Златен талон при фиш като пешеходец

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Stif
Автомобил:
Двигател:

Златен талон при фиш като пешеходец

Мнениеот Stif » Нед 19 авг 2012 19:31

Имам ли право на златен талон след като 6 години нямам нарушение като водач на МПС /акт или фиш/, но имам фиш като пешеходец /пресичане не на пешеходна пътека/?
Прочетох наредбата, третираща въпроса от 2003 г.,но според мен тя се отнася само за водачи на МПС и нарушението ми като пешеходец няма да е проблем за получаване на златен талон.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: златен талон

Мнениеот Ljubon » Нед 19 авг 2012 20:00

Имаш! :да:

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Нед 19 авг 2012 20:19

Не че е толкова важно дали ще взема или не ама казуса според мен е интересен.В наредбата се говори от една страна за водач, който не е допуснал 6 години нарушение на Закона за движени по пътищата в който мисля че влизат и пешеходците.От друга страна в същата наредба срока /6 години/ започва да тече от придобиване на права за правоуправление т.е. за нарушения допуснати от водачи, та знам ли.
Май ще се разходя до КАТ.

Потребителски аватар
baracuda681
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baracuda681 » Нед 19 авг 2012 20:22

По-добре им звънни. Станали са много учтиви и услужливи ;)

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Нед 19 авг 2012 20:36

Мисля, че няма да имаш проблем. Освен ако не са ти взели точки от талона за неправилното пресичане. :mrgreen:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 19 авг 2012 20:41

Не би трябвало да има проблем. В крайна сметка златният талон и въобще какъвто и да е талон е допълнение към шоф. книжка.

В Германия нещата са обвързани, но в БГ - не мисля.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Нед 19 авг 2012 20:46

Глобите за неправилно пресичане, ВОЗЕНЕ без колан и тн. отиват автоматично към СУМПС на виновното лице в случай, че същото изобщо има СУМПС.
По тази линия на сестра ми и написаха фиш (ако не греша) за возене в МПС (не е шофирала тя) без предпазен колан. По някое време глобата и дойде към книжката :)

Тук можете да обърнете внимание на т.2 от гърба на въпросния талон:

Изображение

Говори се за наказание. Никъде не се уточнява какво наказание (фиш или акт). Неправилното пресичане е нарушение на правилата за движение по пътищата и според мен има голяма вероятност да се разминеш с въпросното картонче :)

Последна промяна от groznika на Нед 19 авг 2012 21:07, променено общо 1 път.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Нед 19 авг 2012 20:58

На мен също ми се струва че така стоят нещата.Все пак ще питам, най-важно да сме живи и здрави. Макър че ако съм пресекал на червено ще ми вземат ли точки от книжката? Талона не е ли пряко свързан с правоспособността като водач на МПС? Във фиша пише че нарушението е извършено като пешеходец, на гърба на талона - издава се на водач който.....

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Нед 19 авг 2012 21:11

Винаги като стане на въпрос за Златен талон се сещам за една случка:
В периода в който сменяхме книжките и ЛК в КАТ се виеха опашки от по час и половина. Точно пред мен се беше наредило едно момче, което през цялото време не видях да държи необходимите документи, каквито държахме всички. След час и половина дойде и неговия ред. На въпроса Къде са ти документите? то каза, че е за Златен талон. Жената едва не изкърти бюрото в потрес. Последва Ти нормален ли си? Баш сега ли? а от опашката Еб@си човека.... След като се окопити служителката подхвана компютъра мърморейки, че надали момчето е заслужило, но все пак ще провери.
Оказа се, че има едно нарушение преди 3-4 години, за което той отричаше, но Златен талон не получи. Малко по-късно и мен подгониха да плащам акт от преди 4-5 години, което впоследствие се оказа грешка в системата.
Та мисълта ми е, че трябва най-напред да провериш дали ти е чисто досието за тези години.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Нед 19 авг 2012 21:15

Проверил съм -чисто е.Мисълта ми е, че нарушението съм извършил като пешеходец, а талона е за водачи които.... Както и да ще питам и ще пиша.

Потребителски аватар
bobi84
Автомобил: GOLF 3 1.6 GT
Двигател: AFT 1997

Мнениеот bobi84 » Нед 19 авг 2012 21:16

аз взех "златен талон",въпреки че имах фиш за превишена скорост.

P.S. Доста нарушения ми е спестявал "златния талон",даже последния път ме спряха с превишена скорост (17 км)над допустимата и полицаите се оказаха пичове,викат ми толкова време си се пазил,как да ти го вземем:)))как човек да не ги почерпи за тези им думи...

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 19 авг 2012 21:21

Stif написа:Проверил съм -чисто е.Мисълта ми е, че нарушението съм извършил като пешеходец, а талона е за водачи които.... Както и да ще питам и ще пиша.

Точно така, но аз го разбирам по следния начин:
Талон се издава САМО на водачи на МПС по обясними причини (на пешеходци не им трябва). Щом претендираш за изряден водач и безукорно спазваш правилника за движение... то логично не би трябвало да го нарушаваш по никакъв начин дори като пешеходец, велосипедист и тн. Просто под каквато и да е форма се явяваш участник в движението и всяка санкция за нарушение би следвало да ти се отрази към СУМПС, а ако го нямаш към ЛК, данъци и тн.

Истината е, че без да идеш до КАТ няма как да разбереш. Ще се радваме да споделиш резултата :)

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 19 авг 2012 21:28

bobi84 написа:аз взех "златен талон",въпреки че имах фиш за превишена скорост.

P.S. Доста нарушения ми е спестявал "златния талон",даже последния път ме спряха с превишена скорост (17 км)над допустимата и полицаите се оказаха пичове,викат ми толкова време си се пазил,как да ти го вземем:)))как човек да не ги почерпи за тези им думи...

И как после да не роним крокодилски сълзи за някой като тебе който който реве как корумпираните полицаи му взели 50лв за това че говорел по телефона а вече имал Н-броя фишове и щели да му вземат книжката :063:

Потребителски аватар
    batko_miro
    Автомобил: VW Golf
    Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Нед 19 авг 2012 21:45

Добре де, тоя златен талон нали е към книжката. На теб като ти писаха фиша, какви документи ти искаха? Все си мисля, че е с данните от личната карта. Мисля, че няма нищо общо със СУМПС и привилегиите, произтичащи от дълъг период без нарушения. По тая логика манго като пресича неправилно и няма книжка, не трябва да му пишат фиш ли? Или аз се бъркам :roll:

Потребителски аватар
    groznika

Мнениеот groznika » Нед 19 авг 2012 21:50

batko_miro написа:Добре де, тоя златен талон нали е към книжката. На теб като ти писаха фиша, какви документи ти искаха? Все си мисля, че е с данните от личната карта. Мисля, че няма нищо общо със СУМПС и привилегиите, произтичащи от дълъг период без нарушения. По тая логика манго като пресича неправилно и няма книжка, не трябва да му пишат фиш ли? Или аз се бъркам :roll:

Вероятно бъркаш защото на сестрата и фиша по лична карта пък после дойде на книжката ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”