Глобално затопляне

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Golfstrom
Автомобил:
Двигател:

Глобално затопляне

Мнениеот Golfstrom » Пет 26 яну 2007 15:03

приятно гледане :(

http://lydblog.wordpress.com/2007/01/17/

Последна промяна от Golfstrom на Пет 26 яну 2007 15:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 26 яну 2007 15:23

лесно е решението според мен и има едно име: алтернативо гориво....тоя мазен петрол е такава отживелица че чак ми е странно как не се дават зелени светлини на други проекти....ма то е като СПИН-а....докато лечението на 1 човек струва 10 000$ на година лекарство бял свят няма да види.....така и петролната индустрия докато има резерви в земята няма да се даде на друго гориво....всички сме виновни....

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 26 яну 2007 15:27

Интересно филмче, но... Не ми харесва това, че насаждат чувство за вина в обикновенния човек, а от него най-малко зависят нещата. Защото с тия по $2.5 милиарда на ден, които САЩ дават за войната в Ирак, могат да се направят много неща. Могат да се инвестират и в алтернативни и чисти източници на енергия. И в атомни електроцентрали. И в какво ли не. А и САЩ са единствената голяма икономика, която отказва да подпише международното споразумение за намаляване на вредните емисии. И вместо да ми правят филмчета как да ходя с трамвай на работа, и да живея на тъмно, да вземат да агитират някои (мало)умници от Белия дом...

П.С.: golfstorm, редактирай си поста с линка, защото се разтяга сайта отвратително. Има и други начини да се пуска линк, например ТАКА

Потребителски аватар
bomini
Автомобил: Audi A4 Quattro
Двигател: AVF
Контакти:

Мнениеот bomini » Пет 26 яну 2007 18:18

Кирил поведе хоро от циклони
Теорията за глобалното затопляне е блъф, твърди синоптикът Петър Янков

