Казус със общо мазе във блок-?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Казус със общо мазе във блок-?

Мнениеот Ivan_GT » Сря 30 окт 2013 15:12

Здравейте колеги.Ето каква е историята:
Наскоро купих апартамент в един блок.Тукашните блокове имат едно мазе точно до входа,както и по едно на всяка стълбищна площадка м/у етажите.
Мазетата се водят общи-т.е никой няма документ че притежава което и да е от тях.
Като цяло практиката по блоковете в града е мазето до входа да се ползва от десния апартамент на 1ви етаж(какъвто е моя),мазето м/у 1ви и 2ри етаж да се позва от десния ап. на 2ри ет. и т.н
Човека от който купих апартамента е ползвал това мазе(до входа),този от който той го е купил също го е ползвал.
Човека който ми продаде апартамента ми каза че на времето е имал дразги с комшийте и очаква да създадът проблеми и на мен.
Разбрахме се да си извади багажа и аз да вкарам някакъв мой(за да не смеят да разбиват)
Обаче онзи ден дядото на домоуправителя в блока му е звънял и го е молил да освободи мазето,за да можело той да го вземе,казал му е че били правили събрание в блока и били решили в това мазе да си пиели ракийка.
Моя човек му е казал-"Ти със зет ти(домоуправителя) може всряка вечер да си правиш събрание.Аз съм казал на момчето дето купи ап. че това мазе ще се ползва от него,както се е позвало от мен и от предишния собственик.Мазето ще се освободи само и единствено след като се освободят всички мазета на междустълбищните площадки!"
Сега в събота човека ще си извади багажа и аз ще вкарам вътре мой.
Въпроса ми е какво мога да направя ако някой посмее да разбива мазето(освен да му натроша каската,което няма да помогне)?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Казус със общо мазе във блок-?

Мнениеот myrshavija » Сря 30 окт 2013 15:29

Ще "натрошиш каската" на някой, защото искаш да ползваш нещо, което не е твое? Дано да не съм разбрал правилно. Аз ли съм луд или дебилите се множат с огромни темпове?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 30 окт 2013 15:37

Ivan_GT написа:Въпроса ми е какво мога да направя ако някой посмее да разбива мазето(освен да му натроша каската,което няма да помогне)?

Какво имаш предвид, юридически ли? Че какво да направиш, имота не е твой, не си упълномощен да го ползваш от останалите съсобственици. Интересно как стои случая ако има кражба на имущество, нищо, че ти ползваш помещението незаконно. Вероятно тогава можеш да подадеш жалба, някой адвокат ще каже.

От любопитство - левите апартаменти какво ползват?

Последна промяна от maxpayne на Сря 30 окт 2013 15:47, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Ivan_GT

Мнениеот Ivan_GT » Сря 30 окт 2013 15:38

Ще натроша каската на този който разбие нещо което се ползва от мен и вътре има мой вещи.Освен ако не покаже с документ ще той е собственик на мазето(което няма как да стане)!И по тая логика аз мога да си разбия всички междустълбищни мазета,без последствия защото не принадлежат на хората дето ги ползват така ли?
И ако разбие мазето което ползвам,вътре да кажем е имало скъпи вещи и изчезнат,кво праим?Или дори нищо да не е изчезнало ако кажа тук имаше климатик за ХХХХ лв. сега го няма кво праим?
Ще те помоля да се въздържаш от нарицателни определения,даже по-добре недей да пишеш в темата ми.

п.п. Тази тема я пуснах точно за да НЕ се стига до физическа саморазправа!Ама трябва лекичко да му сече пипито на човек за да го разбере....

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Сря 30 окт 2013 15:46

Ivan_GT написа:Ще натроша каската на този който разбие нещо което се ползва от мен и вътре има мой вещи.Освен ако не покаже с документ ще той е собственик на мазето...

А по тая логика ти можеш ли да покажеш документ, че да имаш правото да ползваш мазето? Или той е длъжен да покаже а ти не, щото видиш ли предишния собственик те е "упълномощил" с неговата си дума, че точно ти можеш да го ползваш. И да, и на мен ми е интересно левите апартаменти какво ползват? :gruebel
Ебаси малоумните теми напоследък, заклевам се. :no

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 30 окт 2013 15:47

Това аз ще ползвам щото видиш ли някой е ползвал и т.н не важи.Протокол от общо събрание и решение има ли.Най вероятно не.Така ,че ако домоуправителя свика такова и на него се реши...каквото и да е стига да е подкрепено с мнозинство, то влиза в сила.Така ,че не се надявай на приказките на предишния собственик.В стария апартамент примерно бяхме взели решение който ги ползва плаща наем.Може да е 5 лв на месец ама наем.
Ако не знаеш в тези мазета има и ток който се трупа на общия електромер - някой можи да си вари бурканите там така че......съберете се и го решете.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 30 окт 2013 15:52

Ivan_GT написа:Ще натроша каската на този който разбие нещо което се ползва от мен и вътре има мой вещи.Освен ако не покаже с документ ще той е собственик на мазето(което няма как да стане)!И по тая логика аз мога да си разбия всички междустълбищни мазета,без последствия защото не принадлежат на хората дето ги ползват така ли?
И ако разбие мазето което ползвам,вътре да кажем е имало скъпи вещи и изчезнат,кво праим?Или дори нищо да не е изчезнало ако кажа тук имаше климатик за ХХХХ лв. сега го няма кво праим?
Ще те помоля да се въздържаш от нарицателни определения,даже по-добре недей да пишеш в темата ми.

