Проверка от инспекция по труда?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Проверка от инспекция по труда?

Мнениеот maxpayne » Чет 23 фев 2012 21:54

Някой знае ли как седи въпроса с подаване на сигнал към инспекция по труда по повод работно вреве от по 14-16 часа, 15-20 последователни работни дни без почивен ден и други своеволия? Тоест как да се направи проверка в 1 през нощта, когато от инспекцията не работят? И как да се установи, че хората не са почивали седимици наред?

Благодаря

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Проверка от инспекция по труда?

Мнениеот Iezekil » Чет 23 фев 2012 22:25

то сигнал ще се подаде,ама дали ще има ответна реакция...Ако толкова си насъбрал,пробвай със сигнал в телевизията,разследващите репортери.Много пъти съм казвал,ако имаха желание щяха да се разходят една-две съботи по обектите и да изловят всички,че са осигурени на петдневка...

scbroodwar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот scbroodwar » Чет 23 фев 2012 22:52

Човек, не знам как точно седи въпроса с повикването и пускането на жалба, но можеш да се разходиш до Витошка и Алабин (ако си от София) и да говориш с тях на място. Толкова сериозно са се надъхали тия от инспекцията, че няма как да не ти обърнат внимание! А дойдат ли, става страшно! Актовете са по примерно от 5000 до 15 000лв. Има и по-леки, но за това, което казваш ще им съдерат кожите!
Ако си на договор мога да ти подскажа няколко работи, за които евентуално да ги подадеш оплакване. Едва ли всичко е изрядно.
Ако не си на договор, трудно можеш да докажеш, че бачкаш там, поне според мен ;)

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Чет 23 фев 2012 23:06

Макси, подава се сигнал.
Инспекцията идва през деня, през работно време.
Обикновено раздават едни въпросници на служителите. По този начин се цели да се получи информация от самите служители.
Кофтито е че в тази ситуация, обикновено хората се притесняват да не си загубят работата и не пишат истинските отговори. Обикновено са лелички, някои от тях се разхождат и си говорят с работниците да съберат информация от тях самите.

Това е което се сещам на първо време. Винаги се намира по нещо, освен ако работодателя ти не се "договори" нещо с тях, но обикновено се отнася акт. Особено ако е голяма фирма с изрядна документация минават метър с парички под масата.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 23 фев 2012 23:29

Милослав написа:Макси, подава се сигнал.
Инспекцията идва през деня, през работно време.
Обикновено раздават едни въпросници на служителите. По този начин се цели да се получи информация от самите служители.
Кофтито е че в тази ситуация, обикновено хората се притесняват да не си загубят работата и не пишат истинските отговори. Обикновено са лелички, някои от тях се разхождат и си говорят с работниците да съберат информация от тях самите.

Да, предполагам доста хора ще ги е страх да напишат истината, но от друга страна ако въпросниците са анонимни мисля ще има изненади mhihi . Иначе въпросната фирма преди няколко години отнесе солена глоба точно от инспекцията и определени неща се промениха, по отношение на онова, за което беше проверката.

Сериозните нарушения са именно свръх удълженото работно време без почивки и именно тези неща искам да станат достояние на проверяващите.

Само за инфо, преди години се е работело и по 20-24-26 нон стоп, при това не инцидентно, а дни наред, с почивка 8-10 часа да поспиш и обратно на плантацията. Рекорда е бил към 36 часа на работното място, смятай... :beat_butt2

Последна промяна от maxpayne на Чет 23 фев 2012 23:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Чет 23 фев 2012 23:32

Мисля че начина да станат достояние са именно тези въпросници.
Но не помня дали са анонимни или не ...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 23 фев 2012 23:41

има лесно ако колегата не иска да е анонимен...ако се пази и те няма да направят нищо.Ако се оплачи лично,вече няма как да не реагират.Само дето ще остане без работа,тея неща са ясни

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Мнениеот ilia_d008 » Пет 24 фев 2012 1:48

На анонимни жалби не открикват,обаче нищо не пречи да отидеш да подадеш жалбата лично и те те питат дали искаш да останеш анонимен(работодателя няма да разбере от кого е жалбата)!Задължително си носи трудовия договор искат го като доказателство че работиш там,направи си копие!Дано уцелиш някой надъхан инспектор та да стане интересно за работодателя инак е замазване на очите-личен опит!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 24 фев 2012 11:22

ilia_d008 написа:На анонимни жалби не открикват,обаче нищо не пречи да отидеш да подадеш жалбата лично и те те питат дали искаш да останеш анонимен(работодателя няма да разбере от кого е жалбата)!

