Работа, живот и стандарт в Словения

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Работа, живот и стандарт в Словения

Мнениеот joromnt » Сря 21 ное 2012 18:58

Здравейте колеги, имам нужда от мнение/съвет/препоръка относно живот и работа в Словения/Марибор.
Интересува ме всичко. Цени на квартири, цени на консумативи, цената на хляба дори. Скъпо ли да се ползва лична кола, говоря за такси да няма непосилни някакви, иначе цената на горивото вероятно е като тук. Удачно ли е да се живее по-далеч от работата и да се пътува ежедневно до нея? Цените на мобилните услуги какви са, опциите чужденец да си има интернет какви са? Различава ли се много начина на живот в България с този в Словения? Какво да очаквам, Словения по-бяла държава от България ли е, или си е същата дивотия като тук...
И не на последно място, при пътуване до там с автомобил, по маршрут България-Сърбия-Босна и Херцеговина-Хърватска-Словения необходим ли е задграничен паспорт? Сърбия мисля се минава с лична карта, Словения и Хърватска са в ЕС, но за Босна нищо не знам...
Въобще, всичко което разбера ще е от полза :(

Потребителски аватар
B12Gold
Автомобил:
Двигател:

Re: Работа, живот и стандарт в Словения

Мнениеот B12Gold » Пет 23 ное 2012 11:05

Пътя май ти е България - Сърбия през Белград - Хърватска през Загреб - Словения.
Не се минава през Босна. Този път сме го минавали с кола и само с лични карти.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пет 23 ное 2012 11:26

joromnt написа:Словения по-бяла държава от България ли е, или си е същата дивотия като тук...

Дивотия ли...Словения би било по-адекватно да се сравнява с Австрия :012:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пет 23 ное 2012 11:29

Със сигурност мога да ти кажа,че каквото и да работиш,ще ти е по-висока заплатата от колкото тук mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 23 ное 2012 12:34

Varbona написа:
joromnt написа:Словения по-бяла държава от България ли е, или си е същата дивотия като тук...

Дивотия ли...Словения би било по-адекватно да се сравнява с Австрия :012:

:да:
тя се води най-добре справилата се страна с "прехода" и по икономически показатели е около или дори над средното за ЕУ, нищо общо нема с бг :) Словакия е друг въпрос :)

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пет 23 ное 2012 13:30

И Словакия макар и по- беден брат на Чехия е пъти по- добре от нас, животът е по- уреден, а жените там са :bowdown :mrgreen: Колегите ми от Словения взимат доста по- висока заплата от моята

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 23 ное 2012 13:32

feikot написа:Със сигурност мога да ти кажа,че каквото и да работиш,ще ти е по-висока заплатата от колкото тук mhihi

По-голямата заплата не му гарантира по-добра покупателна способност. Особено като трябва да се плаща и квартира в държава с по-висок стандарт от нашия...

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Пет 23 ное 2012 13:56

Имам много приятели словенци ще разпитам и ще пиша.Иначе ти препоръчвам любляна пред марибор ако нямаш нещо конкретно там предвид.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 23 ное 2012 21:20

Относно пътуването, не съм сигурен. За Сърбия и Хърватска знам че се минава само с лична карта. За Босна не съм сигурен, но ако трябва паспорт ще правя.
Иначе относно въпроса ми за дивотията да поясня. Ами не знам какво е положението, аз ако знам, няма да седна да питам във форума.
Имам оферта за работа, но просто искам да претегля плюсовете и минусите преди да приема/откажа. Не са ми ясни доста неща, за това питам ако някой има по-точна представа. Честно казано най ме плашат цените на храната... В ЕС са, предполагам че ще гонят стандарт. Сметки и наем се плащат един път в месеца, ама се яде всеки ден по няколко пъти ....

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пет 23 ное 2012 22:22

Точно храната ще ти е най- малкият проблем. Ако не се храниш по заведения, а пазаруваш от големите вериги храната е на същите цени като тук, а е и по- качествена. Мен по биха ме притеснявали наема и транспорта като разходи.

