Скорости Shimano? Разлики

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Скорости Shimano? Разлики

Мнениеот scuba » Чет 05 сеп 2013 9:37

Някой може ли да ми каже каква е разликата в скоростите Шимано, които се ревошифт и обикновенните, които са с лостче за смяна. И кои са за предпочитане?

RevoShift
Изображение
Изображение

Обикновенни с лостче
Изображение

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Re: Скорости Shimano? Разлики

Мнениеот golfmk1 » Чет 05 сеп 2013 9:50

Различен е принципа на превключване, но аз бих заложил на тези които наричаш обикновени :wink

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Чет 05 сеп 2013 9:54

Еми разликата е, че RevoShift ги въртиш с дланта си, а другите се натискат само с палец и показалец, съответно за сваляне и качване на предавки. Някои модели на Шимано се натискат и само с палец.
Лично аз предпочитам моделите, които се превключват само с палец защото при RevoShift ако дръпнеш кормилото за да прескочиш някакво препятствие има опасност да превключиш скорост. Отделно от това, вместо да държиш здраво кормилото при спускане например, трябва да отделиш част от дланта си за превключване на скорости и съответно не държиш толкова здраво.
Но всичко зависи от това къде и как караш, RevoShift е идеален за колело за парка и за непретенциозни скоростни системи.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 05 сеп 2013 10:18

RevoShift имах на старото колело, сега съм с палцови и е в пъти по-удобно, но все пак въпрос на вкус.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Чет 05 сеп 2013 11:35

По-скоро RevoShift са обикновенни и най-нисък клас :mhihi
Команди с ръкохватки - т.нар. палцови са си най-добри :th_up

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Чет 05 сеп 2013 11:44

Е не е съвсем така, има команди на SRAM, които са тип RevoShift и не бих ги нарекъл точно нисък клас. :mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 05 сеп 2013 11:49

Моето колело е с Ревошифт...доста стар модел и си работят нормално,но е малко неудобно.Не го карам нон стоп,но когато го карам част от ръката ми е хванала ръкохватката и тя е малко по-дебела от самата дръжка на кормилото и е малко скунфузно при по-дълго каране.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 05 сеп 2013 12:05

На мен палцовите също са ми по-удобни, на жената колелото дойде с такива Ревошифт, карах го не ми харесаха и ги сменихме с палцови Shimano Acera, пак са в ниския клас но лично на нас са ни по-удобни за превключване.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Чет 05 сеп 2013 12:15

RevoShift от снимката са под 25лв и масово този тип са възможно най-нисък клас :wink
Тези от линка на SRAM са съвсем друг клас и въпреки това не са масови и популярни,стават за градско и за парка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 06 сеп 2013 9:27

Revoshift са от т.нар. Модел gripshift, т.е. Скоростите се сменят с участието на дланта. Има ги в два варианта с по-къса основа за смяна само с палец и показалец, и с по-дълга с участието и на средния пръст. специално при шимано това са нисък клас елементи предвидени да работят с нисък клас деклашори. Основното им предимство е че са лесни и практични за употреба от хора, който повече се возят отколкото карат. При по-динамично каране тази конструкция не е много удобна. Това е причината поради която високият клас елементи са палцови/с лостчета. СРАМ преди правеха основно такива команди и във високия клас, сега и те са на палцови. С две думи за градско/парково каране са ок и сравнено с аналогичния им клас палцови команди са ок. Но ако искаш лека полека да минаваш на по-горни класове команди си вземи още от сега палцови да свикваш.
Грипшифта има още едно предимство за което се сещам, лявата команда за предния деклашор не е с фиксирани позиции, което в този клас компоненти си е екстра, защото доста често се разцентроват и после веригата стърже, спира да качва зъбните колела и тн. При фиксираните позиции ти е заковано 1,2,3 и ако нещо се разбъзика губиш центровка мн лесно, докато тук реално имаш 10тина позиции за финно донаместване. При висок клас компоненти 123 си е 123.

От двата модела, които си показал, и ако говорим за парково каране бих ти препоръчал грипшифта. Още повече, че вторите са коминирани с лостче, което само по себе си не е оферта, ама това е друга тема :)

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Пет 06 сеп 2013 12:52

И аз да кажа, че съм покарал и аз някое друго колелце от всякакъв вид. Във всеки един момент бих предпочел смяната на скоростите да се осъществява чрез пръстите. Отделно това, че здравината е в пъти по голяма от "врътките". Успех.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 06 сеп 2013 13:16

тези на които викаш обикновенни са много по-удобни поне според мен

Потребителски аватар
Rabbit
Зайцевъд
Автомобил: Audi
Двигател: BAT 2005

Мнениеот Rabbit » Пет 06 сеп 2013 13:32

И аз предпичитам обикновените. Като гледам, всеки, който е карал по-сериозно ги предпочита.

sent from SGS3

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Пет 06 сеп 2013 14:35

Бягай далеч от тези врътки. Почти няма човек на който да са му удобни. На мен даже ми излизаха мазоли на пръстите от такива освен, че не са и удобни за преключване.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пет 06 сеп 2013 15:19

1997-1999 г карах един Крос с gripshift. В момента съм с палци. Даже нямам индикация на коя "предавка" съм :icon_lol
Категорично с палчетата е в пъти по-удобно. Gripshift - имам чувство, че го измислиха само, за да има нов, уникален дизайн, но както знаем всички - уникалността не винаги е практична.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”