Набиране на доброволци за овладяване пожара във Витоша

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Набиране на доброволци за овладяване пожара във Витоша

Мнениеот Vlad777 » Вто 03 юли 2012 8:41

Проблем:
Колеги, както много от вас вече знаят, близо до София се е разразила огнена стихия, която до момента не може да бъде овладяна. Има спешна нужда от доброволци, които да се включат в овладяването на бедствието.

Ввчера в борбата със стихията са се включили САМО 70 доброволци.

Как да помогна?:
Сборният пункт за всички, които имат възможност да помогнат е в 5:30 ч. (сутринта) на площада на с. Бистрица.
Всички доброволци ще бъдат инструктирани и екипирани на място.
За повече информация: 98 21 160
Щаб в с. Бистрица: (02) 992 20 21
Тук хората, които имат възможност да се включат в гасенето на пожара, ще могат да обменят идеи по отношение на организацията, в това число - ефективност, мерки за сигурност, транспорт до Бистрица и т.н.
За тези, които не са успели да се присъединят в 05:30, ще могат да направят това и по-късно през деня (но не по-късно от 12-13 ч., тъй като доброволците слизат към 16 ч., а горе остават единствено пожарникарите)
Ще има отворен щаб в центъра на Бистрица през цялото време.

Моля ви, ако можете да помогнете, свържете се с тел (02)98 21 160 и се запишете като доброволец.

Какво трябва да знам?:
Няколко съвета от днешното гасене :
- Не бързайте точно за 5.30. В 7 също е ок.
- Институциите не са свикнали да работят с доброволци - следвайте пожарникарите, но се самоорганизирайте за конкретните задачи
- Ако не знаете какво точно да правите - почивайте или охранявайте изчистената ивица
- Ако идвате по пътеката от Бистирица към Алеко - не мъкнете вода от долу, напълнете при последнато минаване от реката (т.е. - вземете празни туби)
- Грижете се за хората около вас, помагайте си, успокоявайте се
- При рязане с моторен трион - следете за безопасността на режещия и хората под него
- Горе има изворче, но е възможно да е пресъхнало от топлината
- Ако на "фронта" има твърде много хора - слезте до реката за туба вода
- Ръчните пръскачки ще са от полза
- Не стойте в дима, дори и с маска. Ако духа към вас - отстъпвайте. Дишането на дим изтощава повече от всичко друго.

Това са препоръките към всеки, който иска да се включи като доброволец:
Носете си:
- Дрехи с дълъг ръкав от естествени материали
- Ако имате лопати(но на място също раздават)
- Лека раница с поне 2 бутилки с вода
- Сандвичи
- добри и здрави обувки(по възможност кубинки или други кожени)
- мобилен телефон със заредени батерии
- маска за лице(раздават, но може да си купите от магазини с активен въглен или прахов филтър)
- Работни ръкавици(има едни дебели-за всеки случай)
Смелите си сърца!

Молба: Не се правете на герои! Мястото е агресивно, опасно и предизвикателно! Слушайте инструкторите и пожарникарите!

Как да стигна?:

Информация за Обществен Градски Транспорт

Автобусен транспорт

Автобусна линия № 69 (начална спирка: СБАЛ по онкология), с маршрут - Автостанция Дървеница - бул. Св. Климент Охридски - в.з. Малинова долина - в.з. Бункера - с. Бистрица - с. Железница

Автобусна линия № 70, с маршрут - Автостанция Дървеница - бул. Св. Климент Охридски - в.з. Малинова долина - в.з. Бункера - с. Бистрица - с. Железница - с. Плана

Автобусна линия № 98 (начална спирка: бул. „Гоце Делчев”), с маршрут - жк. Гоце Делчев - бул. Околовръстен път - кв. Драгалевци - кв. Симеоново - с. Бистрица - с. Железница

Маршрутни линии

Маршрутна линия № 47, с маршрут - кв. Захарна фабрика - р-н Панчарево
Маршрутна линия № 25, с маршрут - с. Бистрица - Метро 2

Актуална информация за събитието можете да намерите тук и тук. Има и възможности за транспортиране на хора, които нямат транспорт до Бистрица. Вижте в групата.

Снимки:
Това са снимки, направени от доброволците на 02.07.2012:
https://plus.google.com/photos/116661775993630312866/albums/5760681598991018177

Моля, ако успеете да се включите, давайте във форума навременна информация за обстановка, изисквания и впечатления, за да знаят хората какво да очакват ако решат да се включат и те.

