строителни неволи по български

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
automan
Автомобил:
Двигател:

строителни неволи по български

Мнениеот automan » Съб 01 дек 2012 21:04

чудя се какво да направя! проблема е следния след много трудности и лишения успях да се включа в строеж на етаж от кооперация ,за нервите които изхабих до построяването няма да ви занимавам. след като приключи строежа и вече съм собственик мислех че малко поне съм се отървал , но уви забравих че живея не къде да е а в България. за парите които вложих получих течове от тръби, разпадащи се врати scare . криви подове течащ покрив.поисках обяснение от строителната фирма , но отговора им беше ние бяхме до тук . оправяй се! :mrgreen: изкам да попитам как да си потърся правата, ако изобщо имам такива , някой имал ли подобни български неволи? :banghead: :roll: що м и се струва , че Слави Трифонов е прав -че няма такава държава :screwy

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: строителни неволи по български

Мнениеот mely » Съб 01 дек 2012 22:07

Доколкото си спомням има гаранционен срок при строителството от 10 г.Ама при какви условия бешеее....търси и чети.
А ето ЗАКОН за УСТРОЙСТВО на ТЕРИТОРИЯТА
НАРЕДБА № 2 от 31 юли 2003 г.
За въвеждане в експлоатация на строежите
в Република България и минимални гаранционни срокове
за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството
(Обн., ДВ, бр.72 от 15 август 2003г.)
Глава четвърта
МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ,
СЪОРАЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ
Чл.20.(1) За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и
отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация(ползване) се определят
минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.
(2) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти
се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да
бъдат по-малки от минимални срокове, посочени в тази наредба.
(3) Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация
(издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).
(4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и
строителни обекти са:1. за всички видове ново изпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и на
земната основа под тях – 10 години;
2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 години;
3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и
съоръжения в не агресивна среда – 5 години, а в агресивна среда – 3 години;
4. за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития,
тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешните инсталации на сгради, с изключение на
работите по т.1,2 и 3 – 5 години.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 01 дек 2012 22:18

благодаря колега за разяснението , но друг начин да си потърся правата май си остава да заведа дело иначе няма оправия :banghead:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 01 дек 2012 22:36

Както е написано по-горе, това са задълженията на строителя. Има гаранционни срокове, които трябва да се спазват. Добре е да се уточни какво точно е записано в актовете по приемане на сградата от инвеститора, т.е. от теб, ако към този момент си бил вече собственик. Ако не става доброволно, става доброзорно. За съжаление в такива случаи делата са единствения начин.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Съб 01 дек 2012 23:01

за съжаление и аз мисля , че пак по български трябва да се разправяме т. е ст в съда. това ясно , само се питам още колко ли време трябва да мине докъто ние българите се научим да бъдем като хората. иначе приказките за Европа и красиви думи ще си останат само утопия :roll: не ми е за друго но като знам и съдебната ни система каква е maikomila нема такава държава !!!

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Нед 02 дек 2012 13:40

automan дразнещо е да обвиняваш държавата за личните си несгоди. По-горе са ти посочили как да си търсиш правата. Това не се случва само в България. По темата няма какво да се добави освен мои лични наблюдения върху строител, който си спази гаранцията при теч. Ако вашия конкретен се заинати си ползваш съдебната система и това е.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пон 03 дек 2012 12:40

nurv написа:automan дразнещо е да обвиняваш държавата за личните си несгоди. По-горе са ти посочили как да си търсиш правата. Това не се случва само в България. По темата няма какво да се добави освен мои лични наблюдения върху строител, който си спази гаранцията при теч. Ако вашия конкретен се заинати си ползваш съдебната система и това е.

аз обвинявам българския мантилитет, и като часност държвата защото всички ние сме държавата. и това не е само при строителството а във всички сфери на обществения живот. а да не давам и пример с автомобилите и колко автосервизи лъжат клиентите си. мисля че, докъто я караме така нищо добро не ни очаква :012:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 04 дек 2012 10:33

Хората са дали пари преди години и не са им почнали даже жилищата а съда нищо не може да им помогне щото строителя няма пукнат лев примерно а ти се оплакваш от тръби и врати и както е модерно в БГ ще ги съдиш.....ми успех в начинанието mhihi

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 04 дек 2012 11:38

@Stivi нещо по темата каза ли? Закона го защитава в конкретния случай и съда ще присъди спазване на условията по гаранцията. За това, което говориш ти е различен случай и няма нищо общо с проблема на колегата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”