Има ли глоба за невърната изтекла шоф. книжка?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Има ли глоба за невърната изтекла шоф. книжка?
На един приятел му е изтекла книжката преди 4 месеца и се чуди дали ще го треснат в Кат с глоба,че не си е върнал свидетелството навреме 

- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Re: Има ли глоба за невърната изтекла шоф. книжка?
Кажи му да не се притеснява, няма глоба за невърната изтекла шофьорска книжка. След изтичане на срока, тя просто става невалидна и ако го спре катаджия, дефакто все едно кара без такава.
- ABSOLUT
- Контакти:
nikson85 написа:трябва да я подновиш последния ден на изтичане.
Това не е вярно! Не си задължен да си я подновяваш, ако не искаш.
Ако ставаше въпрос за лична карта ДА, но за шофьорска книжка НЕ, тя не е документ за самоличност, по същия начин както и никой не те кара насила да си вадиш паспорт.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ABSOLUT написа:
не е точно както паспорта, защото макар да не те карат да си вадиш си длъжен да го върнеш след изтичането на валидността. Защото и паспорта и личната карта са документи за идентификация/самоличност и за тях се прилага ЗБЛД. Докато изтекла книжка не си длъжен нито да подновиш нито да върнеш обратно.
- ABSOLUT
- Контакти:
Малко съм
защото темата е за книжките, но
@maxpayne
ама ти четеш ли правилно какво пиша
Казвам, че никой не те кара да си вадиш паспорт, НЕ че след това никой не те кара да го върнеш.
Задължен си да го върнеш като изтече, имаш гратисен период от 3 месеца след изтичането, а след това следва глоба от 20 до 150лв. според решението на конкретния чиновник и колко е закъснението.

@maxpayne
ама ти четеш ли правилно какво пиша

ABSOLUT написа:... по същия начин както и никой не те кара насила да си вадиш паспорт.
Казвам, че никой не те кара да си вадиш паспорт, НЕ че след това никой не те кара да го върнеш.
Задължен си да го върнеш като изтече, имаш гратисен период от 3 месеца след изтичането, а след това следва глоба от 20 до 150лв. според решението на конкретния чиновник и колко е закъснението.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
ABSOLUT написа:Кажи му да не се притеснява, няма глоба за невърната изтекла шофьорска книжка. След изтичане на срока, тя просто става невалидна и ако го спре катаджия, дефакто все едно кара без такава.

- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
ABSOLUT написа:nikson85 написа:трябва да я подновиш последния ден на изтичане.
Това не е вярно! Не си задължен да си я подновяваш, ако не искаш.
Ако ставаше въпрос за лична карта ДА, но за шофьорска книжка НЕ, тя не е документ за самоличност
Колега малко си в грешка... Шофьорската книжка е документ за самоличност. Иначе по темата, доколкото съм запознат май има 6 месечен период в който още важи, но не съм сигурен.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Преди около месец си взех новата шофьорска книжка /старата изтече/ и през това време карах с бележката че съм подал документи за нова и със старата /като се молех ако ме спрат да попадна на разбран полицай/ ,та мисълта ми е че като върнах старата с един месец закъснение никой нищо не е казал !
- refresh4o
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил: VW POLO B5188PP
- Двигател: AEX 1996
kris11 написа:ABSOLUT написа:Кажи му да не се притеснява, няма глоба за невърната изтекла шофьорска книжка. След изтичане на срока, тя просто става невалидна и ако го спре катаджия, дефакто все едно кара без такава.
Падна ми камък . Не съм върнал книжката на баша ми оше /почина преди 10м/
моя почина януари тази година и нямам никакво намерение да я връщам в кат!
- heimdal
- Автомобил: VW Polo
- Двигател: 1997
Има някакъв 30 дневен срок за подновяване след датата на изтичане, след това имаше май административно като това за невърнат международен паспорт 20 до 150лв (може и да е 200 не съм сигурен) май по усмотрение на наказващия. Зависи от паспортния отдел. Може и въобще да не го споменат ?! Последния път като връщах паспорт бе със 2 месеца закъснение, не ми направиха проблем. Каката му удари перфоратора и довиждане.
От личен опит съвсем скоро:
при една рутинна проверка, проверяващия ми обърна внимание, че ми е изтекла личната карта.
След подаване на заявлението, снимки и прочие по реда дават една бележчица. С нея и старата карта
няма проблем докато излезе новата. Заявлението подадох почти в края на въпросния 30 дневен срок.
От личен опит съвсем скоро:
при една рутинна проверка, проверяващия ми обърна внимание, че ми е изтекла личната карта.
След подаване на заявлението, снимки и прочие по реда дават една бележчица. С нея и старата карта
няма проблем докато излезе новата. Заявлението подадох почти в края на въпросния 30 дневен срок.
- ABSOLUT
- Контакти:
heimdal написа:Има някакъв 30 дневен срок за подновяване след датата на изтичане, след това имаше май административно като това за невърнат международен паспорт 20 до 150лв (може и да е 200 не съм сигурен) май по усмотрение на наказващия. Зависи от паспортния отдел. Може и въобще да не го споменат ?!
За кое говориш Веско, че си Задължен да си подновиш шофьорската книжка ли?
ABSOLUT написа:heimdal написа:Има някакъв 30 дневен срок за подновяване след датата на изтичане, след това имаше май административно като това за невърнат международен паспорт 20 до 150лв (може и да е 200 не съм сигурен) май по усмотрение на наказващия. Зависи от паспортния отдел. Може и въобще да не го споменат ?!
За кое говориш Веско, че си Задължен да си подновиш шофьорската книжка ли?
Абе какви са тия осмотрения има си закони. Няма такива глупости 200лв по осмотрения. Ми то по осмотрение аз мога да правя каквото си искам, но не го правя.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Моята книжка (от новите) е (беше) с валидност 1 година (до декември 2011)
Колкото пъти са ме спирали досега никой не ме е глобявал. Само я гледат като паднали от Марс и ми казват да ходя да си я оправя.
Ходих да питам каква е глобата ако не я върна на време и ми казаха, че няма такава. Само си плащам за подновяването.

Ходих да питам каква е глобата ако не я върна на време и ми казаха, че няма такава. Само си плащам за подновяването.
Vettel написа:Моята книжка (от новите) е (беше) с валидност 1 година (до декември 2011)Колкото пъти са ме спирали досега никой не ме е глобявал. Само я гледат като паднали от Марс и ми казват да ходя да си я оправя.
как така една година моята е за 10 години

Книжките и паспортите трябва да са валидни 10 години такова е правилото на евро съюза.
някои умници са ти объркали датите.
Последна промяна от nikson85 на Вто 29 май 2012 12:17, променено общо 2 пъти.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”