Усвояване на балкон.. Питане ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
f1ka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Усвояване на балкон.. Питане ?

Мнениеот f1ka » Сря 29 фев 2012 22:33

Искам да заградя една от терасите си трябва ли за това да взема от общината разрешително ?
Терасата не гледа към главна улица задна тераса на семейна 3 етажна къща ?
Ще се затваря с стена няма да е остъклена ! :deal

Потребителски аватар
gogata1982
Автомобил: GOLF 3
Двигател: 1995 - 101
Контакти:

Re: Усвояване на балкон.. Питане ?

Мнениеот gogata1982 » Сря 29 фев 2012 22:37

Проектозаконът обаче не разчита единствено на добрата воля на собствениците и в него са разписани някои елементарни правила за ползване на общата постройка. Живеещите няма да могат да правят изменения по фасадата на сградата, които нарушават хармонията на останалите части на фасадите. Всички дейности по саниране както на фасадите и затваряне на балкони ще може да се извършва вече след одобрение на един общ архитектурен проект за сградата. Специалистите уточниха, че това се прави, защото много от т.нар. подобрения могат да увредят конструкциите на цялата сграда и да застрашат живота на хората в нея.

Ето един цитат дано ти е от полза :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 29 фев 2012 22:39

Дай повече инфо за къщата/кооперацията?

Потребителски аватар
f1ka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот f1ka » Сря 29 фев 2012 22:50

Кооперацията е 3-етажа с по 2 входа на етаж на 1вия и 3тия етаж са заградени ( остъклени ) но аз искам да е заградя (надстроя) цялата за да може да направя един голям хол .. за да стане така както съм го намислил ...

По принцип всеки ми казва различно че даже и за остъклената тераса се иска разрешение (на дали някой е взимал такова) дори и за сънирането съм трябвал да взема разрешително от общината.
Искам да знам как да процедирам че да не стане така че някой от съседите ако ревне да дойде някои от общината и да почне да реве .... някакъв нов закон някакви щуроти е имало пък нямам представа пък знам че вия ще ми помогнете :beer

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 29 фев 2012 22:53

Ами да иска се за всяко нещо се иска проект.
Можеш и да си го направиш и без проект, но стане ли нещо, ще патиш много (наводнение и тн)
Ако искаш ми пусни на ЛС плановете и какво искаш да правиш да видим дали може да се измисли нещо
:beer

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 02 мар 2012 9:13

Ако другите живущи нямат нищо против не ти трябва да се занимаваш с простотии ами направо си почвай строежа,хората цели незаконни хотели по морето вдигат и няма кой да им каже копче ти за един балкон... :idea: Вече ако мислиш че някой от другите в кооперацията не те харесва ще трябва да се подковеш че ако реши да ти прави мизерии е неприятно !

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Пет 02 мар 2012 9:20

Stivi написа:Ако другите живущи нямат нищо против не ти трябва да се занимаваш с простотии ами направо си почвай строежа,хората цели незаконни хотели по морето вдигат и няма кой да им каже копче ти за един балкон... :idea: Вече ако мислиш че някой от другите в кооперацията не те харесва ще трябва да се подковеш че ако реши да ти прави мизерии е неприятно !

С това мислене, далеч няма да стигнем mhihi
Ами ако другите нямат против, колегата си изгради терасата и стане някоя беля, какво правим?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 02 мар 2012 9:27

да загражда,под и над него може,значи само той е с дупка и загрозява :D Хваткката е после и другите да заградят,че да стане еднакво.А и за каква беля става въпрос,наводнение в хола ли?То ако мислехме така нямаше да има и остъклени тераси,че ако се счупи и падне стъкло и отреже нечия глава,кво правим??

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 02 мар 2012 9:37

hooligans написа:
Stivi написа:Ако другите живущи нямат нищо против не ти трябва да се занимаваш с простотии ами направо си почвай строежа,хората цели незаконни хотели по морето вдигат и няма кой да им каже копче ти за един балкон... :idea: Вече ако мислиш че някой от другите в кооперацията не те харесва ще трябва да се подковеш че ако реши да ти прави мизерии е неприятно !

