Търся колега от форума,който има познания или се е занимавал с въпроси свързани с Кодекса на труда.
Моля на ЛС.
Благодаря предварително.
Необходимост от правна помощ отностно Кодекс на труда
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Необходимост от правна помощ отностно Кодекс на труда
Колега, ако се опитват да те прекарат да те съкратят по взаимно съгласие не се навивай, ще се прецакаш жестоко. Освен това за всички, които не знаят - не си длъжен да подписваш нищо на момента, можеш да си гушнеш под мишница това, което се опитват да ти пробутат и да се консултираш с адвокат. Никой не може да те накара насила да решаваш на момента!
- MAX75
- Автомобил: VW Passat 1997
- Двигател: AFN
Miki написа:Колега, ако се опитват да те прекарат да те съкратят по взаимно съгласие не се навивай, ще се прецакаш жестоко. Освен това за всички, които не знаят - не си длъжен да подписваш нищо на момента, можеш да си гушнеш под мишница това, което се опитват да ти пробутат и да се консултираш с адвокат. Никой не може да те накара насила да решаваш на момента!
Става въпрос за друго нещо.Благодаря ти за мнението.
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Форумът, макар и за автомобили, е основно за взаимопомощ. Идеята е всеки да може да намери полезна информация.
Кажи си въпроса. Ще се намери кой да ти отговори.
Кажи си въпроса. Ще се намери кой да ти отговори.

