Какво научаваме зад граница...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Мислите ли темата за смислена и поучителна

Анкетата завърши на Пет 20 дек 2013 17:20

Да
54
70%
Не
20
26%
Не мога да дам отговор
3
4%

Общо гласове: 77
Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Какво научаваме зад граница...

Мнениеот Vidol Nikolov » Сря 11 дек 2013 17:20

Привет на всички колеги.
От няколко седмици се каня да пусна подобна тема,смятам че би била полезна.
Нека всеки от нас сподели какво му е дало и евентуално какво му е взело пребиваването в чужбина за определен период.
Какво научихте за себе си и за света?
Кои са най-ценните уроци,които никога няма да забравите и които по някакъв начин са променили вашия живот след завръщането в България::)

Слагам и анкета...нека да е демократично,ако форума отхвърли темата слагайте катинара. :bishop

Аз лично научих,че на запад(както се казва)на никой не му дреме кой си от къде идваш.Работиш ли и имаш ли желание всеки би ти подал ръка.
Конкретно за Великобритания-няма толкова добри хора като англичаните,наистина евала.Пускат в дома си почти непознати и то българи :flag_bulgaria

Станах малко по спокоен и определено по-толерантен с хората като цяло а и на пъ :flag_bulgaria тя.
Очарован съм от страната,която са изградили

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Re: Какво научаваме зад граница...

Мнениеот Вълчан » Чет 12 дек 2013 19:06

Аз съм работил няколко години във Германия.Няма да си кривя душата работеше се здраво.Понеже си бях със официален немски договор проблеми не съм имал със неплащане на извънреден труд примерно.Живеех във една двуетажна къща като първият етаж аз а вторият немци.Няколко месеца въобще не ми говореха ...едни такива съмнително гледат.Но естествено доиде време и да ме разпитат кои съм..откъде идвам...какво работя...Въпреки това още няколко месеца ме бъркаха че съм Белгиец....за тях маи всички сме еднакви.Хазяиката беше супер жена.Никакви проблеми със нея.Е и аз не съм закъснявал никога с наема.Общо взето никои не те закача или подиграва.Дори и на работното място си има някаква граница на маитапите ако може да се каже така за Баварският хумор... :screwy Живот и здраве март-април пак смятам да си поработя в Германия но този път за дълго....Както писах по нагоре отношението към мен беше супер.Не знам дали се дължеше на това че почти нямаше чужденци там където живеех и работих.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 12 дек 2013 19:18

Аз ще се запиша само, защото момчета, няма да ми стигне деня да напиша, какво съм видял/научил от там... Но се върнах и много натъжен...това ще Ви споделя. Защо ли? Видях с колко прости хора живея и работя.. и как стоят нещата като цяло в България но един доста по зрял и реален поглед. Доплака ми се. Още ми е тъжно... Затова ви казах -само да се запиша!

Да допълня - темата е много дълбока и смислена , за който не е , ами моля Ви не пишете/четете и ходете..знаете къде.. Според мен правилата са спазени- :stumm

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 12 дек 2013 19:51

аз научих, че българина е един дълбоко комплексиран човек.
освен това, че където и да отидеш, колкото и да ти се усмихват местните, винаги си оставаш чужденец, натрапник и тн.

Потребителски аватар
dj_beat_boxer
Автомобил: GOLF MK4 2.3 V5
Двигател: AGZ

Мнениеот dj_beat_boxer » Чет 12 дек 2013 20:50

Аз научих докато пребивавах във Франция, че си оставаш чужденец в тяхната държава.
България е много хубаво място но не вървим към добро...

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Чет 12 дек 2013 21:14

че тук си плащаш за да пуснеш една вода

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 12 дек 2013 21:20

Че ще минат доста години ( трицифрено ) число, докато ги стигнем...материала ни е такъв

Потребителски аватар
Wrofeel_VR6
Автомобил: Passat 3B2 1.8T 20V
Двигател: AEB

Мнениеот Wrofeel_VR6 » Чет 12 дек 2013 21:38

Всичко зависи от хората, някой те приемат примерно като крадец, защото по-телевизията са гледали как Българин внася жени за проституиране и т.н
Има и много хубави хора който ти се кефят че си различен.
Забелязал съм колко са глупави хората относно работа.
Мисля си че никога няма да бъдем като тях.
От какво съм тука доста навици изчезнаха, не плювам, не изхвърлям боклуци ей така през прозореца или на улицата и т.н.
Щом им спечелиш доверието, всичко ще си се подреди! :beer

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 12 дек 2013 22:11

Аз ходих като турист във гърция и мога да кажа че там живота е друг.Много по спокойно се живее поне в малките и отдалечени градчета.Стандарта на живот е класи над нашия а е само гърция :neutral .Има и кофти неща много неща на които тук сме свикнали там ги няма.Поне в най южната част на гърция.