- Г-н Янков, нетипично явление ли са за Европа урагани като Кирил?
- Нека първо уточним понятията. Това не е ураган, а циклон или извънтропична буря. Урагани се наричат тропическите циклони, които се зараждат по южното крайбрежие на САЩ. А тези, които се образуват в Индийския океан, са тайфуни. Друг е въпросът, че скоростта на вятъра в Европа тези дни бе наистина "ураганна".
- Кое поражда подобни циклони в северното полукълбо?
- Почти винаги преносът на въздушните маси в Европа е свързан с въртенето на земното кълбо. Най-често този пренос е от запад на изток. Циклонът Кирил се зароди над Атлантическия океан и се обедини с предишния циклон, който се казваше Юрген. В момента неговият център вече е над Беларус и Русия. Силните ветрове в Западна и Централна Европа отслабват. Но се заражда друг циклон, макар и по-слаб, който ще премине през Британските острови. Така че времето над континента ще остане неустойчиво. Този "хоровод" от циклони по принцип е характерен за едно по-динамично, пролетно време. Но тази година януари прилича повече на март.
- Няма ли да има зима?
- От днес над планините ще започнат да духат силни южни ветрове. А това е най-сигурният симптом, че времето ще се развали, и то за по-дълго. Очакваме най-сетне средиземноморски циклон, или средиземноморско-унгарската депресия да обхване и нашата страна.
- Защо и унгарска?
- Средиземноморието е известно с различните пътища на зараждането на циклоните. Някои от тях тръгват от Централното Средиземноморие. В сряда очакваме именно такъв циклон да премине през Унгария и да влоши времето там, а следващият да премине през България, като донесе и очакваните снеговалежи.
- Наистина ли тази зима е най-топлата, откакто въобще се измерва температурите?
- В петък бяха отбелязани абсолютните максимуми за тази дата - до 21-23 градуса в Севлиево и на места в Ловешко и Плевенско. Същото важи за София, където живачният стълб стигна до 17 градуса. Не е било толкова топло от януари 1978 г. Но тази висока температура се дължи на вятъра, който мина над България и е свързан с циклона Кирил.
- Може ли да се говори за глобална промяна на климата?
- Тазгодишните необичайно високи за януари температури изобщо не са гаранция, че и следващата зима ще бъде толкова топла.
- Значи сте скептик към теорията за глобалното затопляне?
- По-скоро съм реалист. Скептиците са тези, които твърдят, че предстои глобалното затопляне на планетата. И че това е най-голямото събитие на новия век. Само че няма да се случи.
- Защо?
- Това са нормални капризи на климата. И всякакви твърдения, че за тях е виновна човешката дейност и най-вече промишленото замърсяване, са погрешни. Ако един учен си сложи ръка на сърцето, трябва да признае, че такива твърдения са направо елементарни. Едно изригване на вулкан може да предизвика емисии от въглероден двуокис, равни на тази, които цялата световна индустрия изхвърля за две години. Възможностите на природата са големи. Тя има изградени механизми за своето самопречистване.
- Защо тогава се вдига този шум?
- Просто много учени искат да си продължат своите изследвания и съответно да си осигурят нужните за тях средства. И по тази причина научните дискусии добиват често некоректни измерения. В които се включват учени със световна известност като Стивън Хокинг, той също вещае климатичен апокалипсис. Но като оперативен синоптик винаги съм твърдял, че трябва да има "метеорологичен" морал. Не бива да се плашат хората с това глобално затопляне. Ами ако пък настъпи обратното - малка ледникова епоха? Тогава по нашите ширини ще изчезне лятото, а в Сахара ще има умерен климат с валежи. И тя ще стане житницата на човечеството, каквато е била в дълбока древност. Какво ще стане, ако температурите се вдигнат, дори с 5 градуса? В Арктика и Антарктика примерно вместо минус 20 градуса ще стане минус 15. От което ледовете няма да се стопят, както плашат някои учени. Както виждате, спекулациите са наистина сериозни. Но хората вече знаят доста за тези проблеми. И учените, а и медиите, трябва да внимават и да представят нещата спокойно и професионално.
- Какви са прогнозите ви за следващия месец?
- Февруари ще бъде също относително топъл, но дъждовен. А в началото му ще има застудяване и слаб сняг.
- Значи няма опасност от воден режим?
- Язовирите са пълни с две трети от обемите си. Така че вода ще има. Просто не трябва да се разхищава.
- А какво ни очаква през годината?
- Когато зимата е топла като сега, пролетта обикновено е малко по-студена и влажна. Като цяло годината ще бъде малко по-сушава от обикновено.
- Значи народната формула "Мека зима - кораво лято" е вярна?
- Тази поговорка без съмнение е родена от вековни наблюдения и натрупан опит. Но ако се погледнат статистиките, ще се види, че тази закономерност далеч невинаги се случва. Народните поверия се сбъдват 50:50.
- В България напоследък се наблюдават и други нетипични за нашите географски ширини метеорологични явления, например торнадото. Не говори ли това, че все пак има промени в глобалния климат?
- Подобни ветрове като торнадото или смерча не са напълно непознати и за нашите географски ширини. Но са наистина рядкост. Както виждате, дори няма българска дума за тях. Те възникват на строго определени места и при строго определени температурни условия. Трябва да се получи голяма разлика или, както казваме, контраст в температурите на различните въздушни маси. В края на лятото край Созопол например почти всяка година се образува нещо като миниторнадо. Смерчове са се появявали и в района на София, по-точно на Витоша. Пистата "Ветровала" например е изградена именно след такъв смерч. Съдете сами каква е била неговата сила.
- Като заговорихме за ски писти, могат ли да са спокойни в зимните курорти, че ще има достатъчно сняг?
- Още след 26 януари скиорите могат да разчитат на снежна покривка между 50 до 90 см. Няма опасност от провал на сезона.

