Консултация по трудово-правен въпрос.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Консултация по трудово-правен въпрос.
Накратко,пускам едномесечно предизвестие за прекратяване на трудов договор по моя инициатива,в този случай от бюрото по труда вземам 4 месеца по 7,20 лв. на ден обезщетение,възможно ли е веднага след освобождаването ми от работа да започна работа във фирмата на жена ми за месец примерно,която след изтичането на месеца да ме съкрати и да вземам пълния размер обезщетение за пълния период от време полагащо ми се за моя стаж и получавана заплата?Ако "да" ще има ли последствия за фирмата на жена ми в този случай?
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Re: Консултация по трудово-правен въпрос.
да можете да започнете работа. минималният срок по памет е 2 седмици.
последствия не би трябвало да има. винаги могат да кажат , че не сте издържали пробният период след назначението ви
последствия не би трябвало да има. винаги могат да кажат , че не сте издържали пробният период след назначението ви
Тая тема ми дойде много добре ..... Искам и аз да попитам имат ли право да ми отказват цялата отпуска с предтекст ,че е лято и всеки иска да излиза отпуска лятото ?
И то всяка година без значение лято или зима ... ако е лято - всеки иска на море и не може , ако е зима -всеки иска на празниците си у тех и пак не може !
И то всяка година без значение лято или зима ... ако е лято - всеки иска на море и не може , ако е зима -всеки иска на празниците си у тех и пак не може !
- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
FELIPE да, никакъв проблем да се направи
bmwww би трябвало да имате предварително изготвен график за отпуски. За този график принципно не могат и копче да ти кажат, през останалото време си зависи от шефа ако е "човек"

bmwww би трябвало да имате предварително изготвен график за отпуски. За този график принципно не могат и копче да ти кажат, през останалото време си зависи от шефа ако е "човек"
Е правим всяка година и като кажа - искам си цялата отпуска без значение кога отговорът е НЕ МОЖЕ !
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Да те съкратят е едно, а да те освободят след изтичане на изпитателния срок съвсем друго.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Идеята е да цуца повече пари от борсата....дефакто напуска си там с предизвестието, жена му го назначава на някаква длъжност във фирмата и, и след месец го съкращават...когато го съкратят ще взима яко пачка и то повече месеци от колкото когато прекратяването на трудов договор е по взаимно съгласие 

-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Не е толкова лесно да съкратиш някой. Плюс това всичко в тридневен срок се обявява в НАП. Такава проверка могат да спретнат на жена му, че това което ще изцуцкат даго върнат в глоби или рушвети, ама двойно. Но всеки сам и решава, на десет случая, като се провери един може да си ти, а може и да не си.
И какво точно ще проверят НАП - дали наистина е съкратен ли?
Назначаваш се във фирмата на жена ти, гледай да е дъжност, на която няма друг и на която няма да назначаат скоро хора и не би следвало да има проблем ;)(това последното във връзка с това, че известно време не може да се назначават хора, по някои от членовете за съкръщаване в Кодекса)
Назначаваш се във фирмата на жена ти, гледай да е дъжност, на която няма друг и на която няма да назначаат скоро хора и не би следвало да има проблем ;)(това последното във връзка с това, че известно време не може да се назначават хора, по някои от членовете за съкръщаване в Кодекса)
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
За какво "цуцкане" става въпрос бе колеги
,25 години осигурителен стаж имам без прекъсване,последните седем в тази фирма,която по една или друга причина искам да напусна(най-вече въпрос на лична чест,собствениците ми смениха машината с подобна,но с новата не мога да се справя и психически и физически,на 45 съм),цуцкане
,всичко съм си платил с лихвите.
П.П.
Сега се сетих,знаете ли защо в ада за българи няма дяволи покрай казаните в които варят грешниците?

П.П.

