Аз също бих ти препоръчал средно твърди обувки и средно твърди ски. Твърдата ска е хубава, но, както е казал колегата, изисква малко по-агресивно каране не само от към скорост, но и от към натиск на самата ска, което от своя страна води до по-бърза умора. При по-рохкав сняг обаче твърдите ски (по мое наблюдение) по-добре перминават през натрупания сняг-просто го разсичат.
Няма точно определение какви ски са най-подходящи за теб. По-широкият карвинг улеснява завоите, за сметка на скоростта. При по-висока скорост почват да играят върховете. За това и ските са разделени най-общо на видовете спускания-слалом, гигантски слалом, супер гигантски слалом и т.н. Слаломните са с по-изразен карвинг и по-малък радиус на завой. Те просто са направени да завиваш, изискват почти постоянно каране на кант. С тях не може да се развие много висока скорост. Имам приятели, които имат 2 чифта ски-сутрин, докато пистата е добре обработена карат с по-дълги ски за висока скорост, на обяд слагат слаломните
Трябва да решиш какъв стил на каране ти харесва и по това да си избереш ски.
Обикновено по-хубавите автомати са с по-висока горна граница на тежестта, респективно и с по-висока цена. Пластината е задължителна. Обикновено тези на шейна, които се настройват за различни номера обувки са тип "гардеробни" Аз лично предпочитам другият тип автомати, които не са на шейна и имат съвсем малък реглаж (все пак ги ползвам само аз) но в случая няма голямо значение.
И Атомик и Хед са хубави ски. Атомика са малко по-скъпи защото са Атомик, макар че и високият клас Хед никак не са евтини.
Общо-взето основен фактор при покупката е с колко пари си готов да се разделиш и колко време искаш да ги караш. Колегата е прав, вземи карани ски, които ако не ти харесат ще можеш да смениш без голяма загуба. Обувката е хубаво да е нова, за да си легне по твоят крак. Ако си уцелиш и твърдостта на обувката е супер.
P.S. Ако се видиш със Стефан той пък най-добре ще те ориентира