Потребителски аватар
kaltcev.72
Автомобил: golf 4 toyota avensis
Двигател: 1.6 1J 2001

Мнениеот kaltcev.72 » Чет 12 дек 2013 22:34

Какво ми даде чужбина? Даде ми сурови уроци , даде ми друг поглед на живота, даде ми да разбера че тук оцеляват не най умните и добрите , а тези който могат да се адаптират най бързо.
И в момента живея и работя зад граница и се улавям , че с всяка изминала година , а те се понатрупаха носталгията намалява. Дъщеря ми задава въпроси на който не мога да и отговоря .....Тате защо в България е толкова мръсно?.....Тате защо децата в България са толкова агресивни?.........и тн , и тн.
Какво ми отне чужбина? Отне ми близки , приятели , дом , родина......!
Отне ми също и типично балкански навици да мърся , да мрънкам, търся вината винаги в другите.
На какво ме научи чужбина? Научи ме да се боря , научи ме да ценя това което имам, научи ме на уважение към хората и още куп неща който в нашата Мила Родина никой не зачита.
Какво научих за света ? Научих че "свето е убаф оти е шарен" , и още че е мноооого гадно място за живеене!
И сега като сложа чертата установявам , че може би плащаме скъпо и прескъпо за тези блага, но имаше една сентенция "Най скъпо на този свят струват уроците".
Пишейки тези редове усещам горчивата буца заседнала на гърлото ми........... :flag_bulgaria

Потребителски аватар
tresto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tresto » Чет 12 дек 2013 23:31

kaltcev.72 написа:Какво ми даде чужбина? Даде ми сурови уроци , даде ми друг поглед на живота, даде ми да разбера че тук оцеляват не най умните и добрите , а тези който могат да се адаптират най бързо.
И в момента живея и работя зад граница и се улавям , че с всяка изминала година , а те се понатрупаха носталгията намалява. Дъщеря ми задава въпроси на който не мога да и отговоря .....Тате защо в България е толкова мръсно?.....Тате защо децата в България са толкова агресивни?.........и тн , и тн.
Какво ми отне чужбина? Отне ми близки , приятели , дом , родина......!
Отне ми също и типично балкански навици да мърся , да мрънкам, търся вината винаги в другите.
На какво ме научи чужбина? Научи ме да се боря , научи ме да ценя това което имам, научи ме на уважение към хората и още куп неща който в нашата Мила Родина никой не зачита.
Какво научих за света ? Научих че "свето е убаф оти е шарен" , и още че е мноооого гадно място за живеене!
И сега като сложа чертата установявам , че може би плащаме скъпо и прескъпо за тези блага, но имаше една сентенция "Най скъпо на този свят струват уроците".
Пишейки тези редове усещам горчивата буца заседнала на гърлото ми........... :flag_bulgaria

По точно и ясно казано,няма как да бъде казано.
Живях и работих в Норвегия,бил съм и в други страни.Сега съм в България и се чувствам много тъжен тук.
Сбърках ,че се прибрах!!!

Потребителски аватар
Koko95
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: ATD

Мнениеот Koko95 » Пет 13 дек 2013 0:39

Норвегия е светлинни години пред България и години пред повечето европейски държави. Хората там са много по добро намерени всичко е открито и никой не лъже. Преди никаде не се е заключвало но както се довлякоха ромънските и нашенските цигани .. :newsm66 . Това е което знам за Норвегия от майка ми и приятелят и който е от там.

Живея вече 7 години в Испания и колкото и нашите да им викат че са цигани мързели и прочие пак са по добронамерени и тн , но винаги има затворени който са против всичките чужденци . Пример за това е преди 2 вечери ме спря национална полиция и имаше рутинни въпроси че издирваха някъв индивид. След като му казах че съм от България овъртя и ме пита дали са ме задържали до сега! И това е благодарание на всичкита зган която се е довляква тук да краде и да мами :censored2 :beat_butt2

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 13 дек 2013 1:17

Koko95 написа:Норвегия е светлинни години пред България и години пред повечето европейски държави. Хората там са много по добро намерени, всичко е открито и никой не лъже. Преди никаде не се е заключвало, но както се довлякоха ромънските и нашенските цигани .. :newsm66 . Това е, което знам за Норвегия от майка ми и приятелят и, който е от там.