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
@FELIPE, в новата фирма може да те съкратят и по чл.71 ал.1 (в изпитателен срок) и това основание пак ти дава право на обезщетение в пълен размер и пълен срок в зависимост от годините ти трудов стаж.
Така е по-лесно и за другия работодател. Няма да се правят заповеди за съкращаване на щат и разни подобни.
Така е по-лесно и за другия работодател. Няма да се правят заповеди за съкращаване на щат и разни подобни.
- zloby3400
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Контакти:
Малко се повтаря мнението на BRABUS но ето нещо от този сайт:
http://milovanov.bg/article-10-7.html
"Здравейте, имам следния казус.
Отпреди няколко дни съм освободена от работа по чл.325,т.1 от КТ /по взаимно съгласие/,бях принудена да е така. Отидох днес в НОИ и се оказа,че ще получавам по 7,20 на ден и изпаднах в поредния шок. Не се регистрирах бях посъветвана да си намеря фирма която да ме назначи по чл.70 от КТ и по време на изпитателния срок да ме осводи по чл.71 от КТ,тогава да се регистрирам на борсата и след това в НОИ и щяла съм да получавам обезщетение 60%.Днес една фирма ме назначи на работа по чл.70, но искам да Ви попитам ако някои е наясно с КТ дали нещата ще са така после по чл,71 от КТ има ли нещо по-специално в освобождаването по него в заповедта. Искам също да попитам,ако те назначат във фирма в друг град и те освободят по чл.71 къде трябва да се регистрираш,в града където е седалището на фирмата или където ти живееш. Какво е обещетението по този член?Ако са те назначили само за 15 дни и те освобождават, а преди това си работил 2 години и няколко месеца в друга фирма. Има ли някакъв минимален срок за периода на назначаване и преди освобождаване, който трябва да мине за да имам право (на 60 % от средното си месечно брутно възнаграждение за последните 24 месеца и за колко месеца ще бъде изплащано то) на борсата. Общият ми трудов стаж е около 5 години.
Отговор от Вълев: Няма нищо специфично при последващото освобождаване на основание срокът за изпитване. Следва да се регистрирате в бюрото по труда по адресна регистрация. За обезщетенията за оставане без работа на различни основания можете да прочетете в чл. 54а и следващите от Кодекса за социално осигуряване. Няма минимален срок, който да трябва да изтече, преди да Ви съкратят на основание чл. 71 ал. 1. Времето, през което можете да получавате обезщетение от бюрото по труда се определя в таблица - чл. 54в от КСО.
http://milovanov.bg/article-10-7.html
"Здравейте, имам следния казус.
Отпреди няколко дни съм освободена от работа по чл.325,т.1 от КТ /по взаимно съгласие/,бях принудена да е така. Отидох днес в НОИ и се оказа,че ще получавам по 7,20 на ден и изпаднах в поредния шок. Не се регистрирах бях посъветвана да си намеря фирма която да ме назначи по чл.70 от КТ и по време на изпитателния срок да ме осводи по чл.71 от КТ,тогава да се регистрирам на борсата и след това в НОИ и щяла съм да получавам обезщетение 60%.Днес една фирма ме назначи на работа по чл.70, но искам да Ви попитам ако някои е наясно с КТ дали нещата ще са така после по чл,71 от КТ има ли нещо по-специално в освобождаването по него в заповедта. Искам също да попитам,ако те назначат във фирма в друг град и те освободят по чл.71 къде трябва да се регистрираш,в града където е седалището на фирмата или където ти живееш. Какво е обещетението по този член?Ако са те назначили само за 15 дни и те освобождават, а преди това си работил 2 години и няколко месеца в друга фирма. Има ли някакъв минимален срок за периода на назначаване и преди освобождаване, който трябва да мине за да имам право (на 60 % от средното си месечно брутно възнаграждение за последните 24 месеца и за колко месеца ще бъде изплащано то) на борсата. Общият ми трудов стаж е около 5 години.
Отговор от Вълев: Няма нищо специфично при последващото освобождаване на основание срокът за изпитване. Следва да се регистрирате в бюрото по труда по адресна регистрация. За обезщетенията за оставане без работа на различни основания можете да прочетете в чл. 54а и следващите от Кодекса за социално осигуряване. Няма минимален срок, който да трябва да изтече, преди да Ви съкратят на основание чл. 71 ал. 1. Времето, през което можете да получавате обезщетение от бюрото по труда се определя в таблица - чл. 54в от КСО.
В тази връзка, освобождаването по чл.71, би следвало в заповедта за прекратяване, да пише, че договорът е прекратен по инициатива на работодателя. Това само като уточнение.
Ако ме УВОЛНЯТ отивам ли на борсата после и ако да за какъв срок ! Понеже явно нема да мога да накарам шефовете да ме съкратят ще требва да ги накарам да ме уволнят 

Ако те уволнят дисциплинарно - минимална борса, 4 месеца. Ако ти бавят заплатата или осигуровките, може да си заминеш на основание чл. 327, т.2 с борса според трудовия стаж и 60% от заплатата.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”