Как се разработва web страница? - Правила? Оперативки?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Как се разработва web страница? - Правила? Оперативки?

Мнениеот chefito » Сря 13 дек 2006 16:08

От заглавието сигурно излиза, че си нямам понятие от сайтове и прочие, но нещата седят така: От 7 години разработвам сайтове и всякакви интернет приложения, но сега за първи път ще се наложи да работя в екип специалисти в областта по голям проект. По тази причина ме интересува какви са правилата и реда на действие при разработката. Някакви чернови или чертежи? На някаква дъска ли ще се рисува концепцията и структурата. Като начало да си нахвърлям ли на някакви листове чернови и прочие въпроси ме интересуват. Ако има запознати с нещата нека помагат да не се излагам още в началото като кифладжия.
(от мен в началото се иска някаква концепция да изготвя за сайта и самата структура и интерфейс)

П.С. В никакъв случай не искам обяснения за работа с html, ps, dreaw...и прочие програма. Интересува ме по скоро сухата разработка на проекта...ще има оперативки, събирания и трябва да съ готов за тях...

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Сря 13 дек 2006 16:41

Аз лично (без значение дали ще работя сам или с някого) винаги първо си скицирам най-грубо визията на сайта (разположение на бутони, менюта, банери и т.н.), грубо описвам кое как мисля да бъде, ако ще единамичен сайт с бази данни и т.н. си правя структурата на базата, грубо си нахвърлям схема на връзките и документите, на използваните модули и парчета код, като накрая се получава една сложничка схема, която обаче доста изчерпателно описва сайта. След това недоизяснените неща се описват качествено и когато вече се почне същинската работа. По този начин документацията на проекта ми е готова още преди да се почне работата, а ако нещо се видоизмени в процеса на изграждането то се коригира своевременно в документацията. Така имам гаранцията, че който и да се хване да поддържа този сайт след мен ще може да се оправи лесно.

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Сря 13 дек 2006 17:21

Първо си направи архитектурата и дизайна на високо ниво. Почни от това какво ще представлява системата, какви технологии ще се използват, връзки и комуникации с други системи, целите на ситемата и начините за постигането им, scope, deployment issues, development, staging and production environment - servers, DB servers, инсталация... После какви са главните компоненти, връзките между тях и специфични изисквания за системата (примерно да работи и с браузъри като Сафари mhihi )...
абе много ти е общ въпроса :-)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 13 дек 2006 17:34

kotse_botse написа:Първо си направи архитектурата и дизайна на високо ниво. Почни от това какво ще представлява системата, какви технологии ще се използват, връзки и комуникации с други системи, целите на ситемата и начините за постигането им, scope, deployment issues, development, staging and production environment - servers, DB servers, инсталация... После какви са главните компоненти, връзките между тях и специфични изисквания за системата (примерно да работи и с браузъри като Сафари mhihi )...
абе много ти е общ въпроса :-)

Именно общи неща ме интересуват. Не съм работил в екип и ме е бъзе да ме заподозрат че съм самоук самозванец :oops:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 13 дек 2006 18:56

chefito написа:самоук самозванец :oops:

Споко, да са живи и здрави самоуките, че на тях се крепи бизнеса :wink:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 13 дек 2006 19:00

Купих си А3 формат листове и сега да почвам да рисувам "дизайна" на тази хартия ли>? С какво да рисувам? Цветни моливи или? Леле като в небрано лозе съм.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 13 дек 2006 19:04

Аз навремето участвах в един такъв екип и моята работа беше да свържа дизайна с програмистите. Дизайнерите бяха направили на фотошоп и хартия визията на сайта, програмистите си бяха сковали базите и т.н. и на мен се падна честа да превърна PSD-тата в HTML, като програмистите ми бяха обяснили къде в HTML-a да слагам някакви техни тагове ... Ама чак да се сабираме на оперативки ... май нямаше такива екстри. Веднъж се събрахме в началото, обаче дизайна беше измислен от рекламната агенция. Поръчителя каза, искам това това и това, програмистите казаха ОК, ще стане еди как си и така ...

Ама верно не беше някакъв мега проект :lol:

Иначе ми разказва един френд, че навън само с PowerPoint си рисуват слайдове и като се съберат - вадят лаптопите, пускат прожектора и всеки си казва каквото има, разбират се, отиват бачкат няколко дена и следващата седмица пак така :) Той даже толкова се е замаял по този PowerPoint, че като иска да ми обясни нещо нагледно, докато чатим по ICQ-то примерно, ми спретва едно-две слайдчета и ми ги праща :)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 13 дек 2006 19:24

Сър ако случайно знаеш с какво да рисувам драсни ако не кажете ще драскам с моливи и вие ще се виновни после..... :roll:

:twisted:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 13 дек 2006 19:36

Бизнеса казва как да бъде разделен сайта..
какви раздели да има и прочее...
останалото предполагам, ще е CMS и отговорните хора ще си го пълнят с информация...

Ако не си ти проджект мениджъра.. си свиркай.. няма да се чупиш от документация и прочее...

Таз оперативка, като първа такава, всеки ще обяснява истините за живота, като накрая ще има записки, какво се е решило, бизнеса ще иска чудеса от храброст, и няма да питат за цената...

в последствие като се направи оценка на исканото, ще махате... ;)

ПРоджект мениджъра, ще трябва да състави проектната документация..
в общи линии колегата

kotse_botse написа: е много прав...
Първо си направи архитектурата и дизайна на високо ниво. Почни от това какво ще представлява системата, какви технологии ще се използват, връзки и комуникации с други системи, целите на ситемата и начините за постигането им, scope, deployment issues, development, staging and production environment - servers, DB servers, инсталация... После какви са главните компоненти, връзките между тях и специфични изисквания за системата (примерно да работи и с браузъри като Сафари )...
абе много ти е общ въпроса

и да добавя..
много важен документ е т.нар "Solution Outline"
виж например как е разделен...

Solution Outline Revision History 3
1. Purpose of the System 5
2. Business Benefits 5
3. Scope Definition 5
4. Positioning the System into IS Architecture 5
5. Approach for Implementation and Support 6
6. List of Candidate Suppliers 6
7. Project Control Framework 6
8. Initial Budget 6

И с това се върви и се представя на мениджмента... те нема да изчетат всичко..

АБе отивай на срещата, и зяпай... ;)

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Сря 13 дек 2006 19:47

:bowdown :bowdown :bowdown

Научих много ценни неща, които ме правят доста по спокоен!!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”