правна помощ

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

правна помощ

Мнениеот barezifranko » Пет 10 фев 2012 21:47

Случая е следния. В блока в който живея отдавна решихме всеки месец да събираме по 10 лв. от апартамент за ремонти и др. подобни неща. Тъй като аз събирам парите и имам конкретен проблем. Има един живущ, който е стар ерген(няма наследници) и е предписал апартамента си на един негов братовчед. При поискване на парите от живущия, същия ми заявява да ги търся от наследника. Въпросния наследник го засичам няколко пъти и му казвам за парите, а той се прави на разсеян и с номера утре ще ги платя. Как се процедира в този случай ?

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: правна помощ

Мнениеот anonym0us » Пет 10 фев 2012 21:52

По това което казваш колега, щом е предписал апартамента на свой роднина, приятел и т.н! И ако самият той не живее там, а неговият наследник обитава апартамента, значи той трябва да плати, а не някой друг, защото той обитава апартамента! Но това са много сложни казуси, по-добре се консултирай с адвокат или се съберете някоя неделя, целия блок и разгледайте нещата по гледна точка на обстоятелствата и да няма сърдити! Но ако не иска да плаща, неможеш да го накараш, освен ако не сте подписали договор, ако е по взаимно съгласие, и аз мога да ти обещам, че всеки ден ще те черпя кафе :lol: Зарежете го и това е, друг начин няма!

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 10 фев 2012 22:00

Апартамента го обитава все още собственика. И как никой да не плаща ? Наследника има собствен бизнес и се прави на тарикат. Аман от селски тарикати.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 10 фев 2012 22:02

Собственика да ти даде парите, пък после да ги търси от който иска, теб техните взаимоотношения не те касаят по никакъв начин.

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 10 фев 2012 22:03

Ivailo написа:Собственика да ти даде парите, пък после да ги търси от който иска, теб техните взаимоотношения не те касаят по никакъв начин.

Съгласен съм, но собственика ми заявява да си търся парите от наследника. Както казах на наследника съм му споменавал за задълженията и реакция никаква.

Потребителски аватар
su6an
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот su6an » Пет 10 фев 2012 22:22

Първо си направете събрание и изгответе протокол за решението. Връчвате копие на СОБСТВЕНИКА. Ако тогава не го иска или го вземе, но не иска да плаща, свързваш се със съдебен експерт и за 5 мин. ще ти се изясни ситуацията. Никак не е трудно (само е малко бавно) и има кой да се занимава с него. :lol

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 10 фев 2012 22:25

Имате ли писмено решение, на общото събрание на етажната собственост, за събирането на тези средства?
Ама не да го свикате утре, защото ще ви дължи пари от утре.
Имате ли тефтер поне, в който водите кой кога и колко е дал?
Можете ли някак да представите, че лицата от този имот не плащат и колко дължат?
Колко са парите, в крайна сметка.
Домоуправителя също може да го глоби.
Или върви при нотариус и му пращайте нотариална покана, почвайте отнякъде.
Последно натрупаната неплатена сума, трябва да надвишава поне разноските по едно изпълнително дело.
Което пък се основава отделно на един куп справки и такси, пак струващи пари.
Устни уговорки не коментираме изобщо.

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 10 фев 2012 22:31

bobocamaro написа:Имате ли писмено решение, на общото събрание на етажната собственост, за събирането на тези средства?
Ама не да го свикате утре, защото ще ви дължи пари от утре.
Имате ли тефтер поне, в който водите кой кога и колко е дал?
Можете ли някак да представите, че лицата от този имот не плащат и колко дължат?
Колко са парите, в крайна сметка.
Домоуправителя също може да го глоби.
Или върви при нотариус и му пращайте нотариална покана, почвайте отнякъде.
Последно натрупаната неплатена сума, трябва да надвишава поне разноските по едно изпълнително дело.
Което пък се основава отделно на един куп справки и такси, пак струващи пари.
Устни уговорки не коментираме изобщо.

Има си тетрадка в която се води всичко. От това колко е дал всеки до това къде са похарчени пари и за какво. Парите които дължи са към 120 лв. Просто не знам към коя инстанция да се обърна за този проблем. И не съм много наясно със законите.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 11 фев 2012 7:11

barezifranko написа:
Ivailo написа:Собственика да ти даде парите, пък после да ги търси от който иска, теб техните взаимоотношения не те касаят по никакъв начин.

Съгласен съм, но собственика ми заявява да си търся парите от наследника. Както казах на наследника съм му споменавал за задълженията и реакция никаква.

