Някой знае ли как седи въпроса с подаване на сигнал към инспекция по труда по повод работно вреве от по 14-16 часа, 15-20 последователни работни дни без почивен ден и други своеволия? Тоест как да се направи проверка в 1 през нощта, когато от инспекцията не работят? И как да се установи, че хората не са почивали седимици наред?
Благодаря
Проверка от инспекция по труда?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Проверка от инспекция по труда?
то сигнал ще се подаде,ама дали ще има ответна реакция...Ако толкова си насъбрал,пробвай със сигнал в телевизията,разследващите репортери.Много пъти съм казвал,ако имаха желание щяха да се разходят една-две съботи по обектите и да изловят всички,че са осигурени на петдневка...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Човек, не знам как точно седи въпроса с повикването и пускането на жалба, но можеш да се разходиш до Витошка и Алабин (ако си от София) и да говориш с тях на място. Толкова сериозно са се надъхали тия от инспекцията, че няма как да не ти обърнат внимание! А дойдат ли, става страшно! Актовете са по примерно от 5000 до 15 000лв. Има и по-леки, но за това, което казваш ще им съдерат кожите!
Ако си на договор мога да ти подскажа няколко работи, за които евентуално да ги подадеш оплакване. Едва ли всичко е изрядно.
Ако не си на договор, трудно можеш да докажеш, че бачкаш там, поне според мен
Ако си на договор мога да ти подскажа няколко работи, за които евентуално да ги подадеш оплакване. Едва ли всичко е изрядно.
Ако не си на договор, трудно можеш да докажеш, че бачкаш там, поне според мен

- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Макси, подава се сигнал.
Инспекцията идва през деня, през работно време.
Обикновено раздават едни въпросници на служителите. По този начин се цели да се получи информация от самите служители.
Кофтито е че в тази ситуация, обикновено хората се притесняват да не си загубят работата и не пишат истинските отговори. Обикновено са лелички, някои от тях се разхождат и си говорят с работниците да съберат информация от тях самите.
Това е което се сещам на първо време. Винаги се намира по нещо, освен ако работодателя ти не се "договори" нещо с тях, но обикновено се отнася акт. Особено ако е голяма фирма с изрядна документация минават метър с парички под масата.
Обикновено раздават едни въпросници на служителите. По този начин се цели да се получи информация от самите служители.
Кофтито е че в тази ситуация, обикновено хората се притесняват да не си загубят работата и не пишат истинските отговори. Обикновено са лелички, някои от тях се разхождат и си говорят с работниците да съберат информация от тях самите.
Това е което се сещам на първо време. Винаги се намира по нещо, освен ако работодателя ти не се "договори" нещо с тях, но обикновено се отнася акт. Особено ако е голяма фирма с изрядна документация минават метър с парички под масата.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Милослав написа:Макси, подава се сигнал.
Да, предполагам доста хора ще ги е страх да напишат истината, но от друга страна ако въпросниците са анонимни мисля ще има изненади

Сериозните нарушения са именно свръх удълженото работно време без почивки и именно тези неща искам да станат достояние на проверяващите.
Само за инфо, преди години се е работело и по 20-24-26 нон стоп, при това не инцидентно, а дни наред, с почивка 8-10 часа да поспиш и обратно на плантацията. Рекорда е бил към 36 часа на работното място, смятай...

