Та, пълен дилентант съм, а и не намерих особено инфо в нета...
Имаме си я камината от около 3 години, но проблема е че сегашните PVC-та прокапаха от снадните в банята.
Предстои ни частично преправяне на цялата отоплителна инсталация в къщата (заради други неприятни грижи), плюс добавяне на радиатори в стаите.
Предложиха ни и подмяна на сегашната PVC тръбна мрежа с медна такава (за да няма повече течове).
Заслужава ли си цялата галимация, или просто да ни подменят снадките на PVC-тата, там където е нужно?
Какви са плюсовете и минусите на единия и другия материал за такива нужди?
Камината е относително мощна - 25 KW, ако има значка...
Предварително благодаря за мненията на компетентните колеги!
Тръби за камина с водна риза (PVC или медни)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Тръби за камина с водна риза (PVC или медни)
Смени само снадките.Ако знаеш за медните каква цифра ще ти обадят направо

- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
KirilGeorgiev написа:Смени само снадките.Ако знаеш за медните каква цифра ще ти обадят направо![]()
Знам, знам около 5-6лв. метъра

- darsiman
- Автомобил: VW PASSAT 1.8
- Двигател: ABS 1992
Нещо неразбрах
, имали сте изградена инсталация... ? Ако е така,при мене просълзяването се получава когато ние нямало няколко дена в къщи(когато са - температурите),с ал.тръби сме,сълзенето е при снадките на калчищата,след запалване на камината и покачване на градусите изчезва,можеби защото се получава разширяване от топлинта и калчищата изсъхват,но досега го нямахме този проблем(8 години),смятам да подменя калчищата на пролет и да сложа от една изолация на резбите подобана е на тиксо,бяла на цвят(незнам найменованието
,но гледам,че В и К майсторите я ползват) явно трябва да се прави профилактика на снадките от време на време и подмяна
. Надявам се да съм ти помогнал поне малко .

- Дашо
- Пернишки бек
- Автомобил:
- Двигател:
darsiman написа:Нещо неразбрах, имали сте изградена инсталация... ? Ако е така,при мене просълзяването се получава когато ние нямало няколко дена в къщи(когато са - температурите),с ал.тръби сме,сълзенето е при снадките на калчищата,след запалване на камината и покачване на градусите изчезва,можеби защото се получава разширяване от топлинта и калчищата изсъхват,но досега го нямахме този проблем(8 години),смятам да подменя калчищата на пролет и да сложа от една изолация на резбите подобана е на тиксо,бяла на цвят(незнам найменованието
,но гледам,че В и К майсторите я ползват) явно трябва да се прави профилактика на снадките от време на време и подмяна
. Надявам се да съм ти помогнал поне малко .
Говориш за тефлон, колега

Вкъщи с тефлон са омотани резбите и до сега вече пета година нямам никакъв проблем с тръбите и съединенията

- darsiman
еее...
верно колега тефлон ,ама силата не ми е в тази област
,но мисля на пролет да действам по твоя начин,благодарско за подсещането найменованието на изолатора 

- Дашо
- Пернишки бек
- Автомобил:
- Двигател:
е Моля, не че аз съм голям специалист - нищо подобно, но тъй като вуйчо ми е парнаджия и заедно с него правихме вкъщи парното, малко се отворих в тази областdarsiman написа:еее...верно колега тефлон ,ама силата не ми е в тази област
,но мисля на пролет да действам по твоя начин,благодарско за подсещането найменованието на изолатора

- darsiman
Абе дано сме помогнали на колегата по някакъв начин,пък другото здраве да е

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ако тръбите които искаш да подменяш са с по - малко от необходимото сечение, а трябва да са по - големи ги смени с медни, макар че според мен можеш да ги замениш и с полипропиленови тръби обикновени, ако са вкопани в стената и същите но с алуминиева вложка т.нар. Стаби тръби ако са открити.
П.С Момци от кълчищата по - убаво нема щото като прокапе има кво да надуй, а тоа тефлон чеп за зейье не става от него
П.С Момци от кълчищата по - убаво нема щото като прокапе има кво да надуй, а тоа тефлон чеп за зейье не става от него

