Преди 2 месеца приятелката ми си счупи кост от ръката, на предмишницата. Първия месец мина с лодка (не знам точно как се казва), защото имаше рана, след това снимаха, нямаше промяна. Сложиха гипс (раната се беше затворила), мина още един месец и днес махнаха гипса, снимахме. Абсолютно никаква промяна.
Съответно доктора преддложи 2 варианта - да гипсира пак с надеждата за чудо общо взето, но на снимката се вижда, че нещо пречи на костта да зарасне, та си е безсмислено.
Другия вариант е операция, да се сложи планка и с по 3 болта от 2те страни да се хване за костта.
Той каза, че планката няма да е много скъпа, 500-600 лв била (явно за тоя това са джобни пари). На въпроса ми от какъв материал - "желязо, стомана" (явно медицинска). Здравната каса поемала операцията, ама материалите ние си ги плащаме

Та въпросите ми са няколко:
1. То е ясно, че здравната ни система е малоумна, ама за всеки случай - ква е логиката пациента да си плаща материалите??
2. Подочух, че след като махнат пластината си я запазвали.. и съответно я ползват при друг случай. Това нормално ли е? Как така аз плащам пластина, ползвам я, взимат ми я, слагат я на друг, който също си я плаща.. Тия милионери ще станат за 2 месеца

3. Нормално ли е пластина от медицинска стомана, с размери (да речем) 3 на 5 см, барабар с 6 болта от същата материя, да струват 500-600 лв?
4. Има ли смисъл да ходим при друг ортопед за второ мнение?
5. Болезнено ли е след операцията, после периода на зарастване?
Въобще искам съвет и от пострадали и от лекари...
Благодаря предварително.