Потребителски аватар
Weezy
Автомобил: VW Golf mk2 1987
Двигател: JP
Контакти:

Мнениеот Weezy » Пет 23 ное 2012 23:01

joromnt написа:Относно пътуването, не съм сигурен. За Сърбия и Хърватска знам че се минава само с лична карта. За Босна не съм сигурен, но ако трябва паспорт ще правя.
Иначе относно въпроса ми за дивотията да поясня. Ами не знам какво е положението, аз ако знам, няма да седна да питам във форума.
Имам оферта за работа, но просто искам да претегля плюсовете и минусите преди да приема/откажа. Не са ми ясни доста неща, за това питам ако някой има по-точна представа. Честно казано най ме плашат цените на храната... В ЕС са, предполагам че ще гонят стандарт. Сметки и наем се плащат един път в месеца, ама се яде всеки ден по няколко пъти ....

Точно пък храната няма какво да те притеснява, в почти цяла Европа храната е в пъти по-качествена от нашата, а е на по-ниски цени (повечето неща) :screwy Като изключим Франция, там си е е@ало майката ;) Не е излишно да си изкараш паспорт.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 28 ное 2012 21:51

А да попитам някой запознат има с мобилните им услуги? Интернет-а в т.н. бели държави знам че е слаб и е скъпо удоволствие, но все пак трябва да се пусне някакъв, за форумче, за скаип...
А цените ме притесняват точно поради факта че страната е в ЕС, стандарта им е висок, и граничат с Италия, с Австрия, имат Алпи... Тва са неща който не предполагат да е евтино. Да, доходите ще са по-високи, но при по-високи разходи, високата заплата сама по себе си не означава много...

Потребителски аватар
Милата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Милата » Нед 02 дек 2012 7:04

Тук попаднах на една статия за Словения. Не знам доколко е обективна, но ако е вярно, явно и там положението не е "цветя и рози". Ясно е, че проблеми има навсякъде в момента, просто давам още една гледна точка към проблема. Дано да съм била полезна на автора.

P.S. В този сайт има списък с мобилните оператори там. Предполагам, че на страницата на всеки ще има обявени тарифите им за разговори и интернет. Успех!

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Нед 02 дек 2012 10:53

Най-добре ще е да намериш българин, който живее там, той да ти разкаже с каквото се е сблъсквал.

Колегите са прави за храната. Заплатата ти е ако е адекватна на стандарта ще ти е най-малкия проблем.Алкохола и цигарите също са сериозен разход.
Скъпото в другите страни са жилище, здраве и образование. Здравни осигуровки, зъболекари и т.н могат да те разорят.
Но каквото и да е със сигурност е много по-добре откъм спокойствие на живот. Няма да имаш избор на кръчми и дискотеки, но в зависи от годините кой какво търси и най-важното за колко време и с какво намерение отиваш :mrgreen:

Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Special mk3 » Нед 02 дек 2012 11:01

Маршрута ти е България/Сърбия/Хърватска/Словения през Загреб да минеш на отиване е по далеч.
Минаваш само с лична карта.
в словения има Винетка която трябва да си закупиш ако си закупиш защото може да минеш и по национала.
За кола не са скъпи таксите/но са солени глобите превишение на скорост,неизправност и др боли доста. :evil:
като цяло има база за сравнение с Австрия.
Добри заплати,доста работни места.
Квартирите от 200/500евро зависи от това къде се намира може и повече.
Кумовете ни живеят там от 5г аз съм ги закарал.
и са много доволни бачкат в фабрика за месо по средно 1800е на месец зависи от дни на работа и др може да стигне и повече.
Въпрос на усърдност и решителност може да намериш и по скъпо платено.
Хлябът е на цена като в Австрия 69евро цента.
Добре си се ориентирал към Марибор.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”