:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Въпрос относно банки и получаване на пари по сметка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос относно банки и получаване на пари по сметка

Мнениеот buFka » Пет 23 фев 2007 14:31

Значи искам да преведа дадена сума към България по банков път, интересува ме, дали получателя на сумата плаща нещо, тоест от тази сума дали му удържат нещо. Освен това, ако превода ми е в евро в каква валута ги получава (предполагам, че е в левове, но не съм сигурен)?

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Пет 23 фев 2007 14:36

Значи преди време ми превеждаха пари от Англия през банка. В българската банка ми казаха с коя английска банка работят (имат споразумения накакви ли не знам точно) и ако ми преведат парите преза въпросната английска банка, таксите по превода са по-ниски, дори символични.
За целта си направих сметка в Джи Би Пи-та, както се изрази служителката :lol: и парите ми бяха преведени по нея. Пак в Джи Би Пи-та mhihi

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 23 фев 2007 14:37

Стиви Джи написа:Значи преди време ми превеждаха пари от Англия през банка. В българската банка ми казаха с коя английска банка работят (имат споразумения накакви ли не знам точно) и ако ми преведат парите преза въпросната английска банка, таксите по превода са по-ниски, дори символични.
За целта си направих сметка в Джи Би Пи-та, както се изрази служителката :lol: и парите ми бяха преведени по нея. Пак в Джи Би Пи-та mhihi

Е що аджеба трябва ти да плащаш някви такси бе, те тва не го разбирам :(

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Пет 23 фев 2007 14:40

buFka, на мен майка ми като ни е пращала от Испанско нищо не са ми искали. Таксата за превода си я плаща тя. Но не съм сигурен това дали не зависи от системата (или там не знам как се нарича) на трансфера - майка им ползва... хм... май нещо като Smith & Smith се казваше, и това не помня точно :-)

Едит: А за това в каква валута се получават - в каквато искаш. Като са ми пращали евро, в банката ме питат в евро ли ги искате и аз мога да поискам в лева, смятат ги по курса и ти ги дават.

Последна промяна от kotse_botse на Пет 23 фев 2007 14:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Пет 23 фев 2007 14:40

Ми нещо си удържат там, щото все пак не е превод между различни клонове на една банка. Ти провире, мисля че в БГ има Дрезднер Банк или как й е там името, дали има некви такси от един клон в друг. Еба ли го, не съм разпитвал по-подробно. Като чух Уестърн юниън как ще ме одрусат въобще не съм правил проблем за некви стинки.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 23 фев 2007 14:42

Стиви Джи написа:Ми нещо си удържат там, щото все пак не е превод между различни клонове на една банка. Ти провире, мисля че в БГ има Дрезднер Банк или как й е там името, дали има некви такси от един клон в друг. Еба ли го, не съм разпитвал по-подробно. Като чух Уестърн юниън как ще ме одрусат въобще не съм правил проблем за некви стинки.

Ясно, мерси много...

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пет 23 фев 2007 14:45

брат ми от щатско ми беше превел 7000 доларчета. открих си сметка в Първа инвестиционна, валутна разплащателна.

не платих абсолютно нищо. брат ми беше платил 30 долара там, което си е нищо за такава голяма сравнително сума.

с питане в БАНКАТА и до цариград се стига!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 23 фев 2007 14:55

Като отидеш в банката да попълваш формуляр за превода на него ще има обяснено при кои варианти,кой плаща разходите за превода.
Преводите се правят задължително през IBAN номера на сметката,трябва да знаеш и адреса на банката получател.
Може да се праща както в разплащателни,така и в депозитни сметки,но обикновено БГ банките имат изисквания в депозитните сметки да има определен минимум средства,за да може да се праща директно в нея.За различните валути са различни изискванията - питайте БГ банката.
И още нещо - за да не ти се бави превода,избери експресен вариант.Обикновено е съвсем малко по-скъп,но парите пристигат до 3 дни.Един път пращах от Англия с обикновен превод (досвидяха ми се 5 паунда) и превода се забави 3 седмици и половина,заради техническа грешка някаква...Оттогава само експресно пращам.
Специално за Булбанк - когато пристигнат парите,те си удържат някаква такса,преди да ги заведат по сметката.Питайте в коя БГ банка е най-изгодно да се пратят (коя взима най-малки такси).

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пет 23 фев 2007 14:57

ПИБ не взима никаква такса!!!

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 23 фев 2007 15:00

bbaev написа:ПИБ не взима никаква такса!!!

В момента се интересувам за общинска банка или както там се вика, казах да питат, да видиме резултата какъв е...

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Пет 23 фев 2007 15:02

Абе ти по сметка ли искаш да преведеш парите или просто човека да отиде и да си ги вземе кеш от банката?

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пет 23 фев 2007 15:14

buFka написа:
bbaev написа:ПИБ не взима никаква такса!!!

В момента се интересувам за общинска банка или както там се вика, казах да питат, да видиме резултата какъв е...

Сега говорих с инспектор от Общ. банка.
За този който ще получава парите няма значение дали ще получи сумата след превод от БГ или чужбина.
Ако си има текуща сметка -нищо не прави , ако няма си открива нова по стандартния ред.Такси почти всички банки имат, когато например теглиш накуп повече от 1000 евро.Нема никакви проблеми, стига да има кой да праща!

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 23 фев 2007 15:51

kotse_botse написа:Абе ти по сметка ли искаш да преведеш парите или просто човека да отиде и да си ги вземе кеш от банката?

по сметка по сметка...човека си има сметка в тая банка, искам да ги шибна там. Май такси за получаването няма, само при теглене евентуално, което е добре. Със сигурност ще мога да кажа след като го изпробвам mhihi

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 23 фев 2007 15:54

Значи при превод от чужбина, в ОББ се удържат 20 лева или равностойността им във валутата, в която е превода, от сумата, която се превежда. А току що говорих с един шеф на клон на "Общинска банка", който ми каза, че таксата, която плаща получателят на сумата, ако не е платена предварително от изпращача на сумата, е 01.% върху сумата, но не по-малко от 5 евро. :wink:

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пет 23 фев 2007 15:56

виж ся, не искам да правя реклама на ПИБ, но тия хора нямат такси абсолютно за нищо - нито, за да си откриеш сметка, нито за да теглиш кинти, нито за нищо. единствената такса, която съм платил там беше 1 лев за обработка на документите, когато за първи път станах техен клиент.

е, пари не съм пращал по други сметки, само на мен са ми превеждали, или аз съм зареждал моите... mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”