USB БЕЗЖИЧЕН АДАПТОР

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

USB БЕЗЖИЧЕН АДАПТОР

Мнениеот ori » Пет 22 дек 2006 13:33

Колеги, какво ще кажете за ееей тоя безжичен адаптор:
http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=09022047

Да си купя ли според вас такъв и да режа кабелите на старата мрежа? :D Чудя се дали трънсфера е същия и може ли и комшията да ми гледа филмите от харда (т.е. може ли лесно да се върже към моята безжична мрежа без аз да знам)...

BatGoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BatGoro » Пет 22 дек 2006 16:01

Зависи от много неща и трансфера и сигурността :).
Какъв ти е безжичния рутер или AP? (т.е. откъде ще го вземаш този безжичен Нет)?
За скоростта няма да имаш проблем предполагам, стига да не минава през повече от 2 панелни стени.
Сигурността е на прилично ниво, но ако нямаш представа за какво иде реч, по-добре викни някой да ти конфигурира връзката първоначално, за да не ти гледа съседа филмите :) :lol:

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Съб 23 дек 2006 0:05

Ако нямаш лаптоп (за да цъкаш в нета от кенефа) няма никакъв смисъл. Занимавка си е много често. Жицата си е жица. Аз мойто АП го "поправих" онзи ден с "мрежовия чук", след като за пореден път ме изнерви (ако някой ще възразява че е било кофти марка - Linksys е, е беше де :) и сега съм си спокоен вече. А и връзката никога не е супер стабилна, има ли повече от една стена помежду. За мен компютър който седи на едно място - с жица. Особено ако вече я има пусната. А иначе и "по жицата" могат да ти изгледат филмите и снимките на гаджето при определени (и често срещани) условия. Такива ми ти работи...

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Съб 23 дек 2006 0:10

dj_tuhla написа:Аако някой ще възразява че е било кофти марка - Linksys е, е беше де...

Linksys, a division of Cisco Systems, Inc :D

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 23 дек 2006 1:14

tyo написа:Cisco Systems, Inc :D

Совите не са това, което бяха ...

Линксис, както и едно време си нямат нищо общо с Cisco, освен стикерите, че са "devision of" - просто лесен начин за бързи пари, след като марката Cisco стана една от най-скъпите, трябва да се "издои" колкото може. Ако преценят, че има пазар, ще пуснат и Cisco дъвки или Cisco детски играчки :) Зависи за какво има пазар :wink:

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пон 08 яну 2007 15:39

Смях, колеги, смях :lol:
Не си купих безжичен адаптор, но един ден ме осени идеята да направя сърч на безжичните мрежи в квартала. Та седейки си на дивана у нас намерих 1 такава мрежа. И се вързах към нея :lol: Бог да го поживи тоя щедър (или некомпетентен :lol: съсед)! Вече няколко дни си сърфирам в кенефа както каза колегата по-горе! :lol:

Кажете според вас това умишлено ли го е направил или от незнание. Между другото не го намерих съседа в My network places и оттам си направих извода, че не мога да му гледам филмите, прав ли съм? И като цяло си мисля, че (въпреки, че връзката му е незащитена и дори да съм най-големия хакер) не мога да му навредя по никакъв начин освен да му забавя връзката...

И най-важния въпрос - може ли съседа да ме прихване (напр. да ми разбере паролата на мейла или да ми подслушва скайпа) по някакъв начин, докато например си проверявам мейла или чатя? :?:

Потребителски аватар
nix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nix » Пон 08 яну 2007 16:15

принципно всичко може да ти направи, но ако е бил толкова неблагоразумен че да си пусне wireless-a незащитен, значи е достатъчен лаик че да не може да го направи.
Каквото и да правите наи голямата реална скорост е около 20 мегабита, нищо общо с 100-те мегабита на жицата. не се лъжете по това какво пише на кутията, 54, 108 и не знам си колко Mbps. Предаването е полудуплекс и реалната скорост е около 20-22. Занимавам се няколко години с тези неща и ми е писнало. Филм с 6 канален звук ще ви върви на границите на възможностите на WIFI-a. А ако имате няколко панелни стени, не очаквайте кой знае какво. Поставянето на усилвател или пърженето на АП-то на по голяма мощност не оправя нещата, защото освен сигнала, се усилва и всичкия околен радиошум.
От няколко хиляди хотспотс в софия , сигурно 80% са незащитени. Поне по мои лични наблюдения.( wardriving) а и защитени, има достатъчно туулчета с които да си хакнете произволна мрежа.

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пон 08 яну 2007 16:19

Добре де, конкретно: как мога да ползвам на съседа мрежата без да ме хакне. Имам само Kaspersky antivirus 6. Нещо друго трябва ли?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 08 яну 2007 19:10

ori написа:Добре де, конкретно: как мога да ползвам на съседа мрежата без да ме хакне. Имам само Kaspersky antivirus 6. Нещо друго трябва ли?

Ами трябва ти включен firewall, ако може да не е стандартния на microsoft - нещо като ZoneAlarm върши добра работа. И си спри на мрежовите настроки на безжичната мрежа "File and printer sharing for Microsoft network"

И какво означава "да те хакне" - той ако се усети човека, може за 1 минута да те нарита и толкова.

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Вто 09 яну 2007 10:29

Нямах предвид да ме хакне с тухла по главата :D , а се чудех дали може да влезе в РС-то ми, за да поразгледа или да поизтрие нещо. Иначе съм с вградения файъруол, дал съм му Allow no exceptions и съм изключил файл и принтер шерването. Аз си мисля, че е достатъчно, ама дано и хакерите мислят така :lol:

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 09 яну 2007 11:24

Понеже така и не разбрах какво точно ще купуваш, ще написа само 3 неща:

1. Имам Linksys
2. Не става за чеп за зеле
3. Погледни този адрес: http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G
и по-специално този текст:
As shipped, the Linksys firmware crashes under heavy peer-to-peer network traffic, such as BitTorrent. The reason for this crash is that Linux's connection tracking by default keeps track of old connections for five days. This five day limit quickly overwhelms the router when there are a high number of network connections, such as with BitTorrent, and can only be resolved by power cycling the router.

Потребителски аватар
nix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nix » Вто 09 яну 2007 11:45

Истината е в WRT54GL модела, взимайте докато все още има. Има неофициален софт за него, лично си пограх с един, кърти мивки просто !!

С Линукс е вътре. GL модела е всъщност G v.4 Всички след v.4 са боклук.

Потребителски аватар
Bratt
Drivers wanted
Автомобил: MKII
Двигател: EZhko

Мнениеот Bratt » Вто 09 яну 2007 13:48

Аз у нас съм е с тазишитня и досега си бачка без ядове...да не чуе рогатия :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”