- MAX75
Става въпрос за следното:
Предлагат ми от 02.12.2013 г. да бъда освободен от работа по Чл. 331.ал.1 от КТ като ми изплатят 4 брутни заплати,тъй като отказвам да бъда преназначен на друга длъжност.
До края на месец Ноември съм болничен.За този месец имам 5 отработени дни(от 4.11 до 8.11).Въпроса ми е как ще бъде определено обезщетението ми, като в чл.331 ал.2 е записано, че обезщетението е в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение?До края на месеца ще получа заплатата си за м. Ноември.Значи ли това,че обезщетението ми от работодателя ше бъде изчислено на база брутна заплата за тези 5 дни от м.Ноември или по някакъв друг начин?
Предлагат ми от 02.12.2013 г. да бъда освободен от работа по Чл. 331.ал.1 от КТ като ми изплатят 4 брутни заплати,тъй като отказвам да бъда преназначен на друга длъжност.
До края на месец Ноември съм болничен.За този месец имам 5 отработени дни(от 4.11 до 8.11).Въпроса ми е как ще бъде определено обезщетението ми, като в чл.331 ал.2 е записано, че обезщетението е в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение?До края на месеца ще получа заплатата си за м. Ноември.Значи ли това,че обезщетението ми от работодателя ше бъде изчислено на база брутна заплата за тези 5 дни от м.Ноември или по някакъв друг начин?
- The Red Guy
- Автомобил:
- Двигател:
За да получиш най-точен и 100 % отговор иди в Инспекция по труда.
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Извадка от решение № 540, гр. София, 07.07.2010 г.на Върховният касационен съд
Според правилото на чл. 331 КТ, работодателят може да предложи на работника или служителя трудовото правоотношение помежду им да бъде прекратено срещу обезщетение. Наредбата за структурата и организацията на работната заплата пък в чл. 20 определя, че в брутното трудово възнаграждение извън случаите на чл. 177 и 228 от Кодекса на труда се включва основното трудово възнаграждение и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, определени с индивидуалния трудов договор, доколкото друго не е предвидено в КТ. Допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер са тези, които се заплащат за образователна и научна степен и за придобит трудов стаж и професионален опит – чл. 15 ал. 1 НСОРЗ в редакцията на текста към прекратяването на процесното трудово правоотношение. Следователно, в брутното трудово възнаграждение като основа за обезщетението по чл. 331 КТ се включват основното трудово възнаграждение и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер – предвидими и сигурни, определени в колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за работната заплата в предприятието и в индивидуалния трудов договор.
Това ще рече, че независимо, че през ноември 2013 г имаш отсъствия поради болест работодателят ти дължи брутното трудово възнаграждение за пълен месец. Примерно имаш основно трудово възнаграждение Х (за пълен месец) и доплащане за придобит стаж %Y(така наречения Клас). Брутото ти представлява Х+%Y. Това е базата за изчисляване на размера на обезщетението по чл.331 от КТ. Казва се последното получено брутно възнаграждение, защото има презумпцията, че е възможно от 01.11.2013 г. да бъде увеличена/намалена заплатата по договора ти. Дори и да не си отработил пълен, то тази последна/актуална заплата е база за обезщетението. През цялото време говоря за пълен месец.
Според правилото на чл. 331 КТ, работодателят може да предложи на работника или служителя трудовото правоотношение помежду им да бъде прекратено срещу обезщетение. Наредбата за структурата и организацията на работната заплата пък в чл. 20 определя, че в брутното трудово възнаграждение извън случаите на чл. 177 и 228 от Кодекса на труда се включва основното трудово възнаграждение и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, определени с индивидуалния трудов договор, доколкото друго не е предвидено в КТ. Допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер са тези, които се заплащат за образователна и научна степен и за придобит трудов стаж и професионален опит – чл. 15 ал. 1 НСОРЗ в редакцията на текста към прекратяването на процесното трудово правоотношение. Следователно, в брутното трудово възнаграждение като основа за обезщетението по чл. 331 КТ се включват основното трудово възнаграждение и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер – предвидими и сигурни, определени в колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за работната заплата в предприятието и в индивидуалния трудов договор.
Това ще рече, че независимо, че през ноември 2013 г имаш отсъствия поради болест работодателят ти дължи брутното трудово възнаграждение за пълен месец. Примерно имаш основно трудово възнаграждение Х (за пълен месец) и доплащане за придобит стаж %Y(така наречения Клас). Брутото ти представлява Х+%Y. Това е базата за изчисляване на размера на обезщетението по чл.331 от КТ. Казва се последното получено брутно възнаграждение, защото има презумпцията, че е възможно от 01.11.2013 г. да бъде увеличена/намалена заплатата по договора ти. Дори и да не си отработил пълен, то тази последна/актуална заплата е база за обезщетението. През цялото време говоря за пълен месец.
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Нещо не ми се връзва... Отказал си да бъдеш преназначен на друга длъжност, затова ще те освобождава и обезщетява с 4 брутни заплати? А какво би му коствало, просто да те освободи по друг член, като съкращение, примерно, и да ти дължи само една такава заплата? Ако не е тайна, къде точно работиш?
- MAX75
Благодарност на brabus за отговора.
agumba написа:Нещо не ми се връзва... Отказал си да бъдеш преназначен на друга длъжност, затова ще те освобождава и обезщетява с 4 брутни заплати? А какво би му коствало, просто да те освободи по друг член, като съкращение, примерно, и да ти дължи само една такава заплата? Ако не е тайна, къде точно работиш?
това за което питаш може да стане при съкращение на щат, намаляла работа и тн. Т.е. все случаи при които ако работодателят иска просто да смени човека щото не го кефи, не му вършат работа. Ако при такова съкращение се назначи нов човек на мястото на съкратения, без това място да бъде предложено отново първо на съкратения, то съкратения може да осъди работодателя, да получи някой лев и да бъде върнат на работа.
- MAX75
това за което питаш може да стане при съкращение на щат, намаляла работа и тн. Т.е. все случаи при които ако работодателят иска просто да смени човека щото не го кефи, не му вършат работа. Ако при такова съкращение се назначи нов човек на мястото на съкратения, без това място да бъде предложено отново първо на съкратения, то съкратения може да осъди работодателя, да получи някой лев и да бъде върнат на работа.[/quote]
или новият е с прекалено големи връзки и става за

или новият е с прекалено големи връзки и става за

Интересувам се и аз от тия закони ако може да ползвам темата ... искам да ме съкратат и да ида на борсата ... дали има шанс да накарам работодателя ми да го направи и ако напусна сам после мога ли да ида на борсата - предполагам ,че не !
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
ако напуснеш сам борсата е 4 месеца и е на минимума
нека те съкрати да взимаш обезщетение съобразно трудовия стаж и в доста по-голям размер
нека те съкрати да взимаш обезщетение съобразно трудовия стаж и в доста по-голям размер
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
bmwww написа:Интересувам се и аз от тия закони ако може да ползвам темата ... искам да ме съкратат и да ида на борсата ... дали има шанс да накарам работодателя ми да го направи и ако напусна сам после мога ли да ида на борсата - предполагам ,че не !
Винаги има шанс за такова нещо, стига работодателят ти да не е от тия, дето смятат заплатите на хората си за излишен разход! Защото, тогава ще ти дължи обезщетение в размер на една брутна заплата, както те води по договор!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”