22:59

Имаше няколко закона точно за това как се смята и тоя, който мисля, че ще ти свърши работа беше закон на бойл от законите за идеалния газ..

п.п. сега видях в уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B7

Имаше страхотна тема в тунинг.бг точно за тези закони, но нещо не мога да я открия :(

Тука изнамерих разни стари писаници за двигатели .. може да ти свършат работа.. за жалост съм полузаспал ама се надявам да съм помогнал поне малко в насоката къде да търсиш..

Най-добре си прочети цялата статия:
http://www.gnttype.org/techarea/turbo/turboflow.html

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Вто 24 яну 2012 0:59

Не върши ли работа и уравнението на Бернули за идеален флуид, при който е достатъчно да знаеш максималния дебит при нормално налягане, който се установява лесно дори и опитно, след което заместваш по формулите и си ток и жица... Ако съм в грешка, айм сори, далеч съм от физиката вече :)
http://physics-bg.org/au/025-bernuli.php

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Съб 28 яну 2012 13:07

Много интересен въпрос, мен също доста ме е вълнавал преди време.
Колегите преди мен са споменали основните неща, само да допълня, че трябва да се взема предвид и завоите и повърхността на стените, защото колкото е по-грапава (и повече чупки има), създава повече съпротивление и завихряния, което по дължината й се натрупва и налягането (и дебитът) макар и минимално спада.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 28 яну 2012 13:15

Да, наясно съм, че всяко нещо оказва влияние и съпротивлението също. В случая то ще е почти еднакво, просто ще махна един тройник и ще сложа друг модел. Или разликата помежду им ще е толкоз малка, че дори не мисля да я слагам в сметките :wink:

Потребителски аватар
katri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri » Сря 01 фев 2012 10:33

Трябва ти задължително дължината на тръбата и при условие ,че хидравличните загуби са пренебрежимо малки по стойност: произведението от обема и налягането ти дава дебита.
Обема на тръбата се намира като обем на цилиндър, т.е лицето по височината(дължината на тръбата).Това при условие ,че става въпрос само за прав участък от тръбата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”