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Набиране на доброволци за овладяване пожара във Витоша

Мнениеот Persefona » Вто 03 юли 2012 21:59

Моля, прочетете:
Крум Фильовски

Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша,през моите очи и уши,
Вие си направете изводите сами...
към 6:00 вече доброволци нямаше/за записване/ и започнахме да чакаме,какво,и кой,и защо ? не е ясно,а и никой не знаеше...
се1,към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха,че ще идем до центъра на Железница,и оттам ще ни вземе транспорт,който ще ни качи до Х-жа ''Академик''
ок,отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт...след 30/40 мн. чакане се разбра,и се даде команда,че транспорт НЯМА ,качвайте се ПЕША!..
ок ,няма яд.., пеша,пеша...тръгнахме,като аз лично бях само с лопата и раница,НО имаше пожарникарчета,които носеха: железна туба с бензин,моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар,защото местността е абсолютно недостъпна)кирка,лопата,раница,каска,тежко облекло...,ботуши,и т.н...
та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега,не питайте как...стигнахме.
идеята ''по принцип'' беше, един екип имаше ,който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един ,в случая нашия,който се състоеше общо от 41 човека,като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека.Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше,че там ''някъде'' минава рекичка, да я затапим,изйопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите,които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода.
ок,тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри...надолу не съм снимал...защото нито ми се снимаше нито нищо..,но е в пъти по сложно във всяко отношение...и така тръгнахме надолу,но се оказа,че за да стигнем до въпросната река трябва да се мине през самия пожар,защото имаше скат и просто нямаше как...беше невъзможно..така и направихме,се1,не ме питайте как,но се добрахме до въпросната рекичка,направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат,дълбочина,водозбор и т.н като искам да потчертая ,че дебита ,който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО ГОЛЯМ от този на помпите!...демек АКО (а не не ни ги...) бяха доставили щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута!...а не както от хеликоптера 5 кубика ...СМЕХ! първо да обясня за хеликоптера ...5 кубика са крайно не-достатъчни,и НЕ СРАВНИМИ с това което ние МОЖЕХМЕ да причиним ...1-во хеликоптера не може да минава през огъня и пушека защото може да падне!..факт. цетробежни сили ,липса на кислород и т.н...НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ!
ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара,с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! ,вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!, както и дебит ,така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) ! бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемо и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата + обурудването...
всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане...а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме ,няма помпа няма нищо .Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по Тел с НЯКОГО и да вика ''пратете ми ПОМПАТА,кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА !ГОТОВИ СМЕ и т.н...
представете си говорим за цялата ''линия'' над пожара беше подготвена...за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме...Е ДА МА НЕ!....чакаме ,чакаме,човека ПАК върти ,НИЩО,и чуйте сега,какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли? ''шефа'' откачи вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е ? знае ли къде се намира? и за какво става въпрос?!??? или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :
ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....
на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...
питам единя от пожарникарите:''абе да не би да има некви технически али бали ...НЕЩО?! се1 какво,поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера '' ОТГОВОР - НУЛА! -всичко е като по книга!
питам пак: ''ако бяха я доставили щехме ли да успеем ?
отговор ''не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ!
а щяхме да го НАВОДНИМ!...огнището....
Е???
какво става бе хора?
знаете ли колко време чакакхме ??? знаете ли !!! по думите на 1 пож. тва упражнение би траело само 2 мин! да си разкачи смешната кофа закачат нещата и айде...и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО! и най важното ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!!
какво да ви кажа ...
НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ! ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА!
някой просто желаеше пожара да върви нагоре....
http://youtu.be/jwP3gYML01g

това е клип веднага след хижата ...надолу е ужас...буквално през 3 метра, или прескачаш или се завираш под тях за да преминеш...КОНЕ???????!....
този ''човек'' е за прокурор! и за затвора!....
сега МОЖЕШЕ !,всички фактори бяха налице сега да сме щастливи,те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО! изгавриха с труда на всички,но РАЗБЕРЕТЕ!
ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ!
МОЖЕХА.
и нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа,че СПОРЕД МЕН
пожара е 100 ПРЕДНАМЕРЕН,НЕ-СЛУЧАЕН,и УМИШЛЕН!
и ще обясня ЗАЩО!
Затото това е местност АБСОЛЮТНО НЕ-ПРОХОДИМА НЕ-ДОСЪПНА! И ПРЕСЕЧЕНА! ...
кой?,какво? ''БИ''? правил там??? И ЗАЩО!?...
ако не е с ЦЕЛ...
пътя към пожара от хижата надолу към същия
http://www.youtube.com
прехода е около два часа и половина в супер пресечена местност (терен)

Ако имате каквато и да е било възможност, да си вземете отпуска или даже някои хора са говорили с шефовете им да ги пуснат, моля ви, ОТИДЕТЕ! Скоро няма да остане какво да се спасява, а докато ходят по 100-200 човека и се оставят да бъдат връщани и разигравани няма да се промени нищо!
Тук има ъпдейти непрекъснато:
http://www.facebook.com/events/439763539396850/
Днес колежката ми се качи горе и я върнаха. Докато Цветанов е давал интервюта един от доброволците се е развикал и е помолил да бъде изслушан. От НОВА са му взели интервю и НЕ СА ГО ИЗЛЪЧИЛИ!
Ако не можете да отидете, поне канете хора в групата и я споделяйте. Аз не знам какво да направя вече... Няма такова безумие да не можеш да спасиш собствената си държава от собствените народни избраници... :cry:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 04 юли 2012 11:04