С това мислене, далеч няма да стигнем mhihi
Ами ако другите нямат против, колегата си изгради терасата и стане някоя беля, какво правим?

Каква беля да стане,да се срути терасата ли ? Значи ако си изградил стена и падне ще те съдят /макар до сега да не съм чувал за такъв случай/ а ако си натрупаш материала за градежа да си седи там /тухли,пясък,цимент/ както съм виждал по много тераси и се срине няма проблеми :) Пак казвам че ако съседите са съгласни значи всичко е ОК и може да загражда,всичко друго са безсмислено похарчени време и средства !

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Пет 02 мар 2012 9:37

:bowdown :No

skeeto
Автомобил: Passat 2.0 115 Hp
Двигател:

Мнениеот skeeto » Пет 02 мар 2012 9:52

Колега,моят съвет е да отиидеш в общината и да питаш.Ако направиш всичко по техните изисквания ще спиш спокойно,без да мислиш кой за какво ще дойде да вика и да те глобява.А да не говорим за риска балкона да провисне (ако структурата се окаже прекалено тежка).Все пак си на 2 етаж.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 02 мар 2012 15:47

За пореден път се убеждавам, че по форумите много рядко могат да се получат компетентни мнения, а дори да ги има потъват в общата плява :banghead:
Всеки си има свои виждания и няма закони, няма ред, няма нищо :?

Не може да се загради/усвои тераса само на база съгласие от комшии!!!
Има си законови изисквания и процедури!

Няма да споря, който иска да ходи да проверява и/или да чете.

Да не говорим, че човек, който е повече от наясно го каза по-горе :!:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 02 мар 2012 16:17

Не съм казал че щом комшиите кажат да и всичко се самоузаконява,но ако те нямат нищо против вероятността след като го направиш някога да имаш проблеми от документално естество е много по малка от тази комунистите някога да върнат куфарчетата с парите дето са взели :012: Това не означава че колегата ако има желание и нерви не трябва да иде да си извади всички необходими документи,след това може да си украси с тях новата стена като ги сложи в елегантни рамки,така всяка вечер докато си пийва питието ще ги гледа и ще му напомнят колко съвестен гражданин е mhihi

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Пет 02 мар 2012 16:24

Stivi написа:Не съм казал че щом комшиите кажат да и всичко се самоузаконява,но ако те нямат нищо против вероятността след като го направиш някога да имаш проблеми от документално естество е много по малка от тази комунистите някога да върнат куфарчетата с парите дето са взели :012: Това не означава че колегата ако има желание и нерви не трябва да иде да си извади всички необходими документи,след това може да си украси с тях новата стена като ги сложи в елегантни рамки,така всяка вечер докато си пийва питието ще ги гледа и ще му напомнят колко съвестен гражданин е mhihi

Ти документите по стената в рамки ли си ги кичиш?
Конструктивните становища и архитектурните проекти за нищо ги нямате, както много хора.
Но българите са учено племе и не им трябва акъл от специалист.
:applause:

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 02 мар 2012 16:34

Stivi написа:Не съм казал че щом комшиите кажат да и всичко се самоузаконява,но ако те нямат нищо против вероятността след като го направиш някога да имаш проблеми от документално естество е много по малка от тази комунистите някога да върнат куфарчетата с парите дето са взели :012: Това не означава че колегата ако има желание и нерви не трябва да иде да си извади всички необходими документи,след това може да си украси с тях новата стена като ги сложи в елегантни рамки,така всяка вечер докато си пийва питието ще ги гледа и ще му напомнят колко съвестен гражданин е mhihi

Колега ето ти една по-реална възможност: Единия собственик от долния етаж си има всички документи за това заграждане(остъкляване на балкона), но се скарат или продаде апартамента а новия собственик се заяде нещо с колегата който няма документи за остъкляването. Какво правим в случая-идват и го бутат и тогава разходите мисля, че ще са по-големи (казвам го тъй като наскоро гледах как един си буташе така малката работилничка която беше застроил в двора и комшията му нямаше нищо против преди да се скарат). Към колегата щом комшиите са съгласни оправи си документите-едва ли са някоя сериозна цифра за да си спокоен.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”