Изплащане на щета по застраховка ГО
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
Изплащане на щета по застраховка ГО
Здравейте колеги,дайте съвет как да процедирам ако някой се е сблъсквал.Преди 3 месеца тръгнах по мъките, направиха 2 огледа описаха там ала бала както си му е редът и казаха чакаме.Така преди няколко дена ми се обажда по телефона някой си служител на застрахователната компания и ми казва че така и така имам тотална щета и да решавам дали ще правя колата или ще я бракувам.При отговор от моя страна колко ще бъде сумата в единия и другия случай ми заявяват че колата струвала 1000лв средна пазарна оценка и повече от 800лв нямало да ми изплатят.Отидох при 3-ма адвоката и всеки ми казва различно.Не знам вече какво да правя.Реших да действам сам до колкото мога, направих в 2 застрахователни компании справка по шваке каталог и ми дадоха разпечатка на която пише средна пазарна стойност 2377лв към момента.Прегледах алтернативни източници (сайтове)и също около 2100 изчислявам средната пазарна стойност.След като направих тези справки отидох при застрахователите и след като говорих с началничката им, тя почна да ми казва как само ще съм се разправял за някакви си 100-400лв и ми се смее.След като един от адвокатите проведе разговор с нея пак отидох за да искам черно на бяла решението за сумата която ще ми изплатят.Тя ми излиза сега с номера че може да го получа това само със съдебен иск.След многото разговори тя упорито се опитва да ме убеди да си бракувам колата да ги взема тези пари и да не се разправям, казва ми колко проблеми ще съм и създал ако почнат проверка по случая и с някакви такива изказвания ме навежда на мисълта че има нещо нередно в цялата работа.Единия адвокат каза да взема сумата каквато и да е тя, след това имало 7 дневен срок да съм пуснел възражение че не съм доволен от сумата и да се преизчислява и ако това не помогне да пусна жалба комисия финансов надзор.Другия адвокат ми казва "няма да правиш нищо докато не дадат черно на бяло решението на сумата"(те ми отказаха както написах по-горе). Дочух от познати че това било обичайната им схема на тези и разликата ще си я прибере въпросната служителка или някой си друг там.Дайте съвет какво да правя, колата не ми е проблем имам си и други коли не искам да бързам, а да взема правилното решение и да си търся правата.Поздрави!
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Изплащане на щета по застраховка ГО
Нещо определено те гъбаркат...Преди около месец по ГО изплатиха тотална щета за една Ланча Дедра `98ма~2000 лв.Колата я бракувахме за скрап дадоха още 400лв.
В момента навсякъде искат да бракуваш колата при тотал и изплащат около 70% от стоиността.
Но сума от 800 лв е доста ниска.Пак неотдавна за ударен заден калник,врата за смяна и праг за ремонт,момчето взе 670 лв.
В момента навсякъде искат да бракуваш колата при тотал и изплащат около 70% от стоиността.
Но сума от 800 лв е доста ниска.Пак неотдавна за ударен заден калник,врата за смяна и праг за ремонт,момчето взе 670 лв.
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
Колега за каква кола става въпрос 

- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
Колата е 96г. Поло 16в 101кс с доста фабрични екстри.
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
Колата е 96г. Поло 16в 101кс с доста фабрични екстри.Оценката по шваке я направихме без да добавяме екстри.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Коя е застрахователната компания? Преди време чух достоверен слух, че от "Армеец" например, определяли пазарната стойност на автомобилите по средната им цена в mobile.bg...

- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
За съжеление това е ЗК на виновния водач и от там си търся обещетението.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ми...кофти. Отиди пак, размахай им това:
http://www.nbbaz.bg/Libraries/Norms/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0_%E2%84%9624.sflb
Чл. 18. (1) Обезщетението по задължителната застраховка "Гражданска
отговорност" на автомобилистите се определя и изплаща от застрахователя в 15-дневен
срок, след като застрахованият или увредените трети лица са представили всички изискани
документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите, но не по-късно
от 3 месеца от датата, на която претенцията по застраховката е била заведена.
