Има ли колеги които живеят(са живели) в Норвегия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Вто 08 яну 2013 19:43

Здравеите!
Предлагат ми работа там и ако може да споделите малко инфо за стандарта на живот там ще съм ви много благодарен :drunk
Ппредлагат ми около 10-11000 нок (чиста пара) + осигурена квартира , това достатъчно ли е за сам човек?

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Re: Има ли колеги които живеят(са живели) в Норвегия?

Мнениеот siso_k » Вто 08 яну 2013 20:15

Здрасти колега,

в Норвегия не съм бил, но все пак...

като сметнах колко евро са 11 000 крони излиза че са около 1500Е. При положение че имаш осигурена квартира разходите ти основно ще са за храна и коонсумативи. Тва според мен, като горе долу имам представа от стандарта в Англия, Германия и нашата мила Татковина, няма как да излезе повече от 1000 евро месечно. Което пък значи, че около 500 Е ще може да си заделяш настрана.

Ако тук не си наработа или бачкаш някоя работа за 500-600 лв. моя съвет е да приемеш работата в Норвегия. Не се знае като отидеш там и посвикнеш дали няма и нещо по-добро да намериш. Така че не го мисли много :да:

Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Вто 08 яну 2013 20:30

Там ме пращат в командировка от фирмата в която работя в България!
Преди два месеца се върнах от германия на малко по ниска заплата и ми беше добре :)
Но като се поразрових из нета малко се наплаших за Норвегия!
Инфото което можах да намеря е че ми трябват минимум 20 000 нок за да се преживява там :horror:

Потребителски аватар
Rad3v
Автомобил: Vw Golf 4 TDI
Двигател: ARL 2000g
Контакти:

Мнениеот Rad3v » Вто 08 яну 2013 20:46

1500€ е малко за там, там стандарта е доста по висок, а и работният час се заплаща скъпичко. Имам приятел който работи там, но трябва да го питам с точност как стоят нещата за да не говорим празни приказки ;)

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Вто 08 яну 2013 21:12

В Норвегия не съм бил, но съм бил в Швеция. За там 1500Е са смешни пари. Да, ок, квартирата е подсигурена, ама сметки, храна и т.н. Малко инфо - сандвич в 7/11 (seven/eleven - квартална бакалия) 4-5Е, да седнеш да вечеряш не по-малко от 20Е (аз като ходя там вечерям само в тайландски ресторант - ядене на корем за 20Е), бира в ресторант/бар - 6Е, бира в 7/11 - около 2,5Е, билетче за градски транспорт - 3Е, за таксита не ти трябва да знаеш, беше от порядъка на 2-2,5Е/км.
Да, цените на дрехи са доста прилични, пък и качеството е уникално.
Мои колеги там получават 3к+ и живеят приличен за техния стандарт живот.
Каквото и да решиш, успех! Аз като ходя там се връщам без пари, с пълни чанти с подаръци и с приятни спомени!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 08 яну 2013 21:32

Това да не е обявата, за цеховете за риба? Има коментирано по темата някъде, ставаше дума, че са малко полулегални нещата там на място.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 08 яну 2013 22:11

То тия пари,които обявяваш май са под социалната помощ.Един приятел ходи летата (обикновено се пада първия четвъртък на юли :Mr Green Fun ) да работи в един хотел.Събира чаршафи и т.нар. спално бельо и взима 40 евро на ЧАС !!! не знам с какво те будалкат,ама тия пари се изкарват за една седмица там.Отделно,че забравяш за нашенските благинки,ама по всички параграфи.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 08 яну 2013 22:29

Тези 11 000 крони имат ли данъци. Ако са чисти и водиш скромен начин на живот ще ти стигат. Пак казвам никакво глезене.
Скъп е градския транспорт. Около 600 крони за карта за един месец за метрото, но само за една зона. Примерно само център Осло.
Но като сложим, че средната заплата след данъци е 25 000 крони, а ти няма да плащаш наем, а може би и ток и вода, значи трябва да стигат.

Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Сря 09 яну 2013 16:24

лошото е че ако откажа е ще ме съкратят :banghead: ще се пробвам за няколко месеца как е и ако не ми хареса ще се върна
11000 е чиста пара (няма данъци) с включена квартира (ток,вода,парно....) и транспорт до работа

maxpayne написа:Това да не е обявата, за цеховете за риба? Има коментирано по темата някъде, ставаше дума, че са малко полулегални нещата там на място.

