Подаване на болничен в НОИ

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Подаване на болничен в НОИ

Мнениеот rainheart » Чет 23 яну 2014 10:58

В сезона на гриповете да пусна една тема.
След като се издаде болничен от личния лекар, кой има право да го представи/подаде в НОИ, в какви срокове и подробности, ако има такива около подаването.
Жена ми се разболя и шефа и я прати директно в НОИ да си го занесе, понеже счетоводителката и тя се тръшнала. Обаче там не и взели болничния, понеже били необходими още 4 (четири) приложения, за да бъде подаден, като са и обяснили, че "който трябва си знае, кой са приложенията" :screwy

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Re: Подаване на болничен в НОИ

Мнениеот dlug » Чет 23 яну 2014 13:22

Всеки може да подаде болничния в НОИ (в документа има място, в което трябва да се попълнят данни за пълномощника, който го носи). Иначе правилно са и казали, че който го подготвя за НОИ, трябва да знае. На нея няма как да и обяснят какви приложения са нужни. Трябваше от работодателя някаква декларация, писмо, ако не е регисрирана преди-трябва и банкова сметка, по която да преведат обезщетението...не ги знам и аз съвсем точно за съжаление. Ако някой е запознат в детайли-да каже

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 23 яну 2014 21:00

Аз не знам болнични да се подават от някой друг, освен от работодателя или упълномощено от него лице. Освен самият болничен лист
1. Документ за банкова сметка, издаден от банка
2. Декларация за банковата сметка от осигуреният - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity/950-pril7benefits
3. Приложение N15 с данните за болничния. Може в ел. вариант, изготвено с програма на НОИ или на хартия, около 8 листа.

Болничния се носи на работодателя, той оформя приложение 15 и вкл. горните документи, като придружаващи болничния лист.
Отделно се прави придружително писмо в 2 екземпляра на което стои подписа и печата на работодателя. След като приемат болничния в НОИ, единият екземпляр се връща на работодателя.
За болничен от текущия месец, срокът за представяне на болничните от работодателя е, до 15-то число на следващия месец.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 23 яну 2014 21:19

ALESYZ написа:Аз не знам болнични да се подават от някой друг, освен от работодателя или упълномощено от него лице....

Точно това имах предвид по-горе, че всеки може да го подаде, ако е вписан като упълномощено лице, може би не съм се изразил достатъчно ясно. (не съм сигурен, мисля че в придружителното писмо имаше графа за това). В случая на автора явно работодателя (респективно счетоводството) не са си свършили работата

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Чет 23 яну 2014 21:43

Мерси за отговорите, резервен счетоводител ни просветли :redface Подават се документите само от управител или упълноможено лице, а не директно от служителите. Ех, това е да си работохолик и дори като са ми предписвали хоспитализация съм продължавал да бачкам и не знам процедурата с болничните :)

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 23 яну 2014 21:44

Няма графа. Просто на придружителното най-отдолу се пише, че работодателя упълномощава еди кой си, имена, ЕГН, ЛК, после подпис и печат(на работодателя). То е ясно, че самит работодател, шефа, няма да тръгне да се разхожда до НОИ и да виси по опашки за болнични. Иначе в конкретния случай работодателя показва пълно неразбиране(което не е извинение), а това, че счетоводителката се е тръшнала, предполагам че до 15.02, ще е на линия. Колегата може да очаква към началото ма рт да получи някакви пари по картата и да има в предвид, че първите 3 дни от болничния се изплащат от работодателя в размер на 70% от брутната заплата, останалото от НОИ.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”