(2) Когато в сроковете по ал. 1 се установи, че не е налице основание за плащане на
обезщетение или че размерът на обезщетението е по-малък от размера, претендиран от
увреденото лице, или че основанието и размерът на вредите не са били напълно
установени, застрахователят е длъжен да даде писмено мотивирано становище на
увреденото лице. Когато няма основание за отказ за плащането, но определени
обстоятелства не са били установени, застрахователят е длъжен да ги посочи заедно с
доказателствените средства за тяхното установяване при спазване разпоредбите по чл. 105
от Кодекса за застраховането.
Кажи им, че ти трябва щото си решил да ги съдиш
, ще пуснеш сигнал до КФН за неизпълнение на императивна разпоредба, грубо нарушаващо правата и интересите на потребителите на застрахователни услуги по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, тоест Чл. 271(2) от Кодекса за застраховането, такива работи.
Не съм адвокат, хонорар не искам и отговорност за правилността на съвета не поемам, ма то и адвокатите май не го правят

http://www.nbbaz.bg/Libraries/Norms/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0_%E2%84%9624.sflb
Чл. 18. (1) Обезщетението по задължителната застраховка "Гражданска
отговорност" на автомобилистите се определя и изплаща от застрахователя в 15-дневен
срок, след като застрахованият или увредените трети лица са представили всички изискани
документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите, но не по-късно
от 3 месеца от датата, на която претенцията по застраховката е била заведена.
(2) Когато в сроковете по ал. 1 се установи, че не е налице основание за плащане на
обезщетение или че размерът на обезщетението е по-малък от размера, претендиран от
увреденото лице, или че основанието и размерът на вредите не са били напълно
установени, застрахователят е длъжен да даде писмено мотивирано становище на
увреденото лице. Когато няма основание за отказ за плащането, но определени
обстоятелства не са били установени, застрахователят е длъжен да ги посочи заедно с
доказателствените средства за тяхното установяване при спазване разпоредбите по чл. 105
от Кодекса за застраховането.
Кажи им, че ти трябва щото си решил да ги съдиш

- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
При ЗЗГО обезщетението не може да надвиши действителната стойност на причинената вреда. За действителна се приема стойността по средни пазарни цени. В чл. 22, ал. 1 от Приложение № 1 към чл. 15, ал. 4 от Наредбата е предвидено, че обезщетение при тотална щета се заплаща, когато размерът на застрахователното обезщетение, определен съгласно тази методика, надвиши 80 % от действителната стойност на увреденото МПС към датата на настъпване на застрахователното събитие, като ал. 2 на същата разпоредба предвижда, че при установяване на запазени части размерът на застрахователното обезщетение не може да се определи под 75 % от размера на действителната стойност.
Ако в твоя случай действителната стойност на колата ти е 2000 лв., за да е налице тотал, трябва ремонта да е на стойност над 1600. Дължът ти се 2000 лв., от който следва да се приспадне стойността на запазените части. Ако стойността им е над 25%, се редуцира до 25%.
Застрахователните компании никога не изплащат пълния размер на дължимото обезщетение. Единствения начин да си получиш цялата сума е чрез съда.
Ако в твоя случай действителната стойност на колата ти е 2000 лв., за да е налице тотал, трябва ремонта да е на стойност над 1600. Дължът ти се 2000 лв., от който следва да се приспадне стойността на запазените части. Ако стойността им е над 25%, се редуцира до 25%.
Застрахователните компании никога не изплащат пълния размер на дължимото обезщетение. Единствения начин да си получиш цялата сума е чрез съда.
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
В случая действителната стойност на колата е 2000лв , щетите по нея са за над 4000лв , а те ми казват че повече от 800лв няма как да ми платят, защото колата е струвала 1200 (средна оценка на пазара).Сега последно ми излизат с номера че цялата задна част е здрава и съм щял да взема много пари от части от нея.Колата е с 2 врати и ги питах колко ще взема от залепени стъкла, стопове и калниците които трябва да се режат с флекса....