Склонен съм да се усъмня - един от пътите, коти са ги викали за въпросната фирма от ръковдството по спеност опразниха офисите 2 часа предварително, може да са си намерили вътрешен човек. Освен това не става дума за мен, а хората, които работят там ги е страх малко или много. Пример - преди няколко години едно момче решава да събере подписка от колегите си, за да направят нещо като местни синдикати. Започва да обикаля стаите, на третата стая идва охраната и директно го изхвърлят от сградата. На момента.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 24 фев 2012 11:38

Не мисля, че би имало ефект, ако не дойде телевизията.
Иначе ще дойдат инспекторите ще вземат някой лев под масата, ще установят че всичко е нормално и ще си заминат. Подалият сигнал едва ли ще остане анонимен и ще си отнесе последствията.
В България защитени свидетели се осветяват, че един сужител, подал жалба ли ще остане анонимен.
За да си позволи една фирма такова своеволие тя 100% може да си го позволи - или има "къртица на подходящо място" или има някой "силен", който да я пази отгоре и т.н.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 24 фев 2012 12:01

Тая работа с проверка няма да се оправи/лично мнение/.
Не знам за каква фирма иде реч, но ще кажа от опит какво разбрах.
Подобни издевателства, но в шивашка фирма. Работа по 12-15 часа на ден /според договора 8/, работа в събота до когато преценят шефовете на фирмата /обикновено поне до 8 вечерта/, лоши условия и прочее.
Отиват инспекцията на проверка, никой не смее да каже до кога и как се работи/практиката от предни случай е който каже нещо да си тръгва преди инспекция.../, на тия карти не се пише нищо сериозно. Инспекторите обикалят малко, завъртят през офиса, пият по едно кафе, подарят им нещо и нищо не е било. Това се е случвало и в събота/на дни когато и инспекцията работи/. Само че какъв е номера? Понеже се работи на петдневна седмица по договор в тая фирма, се прави график с работните дни. На графика пише че еди кой си цех ще работи в събота, но ще почива в понеделник поради производствена необходимост. Хубаво, ама тоя график на края на деня изчезва и се появява друг, според който в събота не е работено, а от понеделник си започва нормална работна седмица.
Документите показват че не се работи в събота, хората не смеят да кажат че се работи, инспекторите няма кво да направят....
За посещенията на инспекторите, знам че обикалят само през тяхното си работно време.
Единствен шанс виждам в писането до разследващите журналисти, вероятно нещата стават в София, няма да им е далеч. Работата е там че и тия хора са затрупани от сигнали, а имат по 1-2 предавания и избират с кое да се занимават :(

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 24 фев 2012 18:25

той щом пита значи се е навил.Да пробва първо анонимно,като направи и напише на жалбата че е с преписка до инспекция по труда,нап,прокуратура...че да се стреснат.Посе втори сигнал с копие до телевизия и така.А нека като додат да отият номера,тогава ще се разкрие но и тях ще отнесе...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 24 фев 2012 18:32

Iezekil написа:той щом пита значи се е навил.Да пробва първо анонимно,като направи и напише на жалбата че е с преписка до инспекция по труда,нап,прокуратура...че да се стреснат.Посе втори сигнал с копие до телевизия и така.А нека като додат да отият номера,тогава ще се разкрие но и тях ще отнесе...

Анонимни сигнали не разглеждат.
Ако си мислиш че ще останеш анонимен - не се залъгвай. Идват на проверка и като се съберат с шефа му казват кой е пуснал жалбата.
"Кой е пуснал жалбата?"
"Едикой си. Ама не го знаете от мен, щото ми замина работата"
"ОК. Много ви благодаря. Ето ви тоя 100 лв да се почерпите с колегите"

И двата случая ги казвам от личен опит!

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 24 фев 2012 18:47

в момента всичко се е раздвижило и активизирало много сериозно
сега ти е момента да подадеш сигнал и да чакаш

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 24 фев 2012 18:52

Да,преди беше така,значи по добре да вика телевизия да го снимат и да чакаме някой да се самосезира?Тук освен за труда трябва да се подаде сигнал и в данъчното.Пък да им каже,че ако си загуби работата,ще подаде жалба в прокоратурата за търговия с влияние,то по тая логика да си седим и да им опъваме тяхната мама и да мълчим.Ша са плюнчат че който искал доходи си търсел втора работа-е ка като им бачка по 20 часа в денонощие?И аз съм бил така и знам,отива срща се с някой инспектор,обяснява му оня му казва къв е реда и ко може да се нправи и дда решава.Тук и да умуваме нищо н се знае,да пише на социалния министър тогава/ако има такъв/.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”