Издаване на болничен лист

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Издаване на болничен лист

Мнениеот PyMu » Вто 24 юли 2012 16:47

Здравейте колеги,

голям спор и дилема се заформи днес. Бях 2 часа на работа и после отидох при личната лекарка, защото не се чувствах добре. От работа искат да им представя болничен от днешна дата, защото ако си работил по-малко от 4 часа трябвало... Личната каза, че трябвало да е от утре, защото не зависело колко е отработеното време, ако ще и 1 секунда да съм била там, аз си се водя на работа. На някакви курсове от НОИ ходели, били им обяснили така... Никъде в КТ не намерих отговор, прерових всичко и единствено в някакво:

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 ОТ 5 МАЙ 2010 Г.
за приемане на Наредба за медицинската експертиза
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

се вижда от:

Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

И сега не знам каква сила има това, коя от двете страни е права, защото накрая излиза, че нито съм била на работа, нито съм била болна и днешния ден как ми се плаща? Никак? Да си хвърча по болници цял ден беше много забавно, защо да не е платен отпуск? :screwy

Моля някой ако знае как се определят тези неща да помогне, подкрепено с Чл. и Ал., защото иначе може да си спорим цяла седмица... :(

Благодаря предварително! :обичам ви

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Re: Издаване на болничен лист

Мнениеот Night_elf » Вто 24 юли 2012 17:52

Трябва болничния ти да започва от днешния ден.
Съответно заплащането е по същия начин , ще ти се брои от днес, като през периода в който си болничен, фирмата ти покрива 3 дни от целия болничен , а останалите ти ги покрива НОИ.

А и щом от работата ти го искат с днешна дата, така е най-добре да постъпиш.

PyMu
Серпентина с турболатор

Мнениеот PyMu » Вто 24 юли 2012 21:07

Фирмата няма да покрие първия ден, ако не ми издадат болничен с днешна дата. Което е и проблемът: Джи-Пи-то иска да го пусне от утре. Въпросът е, че се основават на някакви правила, които не са упоменати в Закон или Кодекс... Това именно търся...

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Вто 24 юли 2012 21:11

Опитай се да убедиш личната ти да ти го пусне с днешна дата, за да нямаш проблеми и всички да са доволни :Mr Green Fun

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 24 юли 2012 21:18

Ест, че от днешна дата, иначе ТРЗ-то ще ти дръпне един ден отпуск ако нямаш болничен!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 24 юли 2012 21:37

офф не съм сигурен и няма да пиша
брабуса е силата тук death

PyMu
Серпентина с турболатор

Мнениеот PyMu » Вто 24 юли 2012 23:15

Аз, че ще опитам, ще опитам... но принципът е важен: защо трябва да се стига до там да се молим и надяваме, няма ли го правно установено, никъде ли не пише как трябва да бъде? Според НОИ и една минута стига да не ми платят болничен, а според работодателя една минута не е достатъчно, за да ми платят заплата... То е ясно, че накрая ще са пазарлъци, ама не искам да съм като на Женския пазар що се отнася до такива елементарни неща... Тая Държава е пълен цирк, тъкмо си помислиш, че всичко вече си видял и ново 'двайсе'... :|

Обаче искам да знам как трябва да бъде и къде го пише, не искам да се моля и пазаря, а да се позовавам на Правните норми и разпоредби!

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 24 юли 2012 23:50

Бе вие познати лекари нямате ли бре 8)

Нашият приятел пак ли не е чел правилника mhihi as usual

Ше тряа се променят нещата към добро в тая фирма,днес хвърлих няколко бомби на фокус груп-а :Mr Green Fun

PyMu
Серпентина с турболатор

Мнениеот PyMu » Сря 25 юли 2012 8:41

Не го знам къде чете изобщо... вчера 15 минути говорих с него по телефона и единственото, което имаше да ми каже е "Мога да ти покажа цял куп болнични, че датата на Влизане в сила и датата на Издаване съвпадат". :shock Аз му казах, че някакви случайности не ме интересуват и да ми каже къде ПИШЕ... И отговорът беше "За съжаление никъде". :banghead:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 25 юли 2012 9:03

Егати джипито! Смени го при първа възможност!

PyMu
Серпентина с турболатор

Мнениеот PyMu » Сря 25 юли 2012 12:55

Неее, Джи-пи-то е свястна, издаде ми го с вчерашна, няма проблем вече. С Matematiks говорехме за НР-а във фирмата. За него няма Кодекс на труда, а по-скоро "звездите ми го говорят".

Върни се в “ОФФ-Топик - други”