не е това работата а БГ фирма в която работя в сферата на електротехниката и електрооборудването!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 09 яну 2013 16:36

Добре де, за колегите писали, че по ресторанти е скъпо.
И в Германия по ресторанти е скъпо, но цените в магазина са почти колкото са тук. (основни продукти)
Предполага се, че колегата като отиде там, няма да е всяка вечер на ресторант, ами ще си яде вкъщи.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Сря 09 яну 2013 17:15

Какво го мислиш тогава? Наскоро и аз имах такова предложение от фирмата, в която работя - предлагам ти тази позиция, какво решаваш? Еми какво, то няма много варианти за избор, или приемаш или оставаш без пари.
Щом ще плащаш само за храна, също ако не пушиш и пиеш (прекалено :drunk ), значи може и да заделиш някой лев.

Потребителски аватар
jrc2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jrc2 » Сря 09 яну 2013 17:21

vodkoleq написа:лошото е че ако откажа е ще ме съкратят

Малко ОФФ.
Добре де,а кажете ми тва нормално ли е....ква е тая държава..кви са тия фирми...е за тва съм self employed щото такова условие ако ми кажат,направо ....... :bishop .Мое мнение разбира се.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 09 яну 2013 17:48

hooligans написа:Добре де, за колегите писали, че по ресторанти е скъпо.
И в Германия по ресторанти е скъпо, но цените в магазина са почти колкото са тук. (основни продукти)
Предполага се, че колегата като отиде там, няма да е всяка вечер на ресторант, ами ще си яде вкъщи.

от много време слушам това с основните продукти в Германия как са по-евтини от нашите.
Миналия месец реших да проверя. оказа се че в Германия боклуците наистина са по-евтини от същите боклуци при нас, което е нормално все пак са си немски боклуци. Говоря за бонбони, дъвки, салами, чипсове и прочее джънк фууд.
Обаче реших да проверя цените на качествената храна в същите магазини и се оказа че хубавото сирене е по-скъпо, хубавото месо е 10 пъти по-скъпо, качествените дрехи не на разпродажба са по-скъпи, всичко това сравнено с България.

с други думи, ако искаш да ядеш боклуци в Европата ще ти излезе по-евтино отколкото в България, но ако се грижиш за храната си трябва да се приготвиш да плащаш.

по темата, с 1500 евра в норвегия се обричаш на мизерия

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 09 яну 2013 18:10

Petrolhead написа:
hooligans написа:Добре де, за колегите писали, че по ресторанти е скъпо.

от много време слушам това с основните продукти в Германия как са по-евтини от нашите.
Миналия месец реших да проверя. оказа се че в Германия боклуците наистина са по-евтини от същите боклуци при нас, което е нормално все пак са си немски боклуци. Говоря за бонбони, дъвки, салами, чипсове и прочее джънк фууд.
Обаче реших да проверя цените на качествената храна в същите магазини и се оказа че хубавото сирене е по-скъпо, хубавото месо е 10 пъти по-скъпо, качествените дрехи не на разпродажба са по-скъпи, всичко това сравнено с България.

с други думи, ако искаш да ядеш боклуци в Европата ще ти излезе по-евтино отколкото в България, но ако се грижиш за храната си трябва да се приготвиш да плащаш.

по темата, с 1500 евра в норвегия се обричаш на мизерия

Добре, така да бъде :да:
Там килограм краставици е 0.40 еуро, а тук е 3лв.
Не говорех за дъвки и такива работи.
И тук боклуците са евтини и там.
И тук така наречените био продукти са скъпи, както и там.
Свинското е 10пъти по-скъпо, но и заплатите са много пъти по-високи

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Сря 09 яну 2013 18:28

Добре, така да бъде :да:
Там килограм краставици е 0.40 еуро, а тук е 3лв.
Не говорех за дъвки и такива работи.
И тук боклуците са евтини и там.
И тук така наречените био продукти са скъпи, както и там.
Свинското е 10пъти по-скъпо, но и заплатите са много пъти по-високи

Любимата ми заблуда, че в ЕВРОПА-та, ядене е евтино.....миналата година имах възможността да пазарувам в италиански супермаркет и мога да твърдя, че цените са като при нас, само че в евро, пример:
1 кг месо - 10Евро и нагоре ( тука 10лв и....)
1 сирене - от 10 до 20 евро ( и тука е така, сирене, кашкавал)
цигари - 5 евро ( тука 5лв )

п.п. нямам предвид боклуците като кисело мляко за 29 ст в някой вериги, боклуци има тука и там, ама като идем там ядем боклуци, тука не ги и поглеждаме и после обясняваме, че видиш ли, в ЕВРОПА-та храната е без пари....

Върни се в “ОФФ-Топик - други”