- darsiman
[/quote]
абре колега не се карай,неразбирам чак толкова много
, 

- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
К.Одаджийски написа:Ако тръбите които искаш да подменяш са с по - малко от необходимото сечение, а трябва да са по - големи ги смени с медни, макар че според мен можеш да ги замениш и с полипропиленови тръби обикновени, ако са вкопани в стената и същите но с алуминиева вложка т.нар. Стаби тръби ако са открити.
И аз съм на същото мнение за кълчищата. На всички снадки на парното в къщи има кълчища.
П.П. А по отношение за тръбите съм с тръби с алуминиева вложка, много доволен вече близо 5г. няма грижи.
- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Абре и ние сме с калчища (не казвам, че са лоши), ама като не е запалена камината и е водолей отвсякъде, и добре, че е само в банята.
Какви са тези тръби с ал. вложка? PVC-та ли са?
А и медните тръби май се запояват...
Какви са тези тръби с ал. вложка? PVC-та ли са?
А и медните тръби май се запояват...

-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Алуминий облечен в пвц те са точно за парно но снадките са си цифра.Продава се на метър има различни дебелини.Могат да придобиват всякъкви извивки може да си ги монтираш ти.Качвах един бойлер на таванско помещение точно с тези тръби и се справих доста лесно.Но и при тях има различно качество.Мога да ти кажа адрес в Овча купел на магазин с такива неща.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Капе, но но гаранция давам че е от някоя гумичка на някой фитинг покрай камината. Медните тръби се лепят с горелка, но е по - безболезнено от оксижен ако го имаш за сравнение. Стаби са тръби полипропилен с алуминиева вложка за здравина. Лепят се с машна /поялник/ като зоната на слепване се почиства със специална острилка.
В най - общи линии това са фитингите
Въпреки всичко е хубаво да се консултираш с майсторите, че те може и да не искат с тия тръби да работят, а не е хубаво да ти се учат в апартамента.

В най - общи линии това са фитингите

Въпреки всичко е хубаво да се консултираш с майсторите, че те може и да не искат с тия тръби да работят, а не е хубаво да ти се учат в апартамента.
Ти говориш за тръби PEX AL PEX - бяли маркучи дето се гънат по ъглите, а той колегата такива си има и иска да ги сменя щото капят, поне аз така съм го разбралKirilGeorgiev написа:Алуминий облечен в пвц те са точно за парно но снадките са си цифра.Продава се на метър има различни дебелини.Могат да придобиват всякъкви извивки може да си ги монтираш ти.Качвах един бойлер на таванско помещение точно с тези тръби и се справих доста лесно.Но и при тях има различно качество.Мога да ти кажа адрес в Овча купел на магазин с такива неща.
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
К.Одаджийски написа:Капе, но но гаранция давам че е от някоя гумичка на някой фитинг покрай камината. Медните тръби се лепят с горелка, но е по - безболезнено от оксижен ако го имаш за сравнение. Стаби са тръби полипропилен с алуминиева вложка за здравина. Лепят се с машна /поялник/ като зоната на слепване се почиства със специална острилка.![]()
В най - общи линии това са фитингите![]()
Въпреки всичко е хубаво да се консултираш с майсторите, че те може и да не искат с тия тръби да работят, а не е хубаво да ти се учат в апартамента.Ти говориш за тръби PEX AL PEX - бяли маркучи дето се гънат по ъглите, а той колегата такива си има и иска да ги сменя щото капят, поне аз така съм го разбралKirilGeorgiev написа:Алуминий облечен в пвц те са точно за парно но снадките са си цифра.Продава се на метър има различни дебелини.Могат да придобиват всякъкви извивки може да си ги монтираш ти.Качвах един бойлер на таванско помещение точно с тези тръби и се справих доста лесно.Но и при тях има различно качество.Мога да ти кажа адрес в Овча купел на магазин с такива неща.
Аз разбрах че са полипропиленови без вложка.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”