Напиши в Word че въпросния апартамент дължи 10лв, принтваш няколко екземпляра ( защото със сигурност няколко ще бъдат скъсани ) и го залепи на видно място на площадката на първия етаж, да се вижда от всички... щом се прави на тарикат и безнесмен, нека му гледат циганият останалите комшии.

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Съб 11 фев 2012 9:02

Ludia написа:
barezifranko написа:

Напиши в Word че въпросния апартамент дължи 10лв, принтваш няколко екземпляра ( защото със сигурност няколко ще бъдат скъсани ) и го залепи на видно място на площадката на първия етаж, да се вижда от всички... щом се прави на тарикат и безнесмен, нека му гледат циганият останалите комшии.

Това може и да помогне , ама ако е дебил - малко вероятно и като гледам е такъв да се цигани за 10 лева..
НЕ можеш да го принудиш насила като не иска да дава....
Един акъл , ако можеш да извъртиш ергенина , да се разпише че отказва да плати на тетрадката ще стане по лесно, но ако не се разпише пак ще стане номера..
Тъй да ти обясня...
Нека не си плащат остави ги...
Като се натупра една солидна сумичка тогава ще действате...
Значи правите ремонти на блока - събирате фактура
Плащате общи разходи- събирате Бележки или фактурки
Общо взето всичко събираш и стотинките дори....

Като натрупа задълженийце вече или ако е натрупал - го съдите!
Поставяш обявление на входа ,че ще правите общо събрание!
ще направиш общо събрание с протокол както му е реда:
гледай да има точка от дневния ред -> събиране на неизплатени вземния за разходи на блока от всеки живущ там..
Срещу имената като не дължат хората се пише - не дължи подписва се човека, касиера и домоуправителя
Оня ако дължи се пише колко дължи, ако го няма или не иска да се разпише празно място за неговия подпис и пак на касиера и домоуправителя.
Послед по граждански ред го съдите за дължимата сума в една със законната лихва и съдебните разноски
Ха да го видя другия път дали ще се бъркне за 10 лева :Mr Green Fun
Щото така с делото ако дължи примерно 200 лева ще му излезе 300 а това за един свидливец е голям удар :mrgreen:

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 11 фев 2012 11:45

След като разгледах закона за етажната собственост реших да сложа заплашителна бележка базирайки се на:

(4) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Председателят на управителния съвет (управителят) представлява пред съда собствениците в етажната собственост по исковете, предявени срещу тях във връзка с общите части, и по исковете, предявени срещу собственик, ползвател или обитател, който не изпълнява решение на общото събрание или задълженията си по този закон. По искове срещу трети лица, във връзка с общите части, председателят на управителния съвет (управителят) представлява собствениците, ако бъде упълномощен от общото събрание.

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Съб 11 фев 2012 12:06

barezifranko написа:След като разгледах закона за етажната собственост реших да сложа заплашителна бележка базирайки се на:

(4) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Председателят на управителния съвет (управителят) представлява пред съда собствениците в етажната собственост по исковете, предявени срещу тях във връзка с общите части, и по исковете, предявени срещу собственик, ползвател или обитател, който не изпълнява решение на общото събрание или задълженията си по този закон. По искове срещу трети лица, във връзка с общите части, председателят на управителния съвет (управителят) представлява собствениците, ако бъде упълномощен от общото събрание.

Става , стига да се върже.. то си е така , но не се знае колко са му лимките на комшито :mrgreen:

Пробвай да направиш нещо като уведомление със срок на плащане посочен в него.

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 11 фев 2012 12:20

Това ще правя и дано даде резултат. Щото хич не ми се занимава със съд, като знам колко е тромава системата.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 11 фев 2012 17:26

зависи за какво са парите
ако са за режийни разходи и дребни ежедневни ремонти-дължи ги наемател, обитател и т.н.
ако са за ремонти, по-съществени, смяна на щрангове и т.н. ги дължи собственика

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 11 фев 2012 17:30

barezifranko написа:Случая е следния. В блока в който живея отдавна решихме всеки месец да събираме по 10 лв. от апартамент за ремонти и др. подобни неща. Тъй като аз събирам парите и имам конкретен проблем. Има един живущ, който е стар ерген(няма наследници) и е предписал апартамента си на един негов братовчед. При поискване на парите от живущия, същия ми заявява да ги търся от наследника. Въпросния наследник го засичам няколко пъти и му казвам за парите, а той се прави на разсеян и с номера утре ще ги платя. Как се процедира в този случай ?

Неправилно зададен въпрос - "и е предписал апартамента"
Как го предписал , с каква клауза !!!! С право на доживотно ползване предполагам. Акое така си плаща като поп всички разходи, данъци и т.н.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”