Преди да решите да тръгнете и да станете доброволци за овладяване на тази природна стихия, първо си отговорете на следните въпроси:
1. Мога ли наистина да помогна с нещо?
2. Сигурен ли съм, че с действията си няма да застраша собствения си или нечий друг живот?
3. Знам ли в действителност с какво се сблъсквам и имам ли силите да се справя?
Ако не можете убедително сами за себе си да отговорите утвърдително на всички тези въпроси, по-добре намерете друг начин да помогнете.

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Сря 04 юли 2012 22:52

Колеги, днес бях в групата на изключително подготвен и отговорен офицер от пожарникарите, човек наистина много с акъла си. Когато вечерта тръгвах, ми каза, че утре ще им трябват дори повече хора от днес; обещах му да пусна тема с идеята да се съберат към 20ина души. Ако се събере групичка, намислете си един нещо като "отговорник" и ще му пусна на ЛС името на пожарникаря - не искам да го пиша публично.

Съвети към желаещите да помагат:
1. Прочетете мнението на Добрин и си помислете.
2. Но все пак не се спичайте, днес горе не беше нещо драстично. Все едно си на излет на Витоша, но има дим и мирише на изгоряло; аа, и се носи - може и да не е тежко, но определено е дълго mhihi
3. Сложете стари дълги дрехи и високи обувки (мн вероятно саждите да им видят сметката), вземете си ръкавици. Маски - уж раздавали, за мен не стигнаха, не мисля, че ви трябват. На площада има много стекове с вода; не се изсилвайте да носите от вкъщи прекалено много - и не забравяйте, че тия стекове с вода са за нагоре, а дотам има много път :Mr Green Fun
4. За утре (четвъртък) ще помогнат допълнително моторни резачки. Моля ако някой метне такава в багажника, да е убеден, че знае какво прави с нея - дърветата, които се режат, са не само доста големи, ами и горят / тлеят! :horror: Ако не сте сигурни в себе си, не рискувайте!

Как най-вероятно ще протече денят ви там:
1. Записвате се за доброволци - 6.15 в Кметството на Бистрица (влизайки от София се пада вдясно, последната пряка преди площада). Не закъснявайте, мн вероятно е да не ви вземат! Записват ви и ви оглеждат дали сте добре екипирани и т.н. Запомнете под кой номер сте - ще разберете защо ;)
2. Отивате на площада и започва юнашкото чакане... mhihi По някое време се появява какичка с къса черна къдрава коса - тя носи списъците ;)
Дотогава сте намерили Човека и кръжите по-близичко до него :!:
3. Той ви включва в група под негово ръководство (настоявайте, струва си!)
4. Идва някакъв камион и ви товари и изнася нагоре (спестява към 500 м)
5. Слизате и полицай проверява дали името ви действително е в списъка с доброволци - в полицая са ксерокопия на списъците от кметството; неясно как, но има разминавания; ако името ви не е записано, няма как да се качите :screwy. Намерете се по номера, който сте запомнили, спестявате много време.
6. Разпределяте вашия багаж и това, което допълнително ще се качва. Очаква ви поне час и половина ходене нагоре (ако е на далечния край на пожара е повече, нз колко). Вървите кой както може, няма юркане. И през целия ден няма!
7. Изкачвате се - воала, ето го пожарът! Шефът на групата ви казва какво да правите, той отговаря за вас и ще ви следи през цялото време. Утре сигурно ще се прави просека след морените (дълга поне 50ина м). Днес качихме помпи, резервоари за денивелацията, поне 40 шланга х 20 м всеки, та утре поне ще се носи по-малко. Работата с просеката обаче е хамалска, а теренът е доста труден!

От какво да се пазите:
1. Торфът тлее мн коварно. Внимавайте как залитате, не падайте върху димящ торф!
2. Ако не е вмирисано и одимено и горещо и опасно каменисто, значи вече е кално!
3. Сори, изморен съм, не се сещам за друго...

Това е. Внимавайте и без геройски самоинициативи. Пазите 1.себе си 2.съседа си 3.всичко останало подред :lol:

ПП: Тъй като това е резерват, дори поизгоряла, природата е невероятна!

Благодаря ви предварително!
Успех - и умната (руси няма)! :lol:

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 05 юли 2012 9:37

Предвид потушаването на пожара (в момента гледам Витоша и даже и пушек няма) откачам темата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”