Константин СЪБЧЕВ

Взето от Стандарт
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-01-26&article=175535

Audi_RS*
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Audi_RS* » Пет 26 яну 2007 21:16

Това филмче е 6 минути и нищо не се обяснява като хората,за тези които наистина им пука и се вълнъват малко повече от този проблен искрено им препоръчвам да гледат An Inconvenient Truth на Ал Горе.. има го в торентите на дата и на арена даже вече със субтитри,гледайте и после си кажете мнението.. :wink:

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Пет 26 яну 2007 21:56

ACCELERATOR написа: ....Има и други начини да се пуска линк, например ТАКА

:офф Чудя се как го правите да се показват линковете така

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 27 яну 2007 0:35

AGS написа: :офф Чудя се как го правите да се показват линковете така

:офф ами харесай си едно мнение с такъв (да го наречем съкратен) линк, натисни бутона "ЦИТАТ", и наблюдавай какво е написано - без да го изпращаш (после натисни бутона BACK на browser-а си). Ако не ти стана ясно, мога да обясня (на лични напр.)

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Съб 27 яну 2007 0:42

Я дай на лични да не спамим темата...

:oops Разбрах как става.... :D

Потребителски аватар
teneketo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teneketo » Пон 29 яну 2007 8:51

Чел съм доста по темата "ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ "
Че повишаване на температурата има ( даже съм изнасял доклади докато бачках в БАН) , но чак такива крайни апокалиптични картини не трябва да се рисуват . Това може да е в следствие на цикличност ( каквато има през 11 години заради слънчевата активност ) .
А дали глобалното затопляне може да рпедизвика глобално застудяване - да теоритично е възможно и вече има писани неща по темата .
Е на нашата географска ширина нема да замръзнем :D

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 29 яну 2007 11:01

Ами аз не помня преди 11г да е било толкова топло. Помня като малък какви снегове имаше, особено в някои части на България... Климатът се променя, не само в България, и това е очевидно. И да се твърди, че това е нормално, след като става толкова бързо (в рамките на 10-15г. климатът доста се промени), според мен е несериозно. Но повечето хора обичат да вярват в това, което им се иска.

Потребителски аватар
Birdie
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Birdie » Пон 29 яну 2007 11:14

ACCELERATOR написа:Ами аз не помня преди 11г да е било толкова топло. Помня като малък какви снегове имаше, особено в някои части на България...

E точно преди единадесет години беше една от най-лютите зими, които аз съм виждал...няма да я забравя, защото бях в казармата и доста пъти бях караул при минус 20 градуса, че и отгоре, сменяхме се на час, не на два, един път с верижна машина ни изтеглиха камиона от преспите....януари, февруари и март на 1996 година бяха ужасна зима...смърт.... :evil:

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Пон 29 яну 2007 11:34

Аз пък помня лютите зими в Русия през 80-те...вече няма такива.Нямам предвид че не падат температурите а че не са постоянни,преди по 3 месеца сняг 30 санта и над -20 не се вдига.

Потребителски аватар
teneketo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teneketo » Пон 29 яну 2007 13:01

Ами аз не помня преди 11г да е било толкова топло. Помня като малък какви снегове имаше, особено в някои части на България... Климатът се променя, не само в България, и това е очевидно. И да се твърди, че това е нормално, след като става толкова бързо (в рамките на 10-15г. климатът доста се промени), според мен е несериозно. Но повечето хора обичат да вярват в това, което им се иска.

Е не се хващай за всяка моя дума просто с тия 11 г. дадох пример ( което е вярно и е така ) . ЧЕ има провишаване на Т е вярно , но все още не е изяснено каква е причината . Една от хипотезите е човешката дейност. Може да са куп други неща - аз точно това исках да кажа.

А че хората сме свине вярно е даже в един филм беше казано много точно -ВИРУСИ , но и че никой нищо не прави пак е вярно. Аз и вие ще сме само свидетели и участници и това е жалкото . Щото страни като САЩ които са едни от основните замърсители освен да си правят войни друго не ги е грижа. Ма може ли некой от нас да му каже нащо на "краваря" - предполагам не

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 29 яну 2007 13:11

помня е помня ала бала

има статистика! с точни цифри
повишението мисля е 1-2 градуса за 100 години...

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 29 яну 2007 13:14

По-важното в случая според мен е не статистическото повишение, а промяната на климата като цяло - тези урагани, наводнения... Топла зима.. Сухо лято.. Пролетта и есента - порои, наводнения..

Върни се в “ОФФ-Топик - други”