Усвояване на тераса - въпрос

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Усвояване на тераса - въпрос

Мнениеот kikata » Вто 10 юли 2012 22:40

Смятам да усвоя терасата към хола и да я превърна в кухня. Терасата е на 3-тия етаж в жилищна кооперация в Пловдив.
Трябва да се зидат около 12кв.м с тухла Итонг 12,5 см.
Въпроса ми е дали някой знае колко взимат майсторите за кв.м.

Благодаря предварително!
:beer

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Усвояване на тераса - въпрос

Мнениеот hooligans » Вто 10 юли 2012 22:48

Един добър майстор би ти дал цена след като огледа, а не така по форума за 20 квадрата :lol:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 10 юли 2012 22:49

А терасата дали ще устиска теглото!?

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Вто 10 юли 2012 22:50

К.Одаджийски написа:А терасата дали ще устиска теглото!?

Какво му пука mhihi

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 11 юли 2012 7:33

зависи,ако е външна "прилепенена",ще е малко рисково,ако е вградена в самия блок,както при мен няма ядове :idea:

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 11 юли 2012 8:13

Зависи от майсторите - за зидария с тухла четворка м/у 5 и 12 лв. на квадрат. Ако го наемаш за цялостна работа - например шпакловане, измазване, замазка, плочки и т.н. се пазари за цялата работа, не ги разбивай по пера че ще ти излезе по-скъпо.
http://www.interio-royal.com/kop4.php тука има някакви цени за ориентир, не знам дали са актуални...

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 11 юли 2012 10:07

Малко не по темата ама и аз да си кажа мнението - това усвояване както го наричаш си е незаконно, а ако терасата е издадена извън самия панел и долните ако не са го направили има голяма вероятност да направите и беля с минаващите долу! Освен всичко останало имай предвид, че газобетона е най-гадната тухла измислена някога - винаги се появяват пукнатини, независимо колко добре са зидани, прилепнали, колко пяна им е забита над последния ред... Просто слягат и ще се виждат пукнатини дори и след 1 месец. Не искам да те плаша само ти казвам фактите. Познат го направи и още не бяха дошли да му слагат прозореца на импровизираната кухня-тераса и вече се появиха пукнатини. Той си реши проблема като ги облепи после с кнауф, но все пак не е приятно...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 11 юли 2012 10:12

azrod написа:..газобетона е най-гадната тухла измислена някога - винаги се появяват пукнатини, независимо колко добре са зидани, прилепнали, колко пяна им е забита над последния ред... Просто слягат и ще се виждат пукнатини дори и след 1 месец. Не искам да те плаша само ти казвам фактите. Познат го направи и още не бяха дошли да му слагат прозореца на импровизираната кухня-тераса и вече се появиха пукнатини. Той си реши проблема като ги облепи после с кнауф, но все пак не е приятно...

От 8 години съм с газобетон иззидан точно на балкона, който е усвоен към кухнята. Ела да погледнеш дали имам пукнатини. Никой не ви е виновен че наемате евтини и калпави майстори

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 11 юли 2012 11:36

Не бой се, ще има! На колегата кооперацията е строена преди 11 години, ами от 5 вече във всичките стаи има слягане и напуквания!

Иначе към колегата с въпроса - не знам колко взимат за зидане тъй като последния, който го прави това се хванаха заедно с още един човек и си го направиха, но като информация е хубаво да помислиш и за изолация отвън. Поне това, че си на третия етаж ми се струва добре, че може освен с алпинист и със скеле да се направи и работи отвънка :)

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 11 юли 2012 12:21

azrod написа:Не бой се, ще има! На колегата кооперацията е строена преди 11 години, ами от 5 вече във всичките стаи има слягане и напуквания!

...

Хахахаха.. моята кооперация е строена през 1976. И странно защо няма напуквания. Да взема да викна твоя майстор да дойде да ми направи малко пукнатини а? Чувствам се преебан че нямам пукнатини деба

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 11 юли 2012 12:27

scuba написа:
azrod написа:Не бой се, ще има! На колегата кооперацията е строена преди 11 години, ами от 5 вече във всичките стаи има слягане и напуквания!

...

Хахахаха.. моята кооперация е строена през 1976. И странно защо няма напуквания. Да взема да викна твоя майстор да дойде да ми направи малко пукнатини а? Чувствам се преебан че нямам пукнатини деба

Скупа, не се хвали така, щото е божа работа това.
И моята е 1976г., а след земетресението се напука съвсем малко мазилката.
Тия напуквания са до късмет...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 11 юли 2012 12:52

hooligans написа:..

До колкото разбирам от горния пост, не е въпрос на късмет а на майстори и газобетон. Разбира се че всяка сграда може да се напука от заметресение, но да обвиняваш за напукванията газобетона е некси тъпо

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 11 юли 2012 13:00

scuba написа:
hooligans написа:..

До колкото разбирам от горния пост, не е въпрос на късмет а на майстори и газобетон. Разбира се че всяка сграда може да се напука от заметресение, но да обвиняваш за напукванията газобетона е некси тъпо

:да:

Напукванията се получават от провисвания :oops:

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Сря 11 юли 2012 13:31

Значи трябваше да уточня, че терасата излиза 80см. след фасадната линия, а в двата края(на фасадата) е на носещи колони. Терасата под нас също е усвоена, до към 1-1,2м е с Итонг, нагоре с пвц или алуминии, не съм сигурен.
Имам познат който е строителен инженер и най-вероятно ще се консултирам с него преди да започна.

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Сря 11 юли 2012 13:34

Напукванията могат да се получат от бол неща, именно за да не се случва това си има процедури за строителство и ремонти, и се учи години. съвсем отделен е въпроса, че законно процедурата в бг. е твърде свободно тълкуваема, а понякога и излишно бюрократично натоварена.
Колко взимат майсторите - за колкото се спазариш, иначе по сметни норми м2 зидария се прави за около 1ч.ч. (малко повече или по-малко в зависимост от зидарията и тнт.).
Относно законността - незаконно е, но се предполага, че за да се урегулира въпроса с незаконно застроените или остъклени балкони и тераси ще трябва да се премине през закон, а практиката показва, че при въввеждане на подобен закон старо-застроеното остава в процес на търпимост или се дава неустановен срок във времето за премахване, т.е. вече застроеното се таксува нещо като полу-законно. Констатацията е колкото по-бързо - толкова по-добре, неприятно, неетично, неморално но е така.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”