След бума на жилищните кредити, кредитните карти се очертават, като най-печелившия продукт на банковата ни система. Въпреки че ипотечните кредити са абсолютно сигурни и гарантирани за банките, печалбите от тях намаляха в следствие на спада на лихвените проценти и те потърсиха друг източник за увеличаване на приходите.
При преглед на статистиката на БНБ, най-печеливши за банките и с най-добра възвръщаемост се оказват потребителските кредити. Към края на септември общият размер на раздадените потребителски кредити възлиза на 4,5 милиарда лева. Банките са получили за тримесечието лихви на обща стойност 407,55 милиона лева. Една година по-рано постъпленията от лихви са били 331,27 милиона лева, при общ обем на потребителските кредити 3,815 милиарда лева. Или ако ръстът на обема на кредитите е 17,86%, то повишението на лихвените приходи е 23,03%. При жилищните кредити съотношенията са точно обратните: по-голям ръст в обема 68,94% и много по-малко нарастване на приходите от лихви – 41,79%.
Докато за жилищните кредити има логично обяснение за резултатите - нови по-ниски лихвени нива спрямо същия период на миналата година, то на пръв поглед ситуацията при потребителските е нелогична. Според статистиката на БНБ, лихвените проценти при потребителските кредити непрекъснато падат. Ако през миналата година те са се движели в диапазона 13,5% - 14%, то през 2006 година се отчита спад до нива от 10,08%. Положението е аналогично на жилищните кредити и би трябвало да се очаква същата тенденция – по висок ръст при обема на кредитите от растежа при лихвените приходи.
От публикуваните отчети става ясно, че банките са успели да пренасочат голяма част от своите клиенти от ползването на класически потребителски кредит, към други форми на кредитиране – кредитни карти, разрешен овърдрафт или директно кредитиране на покупки от търговски вериги. Всички тези форми на кредитиране също се отчитат като потребителски кредит, но имат значително по-високи лихвени проценти 13-14%, а при някои продукти и до 18-20%. Очевидно е, че делът на кредитирането с кредитни карти или овърдрафт в общия обем на потребителските кредити е нараснал значително.
Банките успяха за една година да увеличат продажбите на кредитните си карти и да убедят клиентите да използват овърдрафт по дебитните, благодарение на мащабните промоционални кампании. Почти всички останали банкови продукти се предлагат в комплект именно с банкови карти. При кандидатстване за жилищен кредит на клиента се предлага бонус - кредитна карта с определен лимит. Потребителите решили да вложат парите си в банков депозит получават безплатна дебитна карта с разрешен овърдрафт. Работници и служители, на които работодателят превежда заплатата по дебитна карта, почти винаги също получават разрешен овърдрафт. В търговските вериги масово се предлагат схеми за разсрочено плащане, чрез използването на кредитни карти, без първоначална такса и с нулева лихва за първите три месеца. Примерите са безкрайни, а тенденциите за отказ на банките от предлагането на класически потребителски кредит за по-малки суми и заместването му с кредитни карти все по-големи.
Към настоящия момент продажбите на кредитни карти почти достигнаха своя предел. За да се увеличат, банките трябва да убедят и стимулират търговците да използват терминални устройства, а колкото повече обекти приемат кредитни карти, толкова повече ще нараства потенциала за техните продажби. Кредитната карта е добър продукт, но ако се използва по предназначение – плащане на стоки и услуги. За еднократна покупка или при нужда от пари в брой, все още класическия потребителски кредит си остава най-изгодния и достъпен източник за финансиране.
Кредитните карти-скрития коз на банките
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
е те по принцип не са много разпространени в Европа, като цяло, но си мисля, че няма нищо лошо да ползваш кредитна карта. По някога има даже голяма полза. Давам ти пример от Банско - там ако плащаш с кредитна карта на Първа инвестиционна, ползваш 5% отстъпка. Отделно после ако възстановиш сумата ползвана от картата до 45 дни не плащаш никакви лихви или такси. Така че за 10 дни на ски си избивам таксата за обслужване на картата за две години напред!
Отделно съм виждал в много магазини отстъпки, ако платиш с кредитна карта
А и винаги е добре да знаеш, че и дори да нямаш нужда, ако ти се налжи да ползаш по спешност някаква сума, ще я имаш на разположение по всяко време.
Абе удобство си е! А и те приемат за бял човек, ако плащаш с кредитна карта. Един вид, ако банката ти е имала доверие, защо шибания хотел да ти няма
Отделно съм виждал в много магазини отстъпки, ако платиш с кредитна карта

А и винаги е добре да знаеш, че и дори да нямаш нужда, ако ти се налжи да ползаш по спешност някаква сума, ще я имаш на разположение по всяко време.
Абе удобство си е! А и те приемат за бял човек, ако плащаш с кредитна карта. Един вид, ако банката ти е имала доверие, защо шибания хотел да ти няма

- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
и много лесно се харчат пари от нея
аз лично не искам да имам кедитна никога повече, има си начини за разплащане и с обикновенна карта, не само с кредитна. предпочитам да плащам с карта в която имам покитие. вярно, че може и кредитната да ти е с покритие и чрез нея да плащаш....но при мен не е било този случай

аз лично не искам да имам кедитна никога повече, има си начини за разплащане и с обикновенна карта, не само с кредитна. предпочитам да плащам с карта в която имам покитие. вярно, че може и кредитната да ти е с покритие и чрез нея да плащаш....но при мен не е било този случай

- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
културата идва много бързо;с лесното се свиква бързо.ве4ер ако ти се наложи да зареждаш гориво след много търсене можеш да намериш бензиностанция с продава4,така 4е на много места е необходимост.тука по4ти не работят с кешпари а с 4екове,и ако нямаш сметка цирка е весел=плащаш н а някои да ти обърне 4ека срещу процент(вътрешно отвсякъде)това 4е в бг сега навлизат сериозно картите и хората ги приемат с недоверие е друг въпрос,а които си прави сметката добре с карта и без карта;пак не е на загубаwrcv написа:Картата е за хора с финансова култура.!
- versace
- Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
- Двигател: 320 CDI 224 Hp
vasstop написа:От друга страна ползването на кредитна карта е много добър начин държавата (или заинтересовани) да следи къде какво се купува и от кого![]()
![]()
Не си прав. Това го има само по филмите.
Аз съм запознат детайлно с т.н POS (point of sales) terminal и с ATM и мога да те уверя че до информацията за транзакциите на 70% от банките държавата няма практически достъп.
А за кредитните карти съм твърдо ЗА. Имам и съм доволен. Кредитните карти имат редица плюсове. Пример е ако направиш до 45 ден покупка при търговец не дължиш лихва, а можеш да върнеш само главница. Първата година ти е без такси за обслужване!
- Stefanoz
- Автомобил:
- Двигател:
Пуснах темата,защото ми се видя интересна...аз съм с такава карта вече 2 години,но ще я махам,че ме клатят яко.Картата е издадена от ОББ,но лихвите са убийствени-19,5%.Внасям цяла година,а накрая пак е празна!!!Недай си боже да закъснея с месечната вноска,имам наказателна лихва и месечно олихвяване...Пример: На 25 лв внесени с 2 дена закъснение,са ми взели 15лв лихви..
.На теглене взема 3лв...
Годишна такса 50лв..

Върни се в “ОФФ-Топик - други”