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз ще ти кажа направо да си пишеш до главния изпълнителен директор или който е по-високо в компанията. Преди 3 месеца имах същия проблем. Само че мене ме мотаха за щета от 100 лева сумати време. И не искаха да я ми опишат цялата. С предтекст на бившия пенсиониран полицай, който прави огледите, че щял много да се обеснява после на шефовете. Даже наглите им и прости служителки взеха да ми навикват дори някакви простотии, когато ходех да си изисквам парите. И им казвах "Затова ли плащаме толкова пари за застраховки?". Видях си след това законовото положение, че до еди колко си дни трябва да ми я изплатят. И после писах в главния им офис как точно седят нещата в закона и къде съм работил накратко. Заплаших ги открито със съдебно дело. От тук натам имай предвид, че всичко става черно на бяло с документи, за да имаш евентуално доказателство. А не само на празни приказки по офисите им. Обясних им с 2-3 думи как ще процедирам в съда ако не ми изплатят щетата в срок и за наглото поведение на служителите им. Макар и да са толкова нагли на никой не му се занимава, да го мъкнат по съдилища и не се притеснявай да ги заплашваш и изнудваш открито тия застрахователи със съдилища и дела, както те правят по офисите им с клиентите когато си искат парите. Това си заслужават. Там работата е като на пазара с циганите. Искат от нас задължително да си плащаме застраховките чрез закон, а те като трябва да плащат задължително щети в срок и коректни суми, не ги гони. Стават отвратително нагли и прости. А наглите им служители могат да останат и без работа в скоро време. Да видим тогава кой кого ще прави на луд и дали ще викат така по хората.
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
black` написа:Аз ще ти кажа направо да си пишеш до главния изпълнителен директор или който е по-високо в компанията. Преди 3 месеца имах същия проблем. Само че мене ме мотаха за щета от 100 лева сумати време. И не искаха да я ми опишат цялата. С предтекст на бившия пенсиониран полицай, който прави огледите, че щял много да се обеснява после на шефовете. Даже наглите им и прости служителки взеха да ми навикват дори някакви простотии, когато ходех да си изисквам парите. И им казвах "Затова ли плащаме толкова пари за застраховки?". Видях си след това законовото положение, че до еди колко си дни трябва да ми я изплатят. И после писах в главния им офис как точно седят нещата в закона и къде съм работил накратко. Заплаших ги открито със съдебно дело. От тук натам имай предвид, че всичко става черно на бяло с документи, за да имаш евентуално доказателство. А не само на празни приказки по офисите им. Обясних им с 2-3 думи как ще процедирам в съда ако не ми изплатят щетата в срок и за наглото поведение на служителите им. Макар и да са толкова нагли на никой не му се занимава, да го мъкнат по съдилища и не се притеснявай да ги заплашваш и изнудваш открито тия застрахователи със съдилища и дела, както те правят по офисите им с клиентите когато си искат парите. Това си заслужават. Там работата е като на пазара с циганите. Искат от нас задължително да си плащаме застраховките чрез закон, а те като трябва да плащат задължително щети в срок и коректни суми, не ги гони. Стават отвратително нагли и прости. А наглите им служители могат да останат и без работа в скоро време. Да видим тогава кой кого ще прави на луд.
В момента нямам черно на бяло разписката за сумата която ще получа.Там ми казват че като ми преведат парите, колкото и да са те и ако не съм доволен, с разпечатката на банковата сметка си подавам жалба до който съм си искал.Общо взето не знам точно с това какво да правя , да вземам парите и да подавам жалби за преразглеждане на сумата или да ходя по адвокати и да се опитам да ги осъдя.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Нищо не получавай ами пиши примерно, че не си доволен от оценката. И ако има вариянт съдебен орган или независим оценител да я направи наново. Аз все си мисля, че ако вземеш парите вече става по-трудно нататък да изискваш. Един вид щом си взел парите значи си доволен. Виж си точно в закона какво можеш да изискваш от тях. Аз адвокати не ползвам, защото нямам излишни пари. Сам си водя делата с полицаи и застрахователи. Дори да не ги осъдиш защото и там са баджанаци пак е някаква морална награда.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”