Регистриране на фирма?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
Регистриране на фирма?
Нали има ЕТ-та, ООД-та, ЕООД-та, но понеже грам не са ми ясни кое за какво става та питанката е кое е най-малкото възможно, с което обаче да можеш да си взимаш ДДС-то на края на всяка година? Минимален капитал, едно друго? Счетоводител ще трябва ли?
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
Re: Регистриране на фирма?
е такива въпроси направо ме фърлят в джаза...
счетоводител ще трябва
ддс-то не се "взима" накрлая на годината, даже въобще не се "взима"... ама нейсе, те счетоводителите са за това
ООД или ЕООД сто хиляди пъти по-добре от ЕТ
дерзай
счетоводител ще трябва
ддс-то не се "взима" накрлая на годината, даже въобще не се "взима"... ама нейсе, те счетоводителите са за това
ООД или ЕООД сто хиляди пъти по-добре от ЕТ
дерзай
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
xploda написа:Нали има ЕТ-та, ООД-та, ЕООД-та, но понеже грам не са ми ясни кое за какво става та питанката е кое е най-малкото възможно, с което обаче да можеш да си взимаш ДДС-то на края на всяка година? Минимален капитал, едно друго? Счетоводител ще трябва ли?
Много си далеч от истинат.От ЕТ бягай като дявол от тамян !! ЕТ отговаря с имуществото си / може да останеш без дом , имоти. ООД то е за 2-3 и повече съдружници.
ЕООД е едноличен собственик. Отговаряш с дяловия си капитал. Сега май с 100 лв капитал се рег . фирма / не съм се интересувал/, но аз от такава фирма се пазя - или в брой или авансово плащане.
ДДС то не се взема накрая на годината. Хубаво е да имаш счетоводител -има много подводни камъни, ако не си завършил счетводство. Ориентирай се към счет. къща - те си имат електронни подписи и поне няма да висиш в НАП всеки месец преди 14-то число за внасяне на декларацията.
Направи си разчет за очаквани приходи и за разходи - удари 1 черта и тогава се впускай в екшана
Може да се регситрираш по ДДС и като нова фирма без дори да имаш и 1 приход-подава се декларация за доброволно рег . по ДДС. Вземи в предвид и разхода за касов апарат - поне 300лв , защото , ако очкаваш само на плащане по банков път ще фалираш набързо.Не с едоверявай на нови фирми за плащане по банков път .
- batmilko
- Контакти:
2 лв. е капитала за регистриране
няма проблем дали е ЕООД или ООД, просто броя на собствениците???
обаче при едно предполагаемо ЕООД, освен касов апарат (който за мен не е толкова необходим) трябва и собственика да се осигурява...ако не като Управител на ДУК поне едно самоосигуряване да прай..., което пак си е месечен разход...
отделно всичките такси в търговския регистър...
ама хората не обичат да плащат на счетоводители
няма проблем дали е ЕООД или ООД, просто броя на собствениците???
обаче при едно предполагаемо ЕООД, освен касов апарат (който за мен не е толкова необходим) трябва и собственика да се осигурява...ако не като Управител на ДУК поне едно самоосигуряване да прай..., което пак си е месечен разход...
отделно всичките такси в търговския регистър...
ама хората не обичат да плащат на счетоводители

Последна промяна от batmilko на Сря 01 фев 2012 19:20, променено общо 1 път.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
batmilko написа:2 лв. е капитала за регистриране
Ега ти изродшината. Ходи го съди после за 2 лв при адвокатски хонорар поне 300 лв
kris11 написа:batmilko написа:2 лв. е капитала за регистриране
Ега ти изродшината. Ходи го съди после за 2 лв при адвокатски хонорар поне 300 лв
Е преди като беше 5000 лв. капитала все едно има разлика

- xploda
- Двигател:
kris11 написа:Много си далеч от истинат.
E аз, ако не бях мислиш ли, че щях да питам

Колега ти хубаво си слагаш катинар на темата ,но ще ти дам един съвет ,дали ще го вземеш под внимание си е твоя работа - преди да отвориш фирма - уточни с какво ще се занимава ,колко ще е персонала ,какъв ,ще има ли лицензионен режим и др. въпроси с които да опиташ да изчислиш колко ще ти струва издръжката на въпросната фирма - законите са ни такива ,че законно и легално е почти несъвместимо с малък или семеен бизнес.
Впрочем като вече си мислиш ,че си изчислил издръжката ,то сложи ПОНЕ 10% непредвидени !!!
Впрочем като вече си мислиш ,че си изчислил издръжката ,то сложи ПОНЕ 10% непредвидени !!!
- xploda
- Двигател:
2.4I написа:Колега ти хубаво си слагаш катинар на темата ,но ще ти дам един съвет ,дали ще го вземеш под внимание си е твоя работа - преди да отвориш фирма - уточни с какво ще се занимава ,колко ще е персонала ,какъв ,ще има ли лицензионен режим и др. въпроси с които да опиташ да изчислиш колко ще ти струва издръжката на въпросната фирма - законите са ни такива ,че законно и легално е почти несъвместимо с малък или семеен бизнес.
Уточнено е какво ще се прави. В интерес на истината то си се прави. Просто исках да си направя една фирма, лична нали на мое име, като единствен служител щях да съм си аз. Без лъскави офиси и други служители. Един вид исках да си легализирам страничните дейности с тенденция да добавя нови и постепенно да си се хвана само с тези дейности и да напусна нормалната работа. Но с такива цифри и такава бумащина...не мерси, ще си съвместявам едното с другото, както досега, не ми се става плешив или с прошарена коса на 30.
Еоод може ли да спира дейност като ЕТ временно.
примерно бачкам 5 месеца и после я замразявам останалите 7.
- batmilko
- Контакти:
Layer написа:Еоод може ли да спира дейност като ЕТ временно.
няма официално "спиране"... единствено ако нямаш работа, не издаваш фактури и не взимаш такива - ако си на самоосигуряване като собственик, можеш да спреш самоосигуряването
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
batmilko написа:Layer написа:Еоод може ли да спира дейност като ЕТ временно.
няма официално "спиране"... единствено ако нямаш работа, не издаваш фактури и не взимаш такива - ако си на самоосигуряване като собственик, можеш да спреш самоосигуряването
+ това трябва да си публикуваш ГФО в АВ 50 + 2 лв такса на банката, ако нямаш ЕП.
- batmilko
- Контакти:
и евентуално някой да го направи тва ГФОkris11 написа:batmilko написа:Layer написа:Еоод може ли да спира дейност като ЕТ временно.
+ това трябва да си публикуваш ГФО в АВ 50 + 2 лв такса на банката, ако нямаш ЕП.

Layer написа:Еоод може ли да спира дейност като ЕТ временно.
Точно така ще стане ,ако си я вдигнал по ДДС без оборот (по свое желание) - 3 години си в кюпа щеш не щеш ,ако ще и 1 лев оборот да нямаш.
- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
xploda написа:моля
Върни се в “ОФФ-Топик - други”