п.п. Тази тема я пуснах точно за да НЕ се стига до физическа саморазправа!Ама трябва лекичко да му сече пипито на човек за да го разбере....

Темата е твоя точно толкова, колкото и форумът е твой. Ако на някой не му сече пипето в тази тема, то ти печелиш първото място без конкуренция.
https://www.facebook.com/kurtene/posts/10151936247939889

Потребителски аватар
Ivan_GT

Мнениеот Ivan_GT » Сря 30 окт 2013 15:53

В такъв случай може да се зазидат всички общи мазета и никой да не ги ползва.Аз съм ОК с това.Както му е казал човека дето ми продаде апартамента-нека се освободят всички общи мазета и аз ще освободя това.Казах вече такава е практиката в зелия комплекс!Левия апартамент струва на половината на десния така че....

Пак моля : който не е компетентен по въпроса,и не може да даде съвет за решение на въпроса - по-добре да не пише в темата.

mely-ако ти не знаеш не става въпрос за София,Варна,Бургас....в тези мазета НЯМА ТОК,нито минава ел. инсталация,само една крушка!

Мършав,казах ти вече- У ЛЕВО!

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 30 окт 2013 15:58

това са общи части и навсякъде по блоковете се ползват не по предназначение и създават дразги. Не го ползвай да ти е мирна главата. В нашия блок се ползват от чистачката, защото има мивки и там жената си плакне парцали, кофи и т.н. Аз ползвах едно от помещенията известно време след изрично разрешение от домсъвета на общо събрание, сложих си ключ и т.н. но всичко това ми беше разрешено, защото спазвам добрия тон , разбирам се и помагам на всичките си съседи. С рогата напред няма да се разберете. Накрая ще го заключите и никой няма да го ползва.
Има и по-тежки случаи. Апартамента на първи етаж е един блок си беше съборил стената и си беше разширил хола в това помещение ?!?! След време един оглупял съсед събори стената и 2 седмици всички виждахме какво има в хола на човека докато не си изгради съборената от него стена, а с общи средства изградихме съборената от другия втора стена... та , накратко.... забрави това помещение, какво сте се разбирали и т.н. не е важно, има си нотариален акт и там пише какво си купил, наел...

Потребителски аватар
Ivan_GT

Мнениеот Ivan_GT » Сря 30 окт 2013 16:05

Съгласен съм с написаното от теб колега,НО,ние нямаме чистачка,нито мифки в мазетата,даже и домсъвет нямаме,т.е. има някакъв измислен домоуправител откакто вкараха закона "ако няма домоуправител-глоба на блока".
Няма проблем да освободя мазето,но нека и другите който ползват общи мазета ги освободят(както е било при вас).
Няма да позволя някакъв чичак "дедо на домоуправителя" да ми се прави на тарикат!

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 30 окт 2013 16:11

Принципа - може и аз да не съм добре -важно е он да е зле важи в пълна сила.
Ivan_GT написа:
mely-ако ти не знаеш не става въпрос за София,Варна,Бургас....в тези мазета НЯМА ТОК,нито минава ел. инсталация,само една крушка!

това не пречи да се ползва -айде инсталацията е слаба ама 1 Kw ще издържи.
Изображение

Пак ти казвам -общо събрани е с решение.Това е изхода.Протокол - черно на бяло кой,какво ,как.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 30 окт 2013 16:15

Ivan_GT написа:Мършав,казах ти вече- У ЛЕВО!
Твое ляво или мое ляво? Като седна в колата лявото или като застана пред колата? Да не стане някаква грешка? Виж пак линка от горния ми пост!

Потребителски аватар
Ivan_GT

Мнениеот Ivan_GT » Сря 30 окт 2013 16:18

Пак ти казвам,общи събрания не се правят,има домоуправител само за пърлама.
Крушката е прекарана от моя апартамент в мазето(кухнята ми е над него).
Аз за този ап. съм бройл пари(не малко),другите с какво са ПО от мен че да ползват общите мазета,а аз това не?
Принципа не е "аз не сакам да сам добре,сакам другио да е зле",по скоро е - аз не съм балък,никой не ми е дал нещо даром,за да отстъпя нещо на някого просто така!

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 30 окт 2013 16:33

Общите части на блока се решава кой и как да ги ползва с легитимно решение на общото събрание по предназначение (не може да се сменя). Когато няма решение, се ползват по предназначение от всички собственици. Общите части затова са общи, защото са обща собственост на всички собственици, а не защото задължително се ползват от всички. Но промени и ползване - само с разрешение на собствениците. Туй е. Казуса е пределно прост. Кво се отяждате тука ;)

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 30 окт 2013 16:38

Ivan_GT написа:Аз за този ап. съм бройл пари(не малко),другите с какво са ПО от мен че да ползват общите мазета,а аз това не?
Принципа не е "аз не сакам да сам добре,сакам другио да е зле",по скоро е - аз не съм балък,никой не ми е дал нещо даром,за да отстъпя нещо на някого просто така!

А тези от левите апартаменти, където явно прати да се нанесе и myrshavija (нали така му каза, у лево), те на кой принцип са? Какво отстъпване има тук, взимаш нещо, което не е твое, само защото и други хора във входа го правят. И после питаш "ама как да се защитя, ако ми попречат да продължа да си правя това нередно нещо". Освен, че ще им счупиш главите, разбира се. Честно, какво ви става напоследък бе, хора? Слънчеви изригвания ли има?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”