Последна промяна от maxpayne на Чет 23 фев 2012 23:32, променено общо 1 път.
- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Мисля че начина да станат достояние са именно тези въпросници.
Но не помня дали са анонимни или не ...
Но не помня дали са анонимни или не ...
- Iezekil
има лесно ако колегата не иска да е анонимен...ако се пази и те няма да направят нищо.Ако се оплачи лично,вече няма как да не реагират.Само дето ще остане без работа,тея неща са ясни
- ilia_d008
- Автомобил: VW Golf III GTI
- Двигател: ABF 1995
На анонимни жалби не открикват,обаче нищо не пречи да отидеш да подадеш жалбата лично и те те питат дали искаш да останеш анонимен(работодателя няма да разбере от кого е жалбата)!Задължително си носи трудовия договор искат го като доказателство че работиш там,направи си копие!Дано уцелиш някой надъхан инспектор та да стане интересно за работодателя инак е замазване на очите-личен опит!
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ilia_d008 написа:На анонимни жалби не открикват,обаче нищо не пречи да отидеш да подадеш жалбата лично и те те питат дали искаш да останеш анонимен(работодателя няма да разбере от кого е жалбата)!
Склонен съм да се усъмня - един от пътите, коти са ги викали за въпросната фирма от ръковдството по спеност опразниха офисите 2 часа предварително, може да са си намерили вътрешен човек. Освен това не става дума за мен, а хората, които работят там ги е страх малко или много. Пример - преди няколко години едно момче решава да събере подписка от колегите си, за да направят нещо като местни синдикати. Започва да обикаля стаите, на третата стая идва охраната и директно го изхвърлят от сградата. На момента.
Не мисля, че би имало ефект, ако не дойде телевизията.
Иначе ще дойдат инспекторите ще вземат някой лев под масата, ще установят че всичко е нормално и ще си заминат. Подалият сигнал едва ли ще остане анонимен и ще си отнесе последствията.
В България защитени свидетели се осветяват, че един сужител, подал жалба ли ще остане анонимен.
За да си позволи една фирма такова своеволие тя 100% може да си го позволи - или има "къртица на подходящо място" или има някой "силен", който да я пази отгоре и т.н.
Иначе ще дойдат инспекторите ще вземат някой лев под масата, ще установят че всичко е нормално и ще си заминат. Подалият сигнал едва ли ще остане анонимен и ще си отнесе последствията.
В България защитени свидетели се осветяват, че един сужител, подал жалба ли ще остане анонимен.
За да си позволи една фирма такова своеволие тя 100% може да си го позволи - или има "къртица на подходящо място" или има някой "силен", който да я пази отгоре и т.н.
Тая работа с проверка няма да се оправи/лично мнение/.
Не знам за каква фирма иде реч, но ще кажа от опит какво разбрах.
Подобни издевателства, но в шивашка фирма. Работа по 12-15 часа на ден /според договора 8/, работа в събота до когато преценят шефовете на фирмата /обикновено поне до 8 вечерта/, лоши условия и прочее.
Отиват инспекцията на проверка, никой не смее да каже до кога и как се работи/практиката от предни случай е който каже нещо да си тръгва преди инспекция.../, на тия карти не се пише нищо сериозно. Инспекторите обикалят малко, завъртят през офиса, пият по едно кафе, подарят им нещо и нищо не е било. Това се е случвало и в събота/на дни когато и инспекцията работи/. Само че какъв е номера? Понеже се работи на петдневна седмица по договор в тая фирма, се прави график с работните дни. На графика пише че еди кой си цех ще работи в събота, но ще почива в понеделник поради производствена необходимост. Хубаво, ама тоя график на края на деня изчезва и се появява друг, според който в събота не е работено, а от понеделник си започва нормална работна седмица.
Документите показват че не се работи в събота, хората не смеят да кажат че се работи, инспекторите няма кво да направят....
За посещенията на инспекторите, знам че обикалят само през тяхното си работно време.
Единствен шанс виждам в писането до разследващите журналисти, вероятно нещата стават в София, няма да им е далеч. Работата е там че и тия хора са затрупани от сигнали, а имат по 1-2 предавания и избират с кое да се занимават
Не знам за каква фирма иде реч, но ще кажа от опит какво разбрах.
Подобни издевателства, но в шивашка фирма. Работа по 12-15 часа на ден /според договора 8/, работа в събота до когато преценят шефовете на фирмата /обикновено поне до 8 вечерта/, лоши условия и прочее.
Отиват инспекцията на проверка, никой не смее да каже до кога и как се работи/практиката от предни случай е който каже нещо да си тръгва преди инспекция.../, на тия карти не се пише нищо сериозно. Инспекторите обикалят малко, завъртят през офиса, пият по едно кафе, подарят им нещо и нищо не е било. Това се е случвало и в събота/на дни когато и инспекцията работи/. Само че какъв е номера? Понеже се работи на петдневна седмица по договор в тая фирма, се прави график с работните дни. На графика пише че еди кой си цех ще работи в събота, но ще почива в понеделник поради производствена необходимост. Хубаво, ама тоя график на края на деня изчезва и се появява друг, според който в събота не е работено, а от понеделник си започва нормална работна седмица.
Документите показват че не се работи в събота, хората не смеят да кажат че се работи, инспекторите няма кво да направят....
За посещенията на инспекторите, знам че обикалят само през тяхното си работно време.
Единствен шанс виждам в писането до разследващите журналисти, вероятно нещата стават в София, няма да им е далеч. Работата е там че и тия хора са затрупани от сигнали, а имат по 1-2 предавания и избират с кое да се занимават

- Iezekil
той щом пита значи се е навил.Да пробва първо анонимно,като направи и напише на жалбата че е с преписка до инспекция по труда,нап,прокуратура...че да се стреснат.Посе втори сигнал с копие до телевизия и така.А нека като додат да отият номера,тогава ще се разкрие но и тях ще отнесе...
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:той щом пита значи се е навил.Да пробва първо анонимно,като направи и напише на жалбата че е с преписка до инспекция по труда,нап,прокуратура...че да се стреснат.Посе втори сигнал с копие до телевизия и така.А нека като додат да отият номера,тогава ще се разкрие но и тях ще отнесе...
Анонимни сигнали не разглеждат.
Ако си мислиш че ще останеш анонимен - не се залъгвай. Идват на проверка и като се съберат с шефа му казват кой е пуснал жалбата.
"Кой е пуснал жалбата?"
"Едикой си. Ама не го знаете от мен, щото ми замина работата"
"ОК. Много ви благодаря. Ето ви тоя 100 лв да се почерпите с колегите"
И двата случая ги казвам от личен опит!
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
в момента всичко се е раздвижило и активизирало много сериозно
сега ти е момента да подадеш сигнал и да чакаш
сега ти е момента да подадеш сигнал и да чакаш
- Iezekil
Да,преди беше така,значи по добре да вика телевизия да го снимат и да чакаме някой да се самосезира?Тук освен за труда трябва да се подаде сигнал и в данъчното.Пък да им каже,че ако си загуби работата,ще подаде жалба в прокоратурата за търговия с влияние,то по тая логика да си седим и да им опъваме тяхната мама и да мълчим.Ша са плюнчат че който искал доходи си търсел втора работа-е ка като им бачка по 20 часа в денонощие?И аз съм бил така и знам,отива срща се с някой инспектор,обяснява му оня му казва къв е реда и ко може да се нправи и дда решава.Тук и да умуваме нищо н се знае,да пише на социалния министър тогава/ако има такъв/.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”