Живея вече 7 години в Испания и колкото и нашите да им викат, че са цигани, мързели и прочие, пак са по добронамерени и т.н. , но винаги има затворени, който са против всичките чужденци . Пример за това е: преди 2 вечери ме спря национална полиция и имаше рутинни въпроси, че издирваха някъв индивид. След като му казах, че съм от България, овъртя и ме пита дали са ме задържали до сега! И това е благодарание на всичкита зган, която се е довляква тук да краде и да мами :censored2 :beat_butt2

За което испанците не са виновни, нали? Все пак и довлеклите се искат да открият нови хоризонти :mhihi

По темата: Философската ще почна от далеко, от смутните години на реформи, и ще бъда кратък: в България се научих да знам истинското значение на няма, като в ония виц за "какво ли няма в хладилника":
Нямаше кинти за диско, нямаше за маркови маратонки, чат-пат и за папо нямаше, накрая в началото на студентстовото дори нямаше и перспектива.

В чужбина имаше от всичко по много: много възможности, много стрес, гърч, "оправи се сам", безсънни нощи, ходене на лекции, после вечерна смяна, последвана от 2 часа сън и после нощна с физически труд (не издържах дълго, но и там съм бил).

Имаше постоянно "на червено" към банките (характерна грешка на новодошлия), много решаване на ребуси по документи, визи, студентски права, лавиране по ръба на "пред изключване от университета" и куп подобни простотии, които сега са ми смешни, но са ми коствали години от най-сладкия ми житейски път.

Всичко това наравно с "местните" студенти, които въобще не или рядко трябва да работят (да са живи и здрави мама и тати, както и социалната система), сътветно "летвата" за университета е сложена за хора, които имат едни ххх часа за самоподготовка, а не са ууу часа на работа, за да си подсигурят екзистенц минимума. Само че човек се увлича и не работи само за минимума, а "колкото може".

Каква поука извлякох от това (освен казаното по-горе от колегата):

Човек трябва да може да се напасва и да се вслушва. Като си на гости, си събуваш обувките и не п**диш на всеослушание, както си го правил винаги у вас. И ако искаш да те ценят, трябва да разбереш какво се цени от домакините ти, и какво не ги кефи много много.

Защо у нас нещо е "така", а там е "иначе"?

Всичко това е част от достатъчно комплексна задача, за която трябва много време. По тази причина патриотизмът отива на заден план, българските празници почват да избеляват в календара, не могат да се изредят наизуст всички велики български царе от едно време, но за сметка на това основни положения на немското законодателство на сън да ме бутнеш, мога да ги рецитирам. Просто капацитета е краен и едни неща избутват други...С една дума - понемчваме се.

Затова сега щафетата с царете съм я предал на следващото поколение и моята грижа е да осигуря рамката, за да може да се развива капацитета от рано.

Това също го научих: дефинирай приоритети. Вместо да тъгувам по едното време и родната стряха, приемам, че всичко това е спомен в "минало свършено" и се концентрирам напред. Типично по "роботски".

Относно отношенията на българите в чужбина: има хора, които не могат, има други, които не искат, и има трети, които и сами ще се справят. Моят опит е, че единствено хомогенна кръстоска на представители на третия вид функционира в дългосрочен план. А тя е достатъчно рядка навън, и оттам идват приказките за българите в чужбина.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пет 13 дек 2013 8:39

Много неща, но ако трябва да съм кратък - по-голяма мизерия от тук няма никъде

ayhan4ik
Автомобил: Dacia Logan
Двигател: 1.4 2007

Мнениеот ayhan4ik » Пет 13 дек 2013 9:33

През 2007-ма бяхме 15 българи от общо 100 човека във ферма. (Англия) Аз си представях, че тия 15 човека ще се подкрепяме в всяка една ситуация и че ще сме много близки. Нали сме на гурбет. Но точно обратното. Между всеки имаше някаква интрига, всеки говореше след всеки. Накрая всеки на всеки беше сърдит за нещо. Разбрах, че в чужбина не можеш да вярваш на никого и трябва разчиташ единствено на себе си.

Живота в Англия е много улеснен. Например с минималната заплата която взимахме - 200 паунда на седмица, отделяхме по 20 паунда и си подсигурявахме богата храна за цяла седмица. Електроника и дрехи също - работиш една седмица и купуваш последен модел телефон да кажем.
Хората са приятни, поздравяват и непознати ( говоря за по-малки населени места ). Единствено времето не е много гостоприемно. Има постоянна влага във въздуха.

Темата е много полезна. Де да имаше такива форуми преди 5-6 години.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”